Xan, kui vähegi inglise keel arusaadav on, võta Oakeshotti "Archaeology of weapons" ette, kui selline asi huvitab. Osad vaatepunktid seal raamatus praeguseks väga vananenud, aga annab hea põhja edasimõtlemiseks alla. Praegused väited paistavad sul kujundatud pigem ilukirjanduse põhjal, sest 13. sajandi mõõgast on 9. sajandi mõõk reeglina pigem kergem
Ja rapiiri moodi torgetele põhineva võitluse jaoks pole neist kumbki mõeldud, kuigi, tõsi, 14. sajandi jooksul asendub soon mõõgateral tasapisi "ridge"ga (hari ? ei teagi eestikeelset terminit), muutmaks tera jäigemaks, et saaks seda kasutada raskematel torgetel, aga kindlasti ei põhine ka siis veel võitlemine torgetel. Vihjeid annavad koodsõnad "fiore" ja "talhoffer" näiteks.
Ja minu teadmus mõõkadest ei piirdu Huntide põhiajastuga, me tegeleme ka muinasajas ringisurkimisega, samuti kipub üht-teist külge jääma koolist, nimelt olen ma vanas eas veel ette võtnud ülikooli arheoloogia teemadel. Seega julgen väita, et tean üht-teist (ehk natukene, kindlasti mitte kõike, eestis on 3-4 meest, kes võivad väita, et nad rohkem kui natukene muinas- ja keskaja relvadest teavad, siin foorumis pole nendest keskit mu teada) relvadest alates viikingiajast, lõpetades tulirelvaajastu algusega (natuke olen nuusutanud ka hilisemat, aga põhihuvi jääb nimetatud ajavahemikku).
Parimat,
Mimic