Lugesin seda teemat igavusest ja kübarkiivri koha pealt tuli selline asi pähe, et äkki on seesinane kiivriliik veelgi vanem. Rooma gladiaatorite üks tüüp oli "mirmillo". Nende kalapea kujulised kiivrid olid ka seda moodi. Sõjas neid küll ei kasutatud, kuna nagu ma aru saan oli eesmärgiks panna vastamisi kaks täiesti erineva varustusega võitlejat (rutiaarius (retiaar) ja mirmillo) ning vaadata, kumb peale jääb.
Lihtne pildiotsing annab:
http://www.cosmicbovine.com/graphics/im ... rmillo.jpgJa samas veel üks asi, mis meelde tuli. Milaanos Sforsade kindluses on välja pandud üks huvitav kehaturvis. Juures oli kiri, et tegemist 13. sajandiga. Kangast vesti sisse oli rinna kohale kinnitatud metallplaat ja selle ümber kattis kogu ülejäänud vesti sisekülge rõngaskude. Väljastpoolt olid näha vaid vähesed needipead. Rinnal oli neetidest rist moodustatud. Seljaosa oli minu mäletamist mööda üleni rõngaskoega.
Kangas oli justkui paksem linane aga ma pole tea mis kangaspets. Niipalju oskan öelda, et kangas oli valge ja mingi kallimat sorti värk nagu siid või samet ei olnud.
Seda oleks ilmselt suhteliselt suhteliselt lihtne teha. Kuidas tunudb?