Postitas lemmu tabelin 13:55 6. Mär 2011
Et ma ohutuse teemal päris asjatult ei lahmiks, vaatasin üle veelkord muinasturniiri reeglid ja
teen siinkohal mõned märkused ettepanekud,vältimaks õnnetusi ja vigastusi tulevastel turniiridel.
Mõõganupuga on lubatud lüüa kiivrilakke, seda loetakse tabamuseks. Tabamuseks loetakse ainult
esimest lööki seerias, mitte järgnevat kiivri pihta toksimist. Mõõganupuga näkku või kuklasse löömine
on rangelt keelatud.
Mainitud on mõõganupuga kiivri lakke löömist. Löömise kohta teraga puudub info ja info löögi tugevuse või piiramise kohta.Kust lõppeb näopiirkond algab kuklapiirkond.liikumise pealt on väga keeruline ja vähereaalne täpselt tabada "kiivlilage".
Punkti annab mõõga teraga sooritatud puhas tabamus lubatud piirkonda.
Loetletud on keelatud piirkonnad. Kus on lubatud piirkondade loetelu???
Võitluses on keelatud lüüa relvaga näkku, kaela, kubemesse, põlve, säärde, küünarnukki, labakätte ja randmesse,
samuti lüüa vastast sihiliku eesmärgiga talle reaalseid vigastusi tekitada.
Horisontaallöögid on keelatud õlast kõrgemalt.
Kui keelatud on löögid näkku,kaelapiirkonda,horisontaallöögid õlast kõrgemal st .peapiirkonda,siis
mille poolest erineb pealagi muust peapiirkonnast?? Kes on see hindaja, kes ütleb ,kas vastast vigastati sihilikult või mitte?
Keelatud võtete kasutamise eest saab võitleja hoiatuse. Reeglite korduval rikkumisel kõrvaldatakse
võitleja turniirilt.
Kui võitleja poolt sooritatud keelatud võtte tagajärjel saab vastane viga, võidakse võitleja kõrvaldada
ilma hoiatuseta.
Tagantjärele tarkusena küsin ,kas Sealembi löödi kiivrilakke mõõganupuga või teraga. Selge on see,
et normees sai vigastuse. Kas selgitati välja ,kas vigastus oli sihilik või mitte. Arvestades pealtnägijate ütlusi
siis jõulised ja nokauteerivad löögid pähe olid asjakohatud ja tarbetud. Siinkohal oleks pidanud kohtunik teistsuguse
otsuse tegama,sellise nagu ütleb reeglistik.
Minu ettepanek oleks ohutuse nimel ja tõsisemate vigastuste vältimiseks peab KEELAMA sihitud ja tahtlikud löögid pähe ja peapiirkonda. Eraldama alaealised võitlejad omaette võistlusklassi. Senikaua kui seda tehtud pole ,siis on vähemalt minu osalemine Sõdalaste koja löömingutel üsna lahtine,sest ei ole nõus tahtmatu püsiva kehavigastuse tekitamise eest kriminaaliks hakkma. Arvan ,et siin on mõtteainet kõigi jaoks.