[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4505: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4507: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4508: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4509: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
Dragon.ee foorum • Vaata teemat - Taaskehastamise kriteeriumite väljatöötamine

Foorumi Avalehele

Jäta vahele kuni sisuni

Taaskehastamise kriteeriumite väljatöötamine

Ajaloo taaselustamine tema kõigis vormides

Moderaatorid: surra, Ghil, lemmu tabelin

Kasutaja avatar

Re: Taaskehastamise kriteeriumite väljatöötamine

PostitusPostitas Alari 14:12 22. Sept 2010

Kui kriteeriumitest rääkida, siis oleks väga tore, kui keegi võtaks kokku kõik teadmised eesti muinasajast/keskajast, kuid selle töö maht on nii suur, et selle kokku kogumine ja analüüsimine võtab päris palju aega (tõenäoliselt paar aastat või veelgi rohkem). Ei ole taaskehastajatel seda aega töö ja elu kõrvalt ja ka arheoloogidel on väga palju materjali veel läbi töötamata, nii et ma ei usu, et selline teos lähiajal võiks ilmuda. Lisaks kõigele tekitaks see väga palju vaidlusi tõlgenduste poole pealt.

Trexx, miks sa ise näita initsiatiivi ja ei hakka uurima võimalusi sellise üldise teose kokku panemiseks/valmis kirjutamiseks.
Alari
Haldjate sõber

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Trexxx 15:14 22. Sept 2010

"Meest eristab hobusest mõistus - mõnikord ka sadul."
- Hagar hirmus

" On võimatu olla masenduses kui sul on õhupall. "
- Vinnie PUHH -
Trexxx
Võlur

Kasutaja avatar

PostitusPostitas azrael 19:11 22. Sept 2010

I think I can give away one of my seven doomsday devices and still be feared!
azrael
Tõeotsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Ocazy 10:13 23. Sept 2010

Mulle, kui võhikule tundub tihtipeale, et nende autentsusreeglite puudumine tuleneb suutmatusest kokku leppida (seda ka klubisiseselt) ja minu poolt tihti märgatud vajadusest "tere" asemel öelda minagi sellist mõnusat, nagu näiteks: "su õlakaitsmed näevad välja nagu diivanipehmendused" või "aa see huinja". Samas annab see võimaluse heale tuttavale nö. teene teha ja ta silmariivava kilbiga siiski turniirile lubada, kuidas sa ikka heale mehele EI ütled.
Kui sellised reeglid oleksid olemas, annaksid need inimesele võimaluse ükskord, pärast pikki aastaid kestnud ettevalmistusperioodi, "üllatuskülalisena" näiteks Kiruvere laagrisse tulla.
On olemas inimesi, kes mingitel põhjustel üheski klubis olla ei saa, on aga huvilised ja tahtmist täis.
Teist korda selle teema juures toon välja Mytofesti kodukal olevad riietumisjuhised, mis suurepäraselt sobivad algajale.
Ocazy
Ruunitundja

PostitusPostitas Andrus 12:46 23. Sept 2010

Tjah, eks ta ole...

Vaatasin ise kah nimetet kodukat ja tõepoolest on sealt palju puudu, millest lugupeetavad nähtavasti puudust tunnevad. Näiteks pole Kiruvere lehel kordagi kuskil mainitud, et mis materjalist püksid peavad sõdalasel jalas olema. Ja niimoodi jääbki kõikidel toredatel irisejatel Muinaslaagrisse tulemata...

Mõned leheküljed tagasi tõdesin, et minu arusaamad taaskehastamisest erinevad näiteks Trexxi omadest. Ja Kiruvere reegleid kirjutates eeldan, et osaleja midagi juba teab, mitte ei oota reeglite asemel "Muinas-Eesti ajalugu algajatele".

Mõtteaineks mõttelaiskadele: Iga aasta tuleb üle poole osalejatest väljaspoolt Eestit. Nemad loevad sama kodukat inglise keeles. Ja saavad aru ja tulevad kohale ja läbivad selle hirmsa kontrolli. Ehk kui kogu Baltikumi peale on probleem vaid oma emakeelest mittearusaavatel eesti "tegijatel", siis võtab see pseudoprobleem mind vaid õlgu kehitama.

Kui on tahtmist edasi diskuteerida Taaskehastamise kriteeriumite väljatöötamise teemal, siis palun teeme seda.

Kui aga vägisi tahaks iriseda, kritiseerida, sõimata ja halada meenutades neid umbisikulisi-vastikuid-nõmedaid-tobedaid autiste seal Kiruveres, siis äkki teeks seda kuskil mujal?
Andrus
Vanem õpipoiss

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Ocazy 14:25 23. Sept 2010

Mitte et ma Kiruveret kiruda tahaks, kaugel sellest. Aga kilpide kohta käivat kokkulepet pole seal ka mainitud, võiks ju, kui see oluline on. Piltidelt on küll näha, et mõni mees on sellega vaeva näinud ja tulemus pole paha.
Ja ega me vastastikku mõnitamisega kaugele jõua. Selle ridade vahele jääva info saab ju tuttavate kaudu kätte aga tuttavaid on ju igasuguseid ja arvamusi ka erinevaid nagu siin eespool ka selle kilbiloo juures näha oli. Tulemuseks on ikka arusaamatus.
Ocazy
Ruunitundja

PostitusPostitas Andrus 17:06 23. Sept 2010

Kiruvere Muinaslaagril ja kilpide kokkuleppel ei ole otsest seost. Seda enam, et kokkuleppeni ei jõudnudki. Antud teemas esindasime mina ja Trexx erinevaid seisukohti ning see oli foorumitingimustes läbiviidud katse arutada mingite universaalsete kriteeriumite asemel väga kindla ajastu taaskehastamist väga spetsiifilises võtmes.

Tulemus ei ole mitte arusaamatus, vaid tõdemus, et igal taaskehastajal/klubil/üritusel on õigus ise seada kriteeriume omaenda tegevusele. Ja jään seisukohale, et näiteks muinasaja taaskehastamismaastikku ei kujunda mingid teoreetilised kriteeriumid või tasemed, vaid konkreetsed üritused ja nende korraldajate poolt kehtestatud reeglid.

Kilbiloo juurde tagasi tulles, on minu arvates võimalik vaid klubi/ürituseülesed kokkulepped, mis aga saavad puudutada väga kitsaid valdkondi ja mida ei saa reastada mingiteks üldisteks tasemeteks.
Andrus
Vanem õpipoiss

Kasutaja avatar

PostitusPostitas azrael 20:59 23. Sept 2010

azrael
Tõeotsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Trexxx 8:57 24. Sept 2010

Viimati muutis Trexxx, 10:03 24. Sept 2010, muudetud 1 kord kokku.
"Meest eristab hobusest mõistus - mõnikord ka sadul."
- Hagar hirmus

" On võimatu olla masenduses kui sul on õhupall. "
- Vinnie PUHH -
Trexxx
Võlur

Kasutaja avatar

PostitusPostitas azrael 9:50 24. Sept 2010

Ma ei ole kindle kas seda matemaatiliselt nii võtta saab - kindalsti saaks rääkida sellel juhul autentsuse kahe kordsest kasvust. Olen kindel, et koos natuke põhjalikumate autentsusjuhistega see number tõuseb.
azrael
Tõeotsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Mimic 10:14 24. Sept 2010

Ega mõned siin täiesti juhuslikult asjast rääkimise asemel niisama ilkuma ei hakanud ja isiklikuks ei läinud ? Ja demagoogia tundub veel mõnele väga meeldivat. Mõtlemisainet.

Parimat,
Mimic

PS: Isiklikult ei poolda sõna autentne kasutamist. Nii, nagu seda tarbitakse, tähendaks see, et asjad ongi muistsest ajast pärit, mitte ei ole nende eeskujul valmistatud. Ise eelistan väljendit "ajastukohane", mis on küll paraku pisut kohmakas.
Dancing on the edge of a blade
Rollimäng on Kõigelooja poolt soositud ja seeläbi kohustuslik
Mimic
Haldjate õpilane

PostitusPostitas Andrus 10:47 24. Sept 2010

Mina jälle püüan kasutada sõna ajastutruu.

Kisub ikka kuidagi sinna Kiruvere Muinaslaagri reeglite nämmutamise kanti see teema siin. Aga olgu siis. Autentsusreeglite nõudjad on mingil kummalisel põhjusel neid lugedes reeglitest endist suutnud mööda vaadata.

Proovime siis veelkord: tegu on ajaloolise taaskehastamisega. On määratud ajastu, on määratud geograafiline ala. On rõhutatud, et asjad-riided-varustus peavad olema ajastutruud. Kui on asju, mis ei ole seda põhimõtteliselt (käekaitsmed ja kindad näiteks), siis on selgitatud, et need esemed peavad välja nägema ajastutruud, et mitte rikkuda üldpilti. Ehk siis kui hakkad midagi tegema, siis tee asi nii, nagu see tollal oli. Kui sa ei tea kuidas asjad tollal olid, siis uuri see välja. Mitte ära oota, et keegi teeks seda sinu eest ja nämmutaks sulle lahti kudapidi nõel niidi otsa käib.

Et aga mingites valdkondades on andmed napid (kilpide osas näiteks see nii ei ole:), on vaja korraldajatel rõhutada omapoolset nägemust, mida tehaksegi eelneva registreerimise ja autentsuskomisjoni kaudu.

Niisiis, Muinaslaagri korraldajad ei väida, et nende nägemus muinasajast on ainuõige. Väidame, et meie nägemus on ainuõige MEIE ürituse jaoks. Ja kui osaleja ei nõustu meie nägemusega, siis tal tõepoolest ei ole asja meie üritusele.

Kui inimene ei leia raamatukogu ja/või ei oska lugeda, siis võib ta alati tulla teda huvitavale üritusele külastaja-turistina, et saada minimaalselt teada, mida tähendab näiteks "muinasaegne rõivastus" või "rõngassärk". Kui see inimene on ühtlasi ka viisakas ja järjekindel küsija, saab ta alginfo tegijatelt endalt kohapeal kätte. Valmistuda aastaid vaid internetifoorumi toel "Suureks Hüppeks" muinasaja taaskehastamisse on minu arvates ja pehmelt öeldes mõttetu.

Ja veel, jahuda "liivakastide" vähesuse üle või nõuda oma ideede tunnustamist "võõra õue peal" on tegelikult labane kattevari laiskusele. Enne kui Muinaslaagrit tegema hakkasime, ei olnud seda konkreetset "liivakasti". Kui aga üritus mõned aastad jooksnud, leidub järsku mitmeid tegelasi, kel olevat mingi salapärane ja vaata et lausa sünnipärane "õigus" muuta üritus neile meelepärasemaks.
Andrus
Vanem õpipoiss

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Ocazy 10:48 24. Sept 2010

Ajastukohane on kahtlemata parem sõna (hakkasin seda enne eelmist postitust kirjutama, seepärast lisan juurde, et ka ajastutruu on ju hea, kuigi truudus on pisut imelik termin siinkohal) ja pole ta kohmakas ka.
Selle sõnaga saaks põhimõtteliselt ju edasi minna. Kui on tahtmist minna. Ma millegipärast arvan, et oleks mõistlik.
Annab ka võimalusi erinevatele klubidele ja sõpruskondadele mingisuguste "tasemete" eristamiseks, näiteks:
a) ajastukohase väljanägemisega;
b) ajastukohastest materjalidest, ajastukohaste tehnika ja võtetega tehtud;
c) leidudega 1:1 tõestatud
Iga korraldaja saab siis valida, kas lubab oma üritusele ainult c või ka näiteks b.
Ocazy
Ruunitundja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Elote 11:10 24. Sept 2010

Pistan minagi siis korraks käe jälle tulle ja võtan selles maskuliinses teemas sõna.

Tõsi ta on, et Tarbatu mehed on siin teemas natuke liiga emotsionaalseks läinud. Kuid samas ma ei nõustu ka, et eestlaste küsimused selle kohta, mis on ajastutruu ja mis mitte, oleks mõttetud. Eks see paras sisophyselik katse ole, aga proovida ju võis. Olen aru saanud, et Põhja-Eesti klubid kohtuvad-suhtlevad rohkem ja paljud avastused-kokkulepped sünnivad suuliselt ja möödaminnes. Võimalik, et lõunapoolsed tahaksid neid rohkem osa või kuulda saada. Kuidas aga, ei teagi... ilmselt ikka rohkem põhjapool käies :).

Üldiselt ma ei arva, et paljude Tarbatu liikmete ajastutruudusega oleks suurt probleemi. See meesterahvas, kelle aukus pükste ja uhke vöö kooslust meile meelde tuletatakse, on ja oli siiski erand ning tol hetkel polnud isegi klubiliige. Värvilise linasega ka keegi vaevalt Kiruverre ronima hakkab. Võitlejate poole pealt -- jah, ei oska sõna võtta, aga eks see kurb ole, et me võitlejad tingimustele pole vastanud ja seetõttu Tarbatu võitlejateta klubi maine külge saanud. Proovime seda parandada. Rahulikult. Ehk teisisõnu, lepime kokku, et kui näiteks Kaspar hakkab endale uut varustust tekitama ning teeb seda eeldusel, et tahab tulevikus ka Kiruveres võidelda, siis suhtleb ta juba varakult Andrusega. Andrus, kas sulle sobib selline variant?

Ma kujutan muidugi ette, et korraldajatele võib see koormavaks muutuda, kui osalejad hakkavad pool aastat või aasta varem ükshaaval neid kirjadega pommitama. Aga teisalt, parem varem, kui jätta see hetkele, mis on kuu-paar enne üritust. Sest tööl käivad inimesed nokitsevad oma varustust siis, kui vaba hetk tekib. Ma olen kindel, et ühel hetkel võivad korraldajad avastada, et võib-olla oleks tõesti mõttekam koduleheküljele natuke täpsemad juhised riputada. Mõne asja kohta. Aga eks see tõdemus võib tekkida siis, kui rohkem kui üks inimene sama küsimusega tülitab. FAQ-id ju nii tekivad :). Näiteks minu blogi vaadates võib tunduda, et mul üleliia aega, mida pole kuhugi panna. Ei ole. Aga ma tahan, et teised saaksid ka osa sellest, mida õpin ja teen. Ja kui ma peaksin nüüd kunagi tegema sissekande, mis seletab nõelkudumist algajale, siis on mul sellele hea tulevikus viidata. Osalt on see seepärast, et küsimusi on tulnud, teisalt seetõttu, et näen juba ette, et need tulevad. Ja kolmandaks seepärast, et minu eesmärk on jagada infot ka neile, kes alles nuhutavad taaskehastamist ja muinaskäsitöid.
Elote
Õpipoiss

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Lenoore 11:58 24. Sept 2010

mu teada pole Eestist pükse leitud :rolle: et noh kui juba läks onu Autentsuse rinnale koputamiseks.
is this a hobbit?
no, it homo and rabbit, but they are making one.
Lenoore
Õpipoiss

EelmineJärgmine

Mine Taaskehastamine

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline

© Dragon.ee | E-post: dragon@dragon.ee | HTML'i kontroll