Jajah, eks ta ole. Ütle veel viisakalt, siis tuleb lõpuks kommentaar, et mis sa siis lubasid ja ärge ajage möga ja leppige omavahel kokku. Võtan teadmiseks ja enam viisakas ei ole. Mina muide ütlesin, et ei võta seisukohta ja küsi Jetsi-Eidise käest.
Omavahel oleme kokku leppinud küll aga ju siis minu-Jetsi kinderstube on liiga hea või midagi. Vihjeks, kui relvastusest käib jutt, siis kuula ikka seppa.
Trexx, see sinu kilp on mõttetult raske kobakas, millel pole minu arvates suurt mitte midagi ühist muinaskilbiga. Topeltlaud+metallrandid keskel muudavad kilbi inertseks ja liiga raskeks, katte ja serva puudumine lühendab selle eluiga ja üldmulje jäi nagu mingist 1930ndate rahvusromantilisest Kalevipojakilbist. Kas oli nüüd piisavalt otse ja selgelt öeldud? Ei ole enam möga?
Meil on näiteid nii läti, kui skandinaavia ümarkilpide kohta. Nagu sel aastal Kiruveres sai arutatud, siis on ajastukohane ka laudadest normanni ehk tilgakilp (kite), Bayeux vaibal suurem hulk näiteid olemas. Mina soovitan juhinduda ajaloolistest eeskujudest aga mitte leiutada jalgrattaid ja siis pahandada kui oma imeviguri näitamine teised lihtsalt tummaks võtab.
Palun, google esimene vaste:
http://members.ozemail.com.au/~chrisand ... hield.html Leiukohad, diameetrid, servad, lauapaksused ja kõik muu lausa tabelina toodud. Mis krdi vingumine käib nüüd, et ei oska viiking endale kilpi teha?
1. mõõdud (ümarkilbil diameeter): vastavalt mehe kasvule, umbes 85-100 cm, Trexxi pikkuse juures pigem 90-100 cm kilp.
2. lubatav servamaterjal: toornahk, taimparknahk või selline kroomnahk, mis väljanägemiselt ei häiri. Ajalooliselt on kasutatud ka metallklambreid, meie oleme ohutuse tõttu metallserva keelanud Kiruveres. Soovitan kerguse huvides nahkserv pigem õmmelda või naharibaga kinnitada kui neetida.
3. kas kilbi nahaga või riidega katmne on kohustuslik või vabatahtlik: tungivalt soovitatav, kilp lihtsalt kestab kauem. Serv kohustuslik niikuinii.
4. millistele karakteristikutele peavad vastama nahk vmt. kate: ajastukohastele karakteristikutele. Vaata leiunäiteid ja pädevaid rekonstruktsioone ideede saamiseks.
5. kas kilbikupal peab olema stantsitud sepistatud või mõlemat või ainult sepistatud: kupal peab vähemalt välja nägema ajastukohane, parem veel kui ongi ajastukohane. Kujunäiteid on muusemides ja ka netis üsna palju. Kui teed õige ajastu leiu koopia, ei ole probleeme.
6. kui paks peab olema kulbikupla plekk: nii paks, et lahingu lõpus su sõrmed on terved ja kilp tuleb käe küljest ära. Arvestada võiks, et kupal võtab vastu kõige raskemad hoobid (kahekäekirves, sõjanui, hullunud valgevenelase nägu jms)
7. kas needid peavad olema vastega või mitte: needid peaks olema sepisneedid ja minuteada on erinevaid võtteid kasutatud nii eraldi kui koos ühe kilbi peal. Ise olen kasutanud rohkem vastega sepisneete, kuna tagasipööratud naelateravikud võivad kilbi (osalisel) purunemisel ohtlikuks osutuda.
Niih, küsija küsis, vastaja vastas.