Postitas Jux 21:51 4. Juul 2011
Vana hea 3 vs 4 teema ... lol.
Olles ise 4e patrioot, kuna 4e on "minu" dnd (olles sattunud selle hobi juurde just 4e abil), siis teeb mind Pathfinderi juures just see äärmiselt kadedaks:
... reeglite kasutamiseks on mugav lingitud wiki. Ma saan Pahtfinderi reeglid tasuta ja kui mulle nad meeldivad, saan nad ära osta. Sellist asja on raske mitte fännida.
Aga vaatamata sellele sisaldab 4e minu jaoks piisavalt "crunch-i" ja "simuleerib maailma" sama pädevalt kui 3.5. Dnd on oma olemuselt siiski poweritel põhinev süsteem, mille tuum seisneb hack-n-slash mängutüübil. Nii üks, kui teine tundub minu jaoks sisuliselt sama. 4e mäng on minu jaoks tunduvalt lihtsam juhtida.
Olen algust teinud sellise raamatu lugemisega nagu "Robin's Laws of Good Game Mastering" ja kohe sissejuhatuses üteldakse ära, et mängijatele hea mänguelamuse saavutamiseks moodustub reeglite süsteem, kaunistatud kaart, jms pisidetailid maksimaalselt 30%. Ülejäänud 70% sõltub mängujuhi enda pädevusest mängu juhtimisel. Nõustun selle väitega täielikult, kuna olles olnud mängija nii v. 3.5 kui 4e mängus, tundusid need mulle samasugusena (kui välja arvata 3.5 reeglite vähesem tundmine).
Millega 4e oma maine ära rikkus oli PHB1 raamatu sisu, mis peaks olema mängu A ja O. See suudeti aga nii puiselt kirja panna, et jäi mulje tõesti, et tegemist ei ole mitte rollimängu raamatuga, vaid mingi arvutimängu manualiga. 3.5 PHB-d pärast hiljem lugedes olin ma üllatunud, kui palju haaravamalt suudeti see tekst uuele mängijale edasi anda. Kui aga süsteemist endast rääkida, siis ei ole minu meelest 4e millegi poolest kehvem oma eelkäija suhtes.
Pathfinderi huvilistele võib veel lisaks huvi pakkuda peagi saabuv üritus Ropecon 2011. Seal on üks külalisesinaja Paizo-st kohal - Erik Monan.