Postitas Dan 23:39 31. Jaan 2012
Väga meeldiv eksperiment, aga Tank, kui sa neid inimesi tunned, siis väike soovitus (vähene kogemus endal sellel alal)- kerisahju kohta. Nimelt tehakse selleks, et toss ei täidaks paksult tuba n-ö. korsten ilma korstnata. Tuleaseme teha seina tehakse piisava suurusega auk (no ma teeks 10x10 cm, aga see on lambist pakutud, sest ma ei tea kolde suurust jms. tegureid) kust tuleb sisse õhk põlemiseks. See auk on luugiga suletav muidugi. Lae alla tehakse teine auk, samuti suletav, kust läheb suits välja. See luuk ei tohi kindlasti olla üldsegi kaugel, kuid samas ei tohiks ka olla otse sissetuleva augu kohal.
Nii on ehitatud suitsusaunad, oletan et see idee ise pärit just sellistest suitsutarede ajast. Tuletegemisega köetakse ahju, mitte ruumis olevat õhku. Kui tukid on ära põlenud ja jäänud järgi söed, siis pannakse luugid kinni ja üles kuumutatud kivid annavad soojuse. See soojus, mis kütmise ajal suitsugaasidega ruumist lahkus, on suht tühine. Ma pole kerisahjude elukutseline ehitaja, oma vähesest kogemusest arvan et ahi on ka väheke aladimensioneeritud selle hoone kohta. Või on väljakaevamistelt tulnud välja just selliste mõõtudega kolded samasuurtes majades?