[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4505: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4507: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4508: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4509: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
Dragon.ee foorum • Vaata teemat - Taaskehastuse teemadel

Foorumi Avalehele

Jäta vahele kuni sisuni

Taaskehastuse teemadel

Ajaloo taaselustamine tema kõigis vormides

Moderaatorid: surra, Ghil, lemmu tabelin

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Bernard 13:01 21. Aug 2007

Näriks natuke tähte. Taaskehastatakse meil ka aktiivselt II Maailmasõda ning 19. sajandit (pakuks lausa välja, et IIMS huvilisi ja taaskehastajaid on kordades rohkem kui viikingiaja omi). Aga ka muid kultuure ja ajastuid nagu näiteks Oriendi hiliskeskaega või Inglise koloniaalajastut. Suhteliselt palju on ka kesk- ja lääne-Euroopa keskaja taaskehastamist.

Ärge palun ajage segamini, taaskehastamine pole viikingifännide eralõbu 8-)
Austusega, Allan Bernard /55 632 698/

Bernard
Saladuste kaitsja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Trexxx 13:12 21. Aug 2007

kaugel sellest ;) eestis tehakse ka ju miskit metsiku lääne värki võibolla "Holster Club" annab mingeid viiteid.

Lihtsalt ega meil suurt muud midagi peale viikingi keskaja ja teise maailmasõja suurt võtta pole mis oleks ajalisel skaalal kauge ja põnev ja visuaalselt efektne.

Meerikamaal on suuri teemaparke mis käsitlevad koloniaalajastut ja hoiavad käigus purjelaevu mis toona merd kündsid.
see on nende ajalugu.

meil on oma ajalugu
"Meest eristab hobusest mõistus - mõnikord ka sadul."
- Hagar hirmus

" On võimatu olla masenduses kui sul on õhupall. "
- Vinnie PUHH -
Trexxx
Võlur

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Bernard 13:20 21. Aug 2007

Mida ma tahan öelda, et taaskehastama EI PEA enda ajalugu ega mingit kindlat aega (aeg peab määratletud olema aga see võib olla ka eelmine aasta või 50 000 aastat tagasi). Oluline on taaskehastamine kui protsess, mitte selle allikas või tulemus.

Taaskehastamine on hobi ja sellel on tõsiteaduse ning eksperimentaalarheoloogiaga sama palju pistmist kui näiteringil elukutselise teatriga - asi võib ju sarnaneda aga eesmärk on erinev.

Mida ma tahan öelda on, tuleks üle olla piiratud mõtlemisest et "see (hobi) mida mina teen on ainus viis kuidas asju teha tuleb".

Bernard
Saladuste kaitsja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Trexxx 9:04 23. Aug 2007

Taaskehastada võib kõike. Selles osas olen Allaniga täitsa nõus.

Jama on ainult selles, et enamik taaskehastamisüritusi on avalikud publikuüritused - turistidele. Ja seal ei saa suvalist taaskehastatava ajajärguga seonduvat värki näidata (ndx sarvedega kiivreid jne. - sest ajaloolased panevad pahaks - ok endal oleks ka naljakas)

enamik larpe on kinnised üritused - omadele.
ja kuidas seal on teate te isegi.

üldiselt armastan suvel aegajalt taaskehastada kiviaegset korilast (siis kui ma maal aias heina seest juurikaid otsin)
:)
- Hagar hirmus

- Vinnie PUHH -
Trexxx
Võlur

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Zeek 10:51 23. Aug 2007

Trexxxi point õige, aga siinkohal veidi täiendaks/täpsustaks. Asi ei ole mitte ainult selles, et ajaloolased panevad pahaks ja omal on naljakas....

Sageli kiputakse ära unustama, et sellised publikule suunatud üritused on mõeldud selleks, et kohaletulnud inimestele, publikule, nendele, kes sageli väga ei tea millest jutt, NÄIDATA/DEMODA kuidas asjad TEGELIKULT võisid olla, ehk siis tegemist on eelkõige väljapoole suunatud õpetliku-näitliku ("puust ja punaseks") ettevõtmisega. Ja selle järgi, kuidas needsamad taaskehastajad välja näevad, tegutsevad ja suhtlevad, teeb avalikkus omad järeldused....ekstreemsemal juhul kasvõi näiteks sellised, et viikingitel olidki sarvedega kiivrid, kainet päeva nad ei näinud, suhelda oskasid nad vaid mörisedes ning et juba siis olid moes Adibassi tossud. Õnneks asjad meite taaskehastamisrindel päris nii hullud ei ole, kuid tahaks ikkagi veelkord inimestele südamele panna, et publikuga taaskehastajamisüritused ei ole mitte selleks, et linases särgis, tossudes ja fantaasiaraamatust leitud kehakatetes õllepurk käes mööda platsi tatsata, samal ajal kilgates kui kõva viikingi/keskaegse talumehe või kellega iganes tegemist on.
Avalikkus on jätkuvalt üsna tume ja teadmatu, mistõttu kõik suuremad apsakad, eriti veel need, mis iseenesest efektsed välja näevad, neile hästi meelde jäävad (meenutagem veelkord sarvedega kiivrit). Jah, üldreeglina ei ole taaskehastamine mitte alati ja mitte päris eksperimentaalarheoloogia, kuigi sinnapoole tuleks püüelda.

Lühidalt: kui tegemist on taasKEHASTAMISE, taasLOOMISE ja muu sellisega, tuleks ikka pürgida pigem selle poole mida on tehtud, miks on tehtud (ja miks just niimoodi), kuidas on tehtud, kuidas võidi teha.
Ja eelkõige: pange paika oma eesmärk. Kui tahate minna/tulla/osaleda taaskehastamisega seotud üritustel, kus üritatakse publikule näidata kuidas asjad tegelikult võisid olla, on selleks parasjagu ranged reeglid, mõnes klubis/riigis/piirkonnas karmimad, mõnes leebemad, kuid need on ikka järgimiseks, ja kõik selleks, et publikul tekiks võimalikult õige ettekujutus taaskehastatavast ajast ja kohast. Teisalt: kui te tahate teha midagi selleks, et koduõuel või sõprade ringis endal lahe oleks ja edev välja näeks, on teil palju laiem valiku- ja tegutsemivabadus ning keegi ei saa teil keelata teha asju just täpselt nii nagu teie tahate. LARP seab kah jälle omad piirangud/eesmärgid - on vaja, et kostüüm annaks visuaalis välja saavutatava eesmärgi , oleks äratuntav ja soovitatavalt ka efektne. Andes samuti kordades vabamad käed teha asju omade soovide ja ideede kohaselt.

KUi te olete oma eesmärgi paika pannud, on teil ja nendel, kellelt nõu küsitakse, kordades lihtsam. Pole ju mõtet rääkida rõivastekonstrueerimise erinevusest ja kasutatud käsitsiõmbluse pistete liikidest muinasaja ja keskaja võrdluses inimesele, kes tegelikult tahab vaid lihtsat särki/tuunikat/tabardit üheksainsaks aiapeoks vms. ning kes ei kavatse õmblemisega enam kunagi tegeleda ega taha kuuldagi sarnase riietuse veelkord kandmisest...
Samas ei saa aga antud teemast mitte rääkida kui tegu on inimesega kes tahab teha ajalooliselt õiget asja ning seda hiljem ka kõigile demonstreerida kui näidet omaaegse rõivakunsti vms kohta, et mida, millest, kuidas ja miks tehti, kuidas kanti ja miks...

Ehk siis veelkord: pange paika oma eesmärgid enne kui te midagi tegema hakkate. Ja kui need paigas, järgige eesmärgile vastavaid reegleid.
Ja te olete rahul...ja ka need kes on teie ümber....ja ka need kes teid eemalt näevad...ja kõigil on hea...
"nil volenti impossibilis est"
Zeek
Rändlaulik

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Ocazy 11:25 23. Aug 2007

Kas ma saan õigesti aru, et taaskehastamine ei olegi enda jaoks vaid hoopis publikuga ürituste jaoks? Kas selle eest makstakse siis raha ka?
Et siis taaskehastaja kogub materjali vaidleb foorumis, teeb endale igasugu asju, näeb vaeva, siis seletab jälle foorumis, et miks just nii ja kui ta siis selle kostüümiga välja läheb ei ole asi mitte enda enesetundes ja kaasvandeseltslaste õlalepatsutustes vaid mingi suvalise ringireisiva rahvahulga ees tolategemises, kelle ainus huvi on näha, kuidas kellelgi äkki kogemata pea lõhki lüüakse või siis mingi suveniirijups ära ostetakse. Pärast jääb kusagile My Pictures kaustanurka paar pilti vaprast viikingist ja see fail kustub mõne aja peale ära, kui vähekasutatud mäluhulk.
Keegi hea onu, kes ürituse korraldas paneb raha taskusse ja tunneb teiste meeste entusiasmist rõõmu.
Ma olen kogu aeg mõelnud, et see taaskehastamine on selline salapärane ja kättesaamatu klubiline tegevus. Et selle klubi liikmeks saamine eeldab kas kõva vaeva või suurt hulka raha (pigem mõlemat), mis varustuse peale magama pannakse. Ja koos käiakse siis igasugu huvitavatel üritustel, kus kõiksugu lahedaid asju tehakse. Et nagu teine, salapärane, elu.
Ocazy
Ruunitundja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Zeek 11:58 23. Aug 2007

Sul on osaliselt õigus. Aga mitte täielikult.
Jah, taaskehastamine on suurelt jaolt sinu enese jaoks...et sul oleks huvitav ja lõbus ja sa saaksid targaks ja tubliks jne jne... AGA. On üritusi, mille eest kas makstakse raha (nt. autokompensatsioon, vahel ka taskuraha jne) või siis oodatakse sind enstusiasmist, püüdes vähemasti pidusööki pakkuda....ja siis oodatakse ka, et sa lisaks ise lõbutsemisele ka rahvale näitaksid, mida sa selles vallas oled välja uurinud, mida sa oskad, kuida sinu taaskehastataval perioodil elati, tegutseti, mida söödi jne. Ehk siis publikuga üritused. Ja kui sa sellisele üritusele lähed, on sul tegelikult ka kohustus seda teha, kui suurel määral, oleneb juba asjaoludest.

Üritusi on ju tegelikult umbes....3 (?) liiki: klubisisesed üritused, kus klubi kehtestab omad reeglid nii tegutsemisele kui väljanägemisele (sageli pole seal autentsuskohustus ülikõrge), klubidevahelised üritused (autentsuskohustus reeglina suurem) ja publikuga/publikule üritused, kus enamasti on autentsuskohustus kõige kõrgem ning kus osalejatelt tõepoolest oodatakse/eeldatakse publikule teema tutvustamist ning demomises aktiivselt osalemist.
Antud määratlus ei ole universaalne vaid pigem üldistav.

Ja publikuürituste korraldajad tõepoolest eeldavad, et kui nad kas toidavad sind või maksavad su kütuse eest, või on sinuga mõnel muul viisil kokkuleppele saanud, et sa selle eest ka midagi teeksid/midagi näitaksid...

Klubisisesed ja klubidevahelised üritused jäävad sageli publikule ja laiemale avalikkusele teadmata, kuna tegemist on ikka kas mingi õpitoa või "omade" peo või millegi sellisega, kuuldakse/nähakse ikka reeglina publikule suunatud üritusi...

P.S. On klubisid, kes publikule üritusi ei teegi, on taaskehastajaid, kes sellistel avalikel üritustel ei käigi, nagu on ka neid, kes vaid nende nimel tegutsevadki....
Zeek
Rändlaulik

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Bernard 12:37 23. Aug 2007

Mõned isiklikud tähelepanekud:

Mina pole suht ühelgi Eesti taaskehastamisüritusel (millel käinud olen) näinud, et taaskehastajad väga elavalt muu publikuga suhtleksid või neile kamaluga haridust jagaksid. Ka avalikel ja demodel mitte.

Pigem vaadatakse uudistajale viltu, stiilis "sinu kilejope rikub meie ilusa grupipildi ära" ja aetakse oma asja. Klienditeenindus on keskmisel taaskehastajal (üksikud erandid välja arvata) küll äärmiselt nõrk.

Ja kui me räägime teenindamisest ning turundusest siis on see suhtumine esimene asi mida peaks muutma. Mul kui tellijal suva mis halatis te kohal olete, kui te olete kliendi suhtes tõrjuvad siis pole mul teiega miskit peale hakata. Ja mind ei huvita kui autentsed te olete.

Mitte autentsus vaid autism (täielik oma maailma tõmbumine ja kõge muu tõrjumine või ignoreerimine) on hetkel see mis valdavalt toimub.

---

Kui tahad "maailma parandada" ja harida, siis tegele ajalooga - ja paljud taaskehastajad tegelevadki.

Kui tahad omal nahal proovida "kuidas oli" siis tegele taaskehastamisega - ja täiesti savi mis muu maailm sellest arvab.

Kui tahad publikule elamust pakkuda ja korraldaja meele järgi olla - siis esine ja suhtle, jummala suva mis hilpudes, peaasi et värviline ja vägev oleks.

---

Aga Zeek, ütle mulle - mis sa arvad sellest, kui mina võtan ette ja asun taaskehastama Aafrika hilis-keskaegset hõimu, orjakaubanduse ajal?

Uurin välja kuidas riides käidi, võideldi, elati, söödi. Värvin naha pruuniks ja panen niudevöö selga.

Kas mul on õigust seda teha? Kas ma teen midagi valesti? Kas minu tegevus on vähem mõtestatud kui näiteks see millega sina tegeled?

Bernard
Saladuste kaitsja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Trexxx 12:57 23. Aug 2007

Raha?

Oleneb üritusest tegelikult. Räägin nii nagu mulle asjad paistavad nendest üritustes millega kokku puutunud olen.

Festivalid nagu Volmari, (kadunuke)Haapsalu, Foteviken
ei maksa sulle kopikatki. Parimal juhul kui klubi on ikka väga "tegija" st arvukas ja autentne ja tuleb kaugelt - makstakse kinni transport ja toitlustus.
Enamasti on selliste ürituste kaubamärgiks autentsus - tahad minna festivalile - näe vastav välja ja ole teretulnud.

Kogu see transaraha ja muud hüved tulevad turistide ja mõningal määral ka kohaliku omavalitsuse taskust. Hea on kui organisaatorid oma vaeva eest mingil määral makstud saavad.

parandatagu mind kui ma eksin aga igasuguste kulutuste kompenseerimine on seal puhtal kujul läbirääkimiste küsimus, näiteks Hambaraha TM
ehk siis ptyi ptyi pole tarvidust olnud ravikuludele.

Mida festivalidel/marketitel osalejad vastu saavad?
Kõik mis osalejad turul müüvad on enamasti nende puhaskasum.
Enamasti müüakse turistidele. Mõnikord ka omadele.
Hea (loe - sama kiiksuga) seltskond ja mõnus äraolemine peale selle,

Tellimusüritused nagu igast firmade suvepäevad pulmad, (ja matused), sünnipäevad ja muud ühekordsed projektid - mille meeldejäävaks muutmiseks tellitakse ndx demovõitlus või mis iganes - maksab kinni tellija. (täiega kusjuures)

üldiselt on tasud samamoodi läbirääkimise küsimus. Võib ka tasuta teha kui rahakott kannatab - sisetunde küsimus.

K: Milleks publikuüritusi vaja on?
V: Reklaamiks ja käsitöö müümiseks.

nii Festivalid/marketid kui Tellimusüritused on tegelikult _publikuüritused_
ja no tegelikult on lati kõrgele upitamine "ärile" hea.
------------------------------------------------------

Jah ja keegi võibolla teenib selle pealt ka kord aastas. Näiteks orgunntiim kes on mitu kuud rakkes, et sujuks 2 päevane üritus.

vihje korras võin öelda et mõnedel juhtudel piisab ka kaasvandeseltslaste õlalepatsutustest.

Aga üldiselt ületavad kulud mäekõrguselt tulusid
näiteks on võimalik lõputult matta raha materjalidesse, varustusesse, kostüümindusse ja kuhu iganes. Niiet ega ta odav lõbu ei ole.

Hea seegi kui ürituse _tellijale_ on suudetud see selgeks teha mille eest ta maksab ja miks see nii kallis on.

EDIT:
Allan ütles:
Aga Zeek, ütle mulle - mis sa arvad sellest, kui mina võtan ette ja asun taaskehastama Aafrika hilis-keskaegset hõimu, orjakaubanduse ajal?
Uurin välja kuidas riides käidi, võideldi, elati, söödi. Värvin naha pruuniks ja panen niudevöö selga.
Kas mul on õigust seda teha? Kas ma teen midagi valesti? Kas minu tegevus on vähem mõtestatud kui näiteks see millega sina tegeled?

Ma pole küll Zeek
aga vihje korras :) - tead, et sul pole selline kolba kuju millega sa aafrika pärismaalase mõõdu välja annaksid. Pätab viletsa mulje. Proovi parem Uus Meremaa aborigeene taaskehastada, nende peakuju (nahavärv ka) on suhteliselt sarnased kaukaasia rassi kolbatüübiga. Kuid kui sellised nüansid ületada siis - elame vabal maal kehasta kasvõi näärivana.
Viimati muutis Trexxx, 13:12 23. Aug 2007, muudetud 1 kord kokku.
- Hagar hirmus

- Vinnie PUHH -
Trexxx
Võlur

PostitusPostitas UL 13:01 23. Aug 2007

oeh... eks võtan siis ise ka sõna ja mölisen natuke

suhtlemine ja teenindus:
väga kahe otsaga teema. ühest küljest oleks jah tore, kui viikingipealik pikalt ja toredalt seletaks,
kuidas asi oli ja mis nad nüüd teevad jne. kuulaks mõnuga, kui hästi räägib.
teisest küljest on siuke loll moment, et ega ta eriti "autentselt ei käitu" seda tehes.
et kui tahetaks näha ka ehedat toimetamist, siis peaks see kostüümis rahvas nahu sellele rõhuma
ja kui on piisavalt palju tegijaid, siis mõned mölalõuad seletajateks eraldama.
muuseumis ka siuke loll asi, et eksponaadid ise kipuvad küllalt pirtsakad olema rääkimise koha pealt ;)

mis puutub siis mille iganes taaskehastamisse, loomulikult.
kui sa oma väljapakutud ürituse tõesti ära teeks, oleks mina ka ehk kohal.
reklaami seda võimalusega osta noori paljaid neegri(või viksitud)tüdrukuid.

tõsisemalt võttes:
taaskehastatakse ju mida iganes. 2 maailmasõda, põhjasõda, kesk/muinas/viikingiaeg
(need peaks eestis olema esindatud afaik)
aga...
absoluutselt mida iganes tehes on see va loll lugu üritustega.
et ei sobi minna solemnitasele palja peega, mammutinahast põll ees ja kivikirves õlal kammkeraamikat tegema
(ajalooline ignorantsus meelega, ei viitsi korrektne olla)
et teha võiks paljutki toredat, aga üksi nagu tiba imelik või kuidas?

samas kõigi taaskehastajate kokkutulek oleks cool - ss sõdur ja viiking koos õlut joomas
UL
Valguse hoidja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Zeek 13:04 23. Aug 2007

Bernard: Ma arvan, et see on huvitav mõte. Ja mitte keegi ei saa keelata sul seda teha. Mitte et ma tahakski. Kas ja kuidas see sul õnnestub, ei ole mitte minu öelda/otsustada vaid pigem nende kompetentsis kes seda aja- ja ruumiperioodi paremini valdavad. Oled sa juba mõne sealse klubiga jõudnud ühendust ka võtta? Et mis ja kas ja kuidas ja kust alustada ja mida kõike ja kuidas sul selleks vaja on? Või võtad asja ainuisikuliselt ette? Ah jaa, aga kui sa siis tuled väitma, et sa oled siis tüüpiline muistne eestlane siis ma urisen ja võin natuke hammustada ka :P.

Ja ma ei väida, et su tegevus oleks siis vähem mõtestatud kui minu või kellegi teise oma. See, mida ma siin üritasin välja tuua ei olnud mitte püüd millegi või kellegi mõtestatust kahtluse alla seada, vaid tuua pigem välja see, et erinevates kohtades, erinevatel ettevõtmistel, erinevatel üritustel, erinevatel tegevustel on erinevad reeglid/nõudmised/eesmärgid (või vähemasti võiksid/peaksid olema), mistõttu on enne millegi tegema hakkamist kasulik need enese jaoks selgeks mõelda, et hilisemaid vääritimõistmisi ja arusaamatusi vähem oleks ning oma elu kergem ning lõbusam...

Ka ei taha ma kaugeltki väita et siinmail või mujalgi kõik taaskehastajad ja kõik üritused ideaalsed oleksid. Meil on veel palju arenguruumi, kuid kui vastav tahe on olemas, on kõik võimalik...

Aga seda arvan ma isiklikult küll, et oma regiooni piires taaskehastamine on mõneti lihtsam (või loogilisem?) ja minu meelest sageli ka tulemuslikum kui püüd mõista ja taaskehastada täiesti võõra kultuuri mingit arengujärku, eriti kui see veel kauge aja taha jääb...

P.S. Selgituseks veelkord: teha võib MIDA IGANES, seni kuni teatakse/teadvustatakse mida ja miks tehakse ning see vastab püstitatud eesmärgile, aga väita et kuu on päike ja et must on valge ei ole nagu väga hea, s.t. sünteetiline stretshsamet on iseenesest ju hirmus tore asi...aga väita, et ta oli näiteks viikingiaegse naiseriietuse juures üldlevinud ja igati moekas, on vähemasti minu meelest natuke mittepärisõige
Zeek
Rändlaulik

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Trexxx 13:32 23. Aug 2007

Fotevikenis näiteks oli Giid kes siis turistidele värki seletas. Foteviken on muidugi statsionaarne ja kohaliku omavalitsuse poolt doteeritav asutis niiet nad võivad endale Giidi pidamist lubada küll.

Mis puutub seletamissse õpetamisse ja muussse platsil siis seda on vilets teha seal. SEDA SELLEPÄRAST ET: süviti minnes on jutt liiga pikk ja seda ei viitsi keegi kuulata... EDIT: lisaks sellele on tarvis näidata ka pilte ja anda allikmaterjalide loetelusid - proovi sa pilti verbaalselt kirjeldada... lolliks lähed seda üritades
Üldiselt on nii. Küsida tasub ikka. Kasvõi kontakte.

Aga Zeegule ei tohi liiga teha, :1: Ta vedas rõivategemise õpituba terve käesoleva aasta Veebruari, Märtsi ja Aprilli ja Mai - omast vabast nädalavahetuste ajast. Praktiliselt tasuta. Loengud olid äärmiselt põhjalikud ja hoolikalt ette valmistatud. Kuulutus oli ka Dragonis. EDIT: rääkimata tervest sellest ajast mis kulus muuseumis leide uurides. Mis siiski kulutab tööaega.

Kel janu sel jalad. Kui loengusse ei saanud tuldud siis pole hiljem mõtet halada, et inimesed ei õpeta. õpetavad küll ise peab lihtsalt hoolas olema et rongi mitte maha magada.

Kas kaljuronimist õpetaksid? Kurnjäu eest?
:)
Viimati muutis Trexxx, 13:47 23. Aug 2007, muudetud 2 korda kokku.
- Hagar hirmus

- Vinnie PUHH -
Trexxx
Võlur

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Hulkur 13:39 23. Aug 2007

2B or not 2B = FF
Hulkur
Haldjate sõber

Kasutaja avatar