[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4505: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4507: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4508: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4509: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
Dragon.ee foorum • Vaata teemat - Taaskehastamise kriteeriumite väljatöötamine

Foorumi Avalehele

Jäta vahele kuni sisuni

Taaskehastamise kriteeriumite väljatöötamine

Ajaloo taaselustamine tema kõigis vormides

Moderaatorid: surra, Ghil, lemmu tabelin

Kasutaja avatar

Re: Taaskehastamise kriteeriumite väljatöötamine

PostitusPostitas turmakoll 9:26 29. Sept 2010

Ilmaruumi tühjus on lõputu ja inimesele antud võimalus täita see oma nägemustega.
turmakoll
Loitsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Karmus 9:37 29. Sept 2010

Oo! Täitsa sisukaks kisub siin. :)

Mul on mõned küsimused:
Kas Bayeux vaip polnud mitte õrnas eas aadlisoost naisterahva(ste) ettevõtmine normannide päälikule mulje avaldamiseks?
Kui palju need neidised väljaspool kodukantsi müüre (st. lahinguks ettevalmistunult) oma sõdalasi näinud olid?
Kas vaibal kujutet rõngasrüüde üle on mingile kindlamale järeldusele jõutud, st. kas tegu on suurtest rõngastest koosneva turvistusega või autori interpretatsiooniga rõngassärgist?
Kui pädev allikas Bayeux vaip detailse 11. sajandi Eesti alade sõdalase kujutamiseks üldse on?

Olen pikalt mõelnud ja lõppeks veendunud, et Bayeux vaiba ja üksikute teiste sõdalasi kujutavate allikate vähesus on ebaproportsionaalselt väike võrreldes peetud võitluste hulgaga.
Seega on nende najal tõe otsimine minu jaoks liiga julge samm.

Sõdalaste laipade uuringud (Gokstadi matus nt.) ja isiklik kogemus kipuvad näitama, et mõõga ja kilbiga võitluses tikub enamus vigastavaid tabamusi tulema jalasäärte, reite ja mõõgakäe pihta.

Eeltoodu põhjal kaldun arvama, et käsi ja sääri professionaalses tapluses kindlasti kuidagi kaitsti ja spetsiaalsete elementide olemasolu on pigem tõenäoline. Olemasolev allikmaterjal on aga liiga vähene, et teha põhjapanevaid üldistusi käe ja säärekaitsmete olemasolu või puudumise kohta.
Karmus
Ruunitundja

PostitusPostitas Andrus 9:56 29. Sept 2010

Nõus, et vaid Bayeux vaibale ei saa toetuda. Paluks siis teisitimõtlejatel tuua oma "vaibad", leiud ja kirjeldused, millele nemad toetuvad. Kõik nimetet vaiba tõepärasuses kahtlejad võiks katsuda leida diskussiooniks siis vastupidiseid tõendeid, et kasvõi need palavasti armastet käekaitsmed ikkagi olid "kõigil". Hetkel käib vaid ühe poole ideede mahategemine, põhjendades seda vaid modernse liikumise arvamuste ja kogemustega.

Ja kui me soovime ka näiteks Bayeux vaibal näha neis triipudes mingeid käekaitsmeid, siis palun selgitage mulle lollile, miks mehed on paljakäsi võitluses? Et küünarvars on turvistatud ja sõrmed mitte? Ma ei üritagi võistelda näiteks isand Turmakolli võitluskogemustega, küll aga väidan, et täiesti võimalik on võidelda rivilahingus ja kilbiga ilma küünarvarre kaitsmeteta ja mitte ühtegi hoopi sinna pihta saada. Jah olen proovinud. Tean mehi, kes võitlevad ka paljakäsi ja tulevad tagasi sama arvu näppudega kui läksid. Kui on valida, siis mina isiklikult paneks pigem kindad, kui käekaitsmed külge.

Eks kõik taandub ikka ja jälle sinna, kes millega tegeleb. Mina olen ennast ikka lugenud ajaloo taaskehastajaks ja minu arvates käib see ikka niipidi, et me teeme järgi tolleaegseid asju. Mitte ei pea ennast automaatselt teadjamaks ja ei vii endaleiutatud asju vägisi minevikku, kuna "midagi ju PIDI olema".

Siiani oleme Kiruveres neid asju üritanud teha ajalugu järgides. Teisitimõtlejatel on vabadus teha oma üritustel nii kuidas nemad heaks arvavad.
Andrus
Vanem õpipoiss

Kasutaja avatar

PostitusPostitas turmakoll 10:09 29. Sept 2010

Ilmaruumi tühjus on lõputu ja inimesele antud võimalus täita see oma nägemustega.
turmakoll
Loitsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Karmus 10:13 29. Sept 2010

Mitte kuidagi ei üritanud ühegi poole ideid maha teha vaid oma isiklikku arvamust antud teemas välja tuua.
Mulle väga meeldib, et on erinevaid lähenemisi. See rikastab teemat ja kokkuvõttes kogu maailma.. seepärast ise sõna võtangi.
Karmus
Ruunitundja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Trexxx 10:58 29. Sept 2010

Viimati muutis Trexxx, 11:44 29. Sept 2010, muudetud 1 kord kokku.
"Meest eristab hobusest mõistus - mõnikord ka sadul."
- Hagar hirmus

" On võimatu olla masenduses kui sul on õhupall. "
- Vinnie PUHH -
Trexxx
Võlur

PostitusPostitas Andrus 11:20 29. Sept 2010

Andrus
Vanem õpipoiss

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Trexxx 12:13 29. Sept 2010

Te unustate ennast lugupeetav.
Mul puuduvad sõnad väljendamaks oma ükskõiksust Teie isiku vastu. Samuti pole mul midagi Kiruvere kui festivali vastu - pigem üritus on vajalik ja täiesti omal kohal.

Aga ideede tasandil on meil teineteisele nagu näha palju öelda. Ja näib nii, et me oleme teine teisel pool rindejoont. Ja tundub nii, et ma ei ole ainus kellel on ideid ja vaatenurki. Kuigi oma sõnavõttudes esindan ikka ja jälle ainult iseennast.
- Hagar hirmus

- Vinnie PUHH -
Trexxx
Võlur

Kasutaja avatar

PostitusPostitas turmakoll 13:04 29. Sept 2010

turmakoll
Loitsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Dan 13:11 29. Sept 2010

http://www.archaeometry.dk/Jern/Ehlton, ... rnison.pdf

Lehekülg 10 on ühest Valsgarde laevamatusest leitud käe-ja jalakaitsmete kohta pildid.

ja veel:
http://www.gutniskagardet.se/Valsgarde8/Tafel-7.jpg
http://www.gutniskagardet.se/Valsgarde8/Tafel-8.jpg
http://www.gutniskagardet.se/Valsgarde8/Tafel-9.jpg
http://www.gutniskagardet.se/Valsgarde8/Abb.-16-17.jpg
http://www.gutniskagardet.se/Valsgarde8/Abb.-18.jpg

Leidude kataloogides on selliseid üksikuid juppe, mis leitud teistestki kohtadest. "Der Wendelzeit Gotland" tuleb esimesena meelde, akadeemilises raamatukogus on see kohapeal olemas.
Dan
Tuleloitsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Lee 14:51 29. Sept 2010

Lee, kes on küll taaskehastamisest valgusaastate kaugusel (seda põhiliselt ajapuuduse tõttu), pruugib reeglite koha peal korraks veel suud, sedakorda loodetavasti teemas püsides. Antagu mulle minu võhiklikkus ja pragmatism ette andeks, aga reeglitest ja nende koostamisest ja rakendamisest oskan ehk mõnest teisest pisut enam pajatada.

Tehtagu enne reeglite tegemist ja nende üle vaidlemist selgeks:
1. Millisel eesmärgil korraldatakse laager: kas eluviiside taaselustamiseks kõigile huvilistele või ühe seltskonna meelelahutuseks, kas eluviisi reaalilähedaseks kajastamiseis või eelkõige võitluskunstide praktiliseks harrastamiseks. Sealt edasi tuleks määratleda, kes üritusele pääsevad - kas kõik, üksnes sõbrad-tuttavad või peaks korraldajalt eelnevalt kutse saama.

2. Eluviisi taaselustamise ja kehastamise puhul olen ka võhikuna nõus et tegelaste väljanägemine kõne ja käitumine võiksid olla võimalikult ajastutruud. Samas, mida igapäevases külaelus või veel hullem - pidusöömingul nt. lahingu jaoks mõeldud käe- ja kubeme- ;) kaitsetega peale hakatakse??? Pigem tuleks sel juhul riiete alla voorusevöö eelkäija sokutada ;)
Seega konkreetselt lahinguvarustust puudutavate detailide pinnal lahingut mittepuudutavates ühistegevustes osalemise keelamine tundub vähemalt mulle ebaproportsionaalselt karm. Neid ebasobivaid esemeid ei peaks aga siis tõepoolest külavahel kantama.

3. Edasi, lähtudes tervest mõistusest ja praktilisest meelest tuleks läbi arutada, kus kulgeb praktilise võitluse juures piir autentsuse ja ohutuse vahel. Ehk siis kas ikka enese kehalise terviklikkuse kaitsmisel XXI sajandil on primaarne selle tervise kaitsmine kui tulemus või see, milline sealjuures täpselt (kuni varbaküünte lõikamiseni kaasaegsete maniküürkääridega või tehes seda varba äralõikamisega riskeerides nt. autentse pistoda või väikeste lambaraudadega) X sajandil välja nähakse. Kui praktika näitab, et nt. käevigastused on kerged tulema, oleks mõistlik kusagilt autentse koti põhjast võib-olla mitte nii autentne, kuid samas mitte ebavõrdset eelist andev käekaitsevahend selleks ajaks välja võluda ja selle kasutamisest mitte nii suurt numbrit teha. Selge piir jookseb siin ilmselt mitteautentse edevuse, lubamatu eelise ja lihtlabase esmaspäeval-pean-jälle-kontoris-kaubanduslik-välja nägema vahel, sest kui nt hobist tulenevad vigastused töövõimetuslehele viivad, ei ole see mitte kuidagi tore ega eesmärgipärane.

Kusjuures ääremärkusena: ilmselgelt oleksid X sajandi sõdalased meie kevlari, metallkangaste, tugevate plastide ja tõepoolest kasutamiskõlblliku "haldjaturvise" eest villase vammuse asemel tõepoolest sõna otseses mõttes olnud nõus ka tapma, et selle värgi omandamiseks enda elunatukest kauem sees ja ihuliikmeid terveid hoida.

4. Tasuks läbi mõelda millised on autentsusnõuded haigestumise või vigasaamise korral: kas pissitakse haavadele ja joodetakse erinevaid tinktuure, lastakse aadrit või ohverdatakse must lammas, tõmmatakse valutav hammas sepatangidega kohapeal välja, või pöördutakse tõsisemal juhul siiski tänapäeva meditsiini poole kui olukorra tõsidus seda nõuab... Kui siin mõistusepäraseid mööndusi tehakse, siis ehk on mõistlik seda ühes tükis püsimise nimel juhul kui see väga silma ei riiva ja lubamatuid eeliseid ei anna siiski võimaldada.

Käekaitsmete/kinnaste vaidlemise koha pealt:
Käisin paari aasta eest Šotimaal, sh. ka entusiastliku ajaloo- ja relvahuvilisena erinevaid väljapanekuid uudistamas. Šotlaste väeüksused on Euroopa ajaloos siiski suht tuntud juba mõõgavõitluse päevilt... samas nende varustus sh. mõõgad-kilbid, hoolimata Šoti eripäradest on paljudest lahingutest läbi käinud ning selle varustuse kasutamist on nt. maalikunstnikud sajandeid kajastanud. Šotlased ennast igasugu imevigurite abil kaitsmisega eriti ei vaevanud. Kilp (olen üht ca 200-aastast tammest ja hirvenahast valmistatud eksemplari koos claymore'iga käes hoidnud, teisi vaadelnud) oli kaalult ja teostuselt tugev, tihe, korralik, sealjuures nägus ja kandis ka ilmseid märke kasutamisest.
Nende rahvuslik eripära kilt - meeletult ratsionaalne ja sealjuures arvestades selle villase kanga omadusi oli ta ka vägagi praktiline. See praktilisus kehtis ka lahinguvarustuse kaasaskantavuse ja käepärasuse juures. Käe kaitseks tegid nad ühel hetkel erilise mõõgepea, räägin basket-hilted claymore'ist, ja nendel käepidemetel oli sihipärase kasutamise jälgi omajagu märgata.
Ehk siis "haldjaturviste" ees käib praktiline meel ja käepärasus. Linased/nahksed ribad vigastuse kaitseks ümber käe keerata oli ilmselt tasku- ja jõukohane paljudele. Otsustada tuleks, kas ja kui palju peaks nende kaitsete juures reeglite kehtestamisega piirama just edevust ja soovi silma paista.
Soovitusena: Kui kandjal konkreetne viide autentsele allikale puudub, võib vaidlusaluse eseme kasutajal lasta kõrvaldada, kui see on toredusliku eesmärgiga tehtud ese või annab kasutajale ebavõrdse eelise võrreldes autentsete esemetega ning ei ole ohutuse seisukohalt vajalik.

Need on üksnes ideed, ma ei esinda vaidluses ei üht, ega teist poolt, pigem üritan "reeglipraktikuna" näidata võimalusi kokkulepete saavutamiseks ja vormistamiseks.
anguis in herba
Lee
Haldjate õpilane

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Karmus 15:09 29. Sept 2010

Karmus
Ruunitundja

PostitusPostitas Andrus 16:12 29. Sept 2010

Aplaus Danile toodud info eest. Ometi keegi võttis kätte ja üritab tegelikult põhjendada neid õnnetuid käekaitsmeid, mitte ei lahmi huupi.

Niisiis, olen kusjuures nimetet leiust (leidudest?) teadlik. Skandinaavia üritustel aegajalt kohtab väga korralikke rekonstruktsioone, siinmail pole veel ühtegi näinud. Ka austatud või ükskõiksusega löödud käekaitsmete pooldajad pangu palun tähele, et tegu on metallribadest turvisedetailide, mitte teie poolt armastatud nahast torbikutega. Kusjuures samu metallribasid olen kuskil kohanud sõdalasele kere ümber mässituna, mis näitab, et leiust rekonstruktsioonini ei vii sugugi alati sama tee:) Muuseas ise arvan ka et käe- või jalakaitse on kõige loogilisem seletus leidudele.

Dani toodud linki uurides tekkis mul säärane mõte, et kuna Tarbatu kunagi vähemalt keskenduski Vendeli ajastule, siis kas ei ole see käekaitsmearmastus sealt nii külge jäänud, et ilma nähtavate käekaitsmeteta te võitlust ette ei kujutagi? Muuseas, kordan taas, endiselt ei saa aru kuidas Valsgarde leid transformeerub "kindlasti kõigil oli" nahkkäekaitsmeteks sajandeid hilisemas ajas. Kas keegi on teinud ka reaalseid koopiaid Valsgarde leiust? Heameelega prooviks teist kätte.

Nii nagu ei aita Kreeka-Rooma käekaitsmed, ei aita Muinaslaagrisse meid ka juba palju lähemalt ja lähemast ajast Rootsi leid. Miks? Sest endiselt ei räägi me samast ajast. Ei mina, ega keegi teine Muinaslaagri korraldajatest ei ole keelanud Vendeli ajastut tegevatel üritustel käekaitsmete kasutamist, siiani käis jutt ju Kiruvere reeglitest ja hoopis teisest ajastust. Kes arvab et mõnisada aastat midagi ei muuda, vaadaku palun kasvõi Eesti muinasajale järgnenud mõnisadat aastat ja arvaku uuesti.

Ainuke, mida Valsgarde leid lubab meil teha on tuua meelevaldne paralleel ka Muinas-Eestisse, kus mehed äkki võisid metallriba sääremähise või käemähise vahele mässida, et nii oma šansse lahinguväljal suurendada. Mina näen siin ühte võimalikku, kuigi veidi habrast, seletust oma ajastukohastest materjalidest peidetud kaitsmetele. Et näed metallribasid on leitud teisest ajastust, mida mõned peavad käekaitsme osadeks aga et me täpselt ei tea, peidame need parem varruka alla.

Miks varruka alla? Aga "meie" ajastust pole leide, pole pilte, pole kirjeldusi. Vastupidi, relvastuse areng tundub olevat läinud teist teed. Kui Vanakaru kiidab Rooma käekaitseid ja veel Vendeli ajastu meestel on see eraldi turvis mõnel rikkal alles, siis Bayeux vaibal on osa mehi paljakäsi ja vaid küünarnukeni rõngassärgis (osal on kohe kindlasti vaid särgivarrukas, osadel on seal varruka peal olevad triibud nüüd metallribad või ei aga nahktorbik ei ole küll kohe mitte), rikkamatel meestel on rõngassärgivarrukas või -sukk veel sajandeid ainuke käe- ja jalakaitse. Miks nii läks? Mina ei tea täpselt aga soovin teada saada ja sellepärast teen nii nagu oli, mitte nii nagu "pidi" olema. Sest lugupeetavad, kui me kirjutame meelevaldselt ajalukku sisse asjad, mida me seal näha tahame, siis see ei ole taaskehastamine.

Äkki ongi Eestis vaja teha üks korralik Vendeli ajastu üritus, siis saaksime ehk hoopis rahulikumalt arutada ajaloo ja turviste arengu üle?
Andrus
Vanem õpipoiss

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Trexxx 16:55 29. Sept 2010

niisiis kiidab Kiruvere Autkom Dani linkidel toodud asjadest vähemalt mingi osa heaks? Super!

Veel tulles tagasi ühe teatava vaiba juurde - tegelikult on üks asi selle vaiba juures hämmastav.
nimelt see kes seda tikkis pidi ainuisikuliselt näinud olema/või kursis olema nii laevade lastimistega -vähemalt nii paljugi, et seda pildil kujutada - ja samas pidi tal olema ka ettekujutus sellest imelisest lahingust. Selle kellegil pidi olema ka lisaks kõigile muudele omadustele FENOMENAAALNE mälu - sest vaiba alustamise ja lõpetamise vahele jääb päris pikk ajavahemik.
Kui ei teaks, et seda vaipa tehti pika aja jooksul siis jääb mulje, et tikiti niisuguse nobedusega, et enamvähem jooksvalt kronoloogilises järjekorras kõik sündmused jõuti juba vahetult nende toimumise ajal kangasse tikkida.
(kujutluspilt lahinguvälja serval reaalajas pilte tikkivatest näitsikutest kes sajatavad kui nendeni jõuab uudis, et Williami on surmav haav on tegelikult valeuudis ja hakkavad maas lamava Williami kujutist üles harutama, tähtsate uudiste puudumisel aga aja täiteks laipu ja neid rüüstavaid sõdalasi tikivad on lihtsalt liiga metsik) :D

Tegelikult muidugi oli kõik hoopis teisiti ja võibolla tehti see vaip jupikaupa (kst) valmis erinevate isikute poolt (huvitav kas vaiba erinevate osade kujutiste stiil ja tehnika ka varieerub?) ja siis pandi kokku korraga - sest kogu seda rulli ühest ruumist teise tassida aastate kaupa on ka nagu veits tobe.
- Hagar hirmus

- Vinnie PUHH -
Trexxx
Võlur

PostitusPostitas Andrus 17:07 29. Sept 2010

Andrus
Vanem õpipoiss

EelmineJärgmine

Mine Taaskehastamine