pole mõne päevad saanud aega lugeda
olen nüüd tõeliselt õnneline et lahmimine on asendunud vaimuvirgutava aruteluga
ise võtaks sõna naha kaitseks
kui arvestada naha kättesaadavust - ilmselt kaugelt lihtsamalt kättesaadav kui kangas või raud- siis ei näe ühtegi põhjust miks seda ei võidud kasutada kaitsevarustuses - mõneti skeptiline olen mõtte juures katta metallturvis nahaga - põhjus - turvis kaitseb suuresti ikka ka selle läbi et relv libiseb seda mööda kõrvale - kui nüüd turvis katta riide või nahaga -no pole proovinud - siis mulle tundub et see efekt väheneb -relv takerdub ja sa saad löögid sisse täie jõuga -sisuliselt on see sama teema nagu ei maksa minna lahingusse sarvedega kiivriga kui kaelalihase ja selgroog pole rauast
samas nahkleidude leidmiskohad annavad üpris hea pildi kohtadest kus see võib säilida
sitaaugud
hapnikuvaene soovesi
põhjavesi
see ilmselt seletab ka nahkleidude suhtelist vähesust sellest ajajärgust
vendeliaegsetest käekaitsetest
kui oletada et needmetallribad on käekaitse (vahet pole olgu või jalakaitse) siis julgen öelda et kui on võimalus
1- siduda need mähisega
2-ühendada need nahkriba(de)ga
3- panna need nn torbiku külge
siis - millisel kujul kaitseksid need kätt paremini - oleks kindlamalt paigas -oleks lihtsmalt tehtavad kinnitatavd
kui ei olnud mingit erilist mooduvärki siis ilmselt valiti ikka lihtsam turvalisem ja kasutatavam tee