Inglased tõin sisse, kuna kiputakse unustama, et taaskehastamises kasutatav võitlus ei ole alati selline nagu meil. Venelased (nii valged, kui päris) löövad veel karmimini, kuigi on ka neil klubisid, kus põhimõtteliselt ei kanta peale nahksärgi mingit muud turvist. Olen ise ühel sellisel võitlejal nukid veristanud, kuna nemad keelduvad kandmast muu hulgas ka ebaautentseid kindaid. Ehk siis meie stiil ei ole mitte ülim tõde, vaid üks väike seltskond paljude väga-väga suurte seltskondade seas.
Mina sõnastaksin mõtte teisiti. Kui tegu on päris võitlusega, kas siis käsi on ülepea prioriteetne sihtmärk?
Kas me ikkagi oma võitluses ei taba käsi kah, kuna võitlus meie puhul ju ei lõpe, vaid kestab? Kas "päriselt" oleks ikka niimoodi, nagu teeme meie?
Jah olen nõus, et meie stiil on füüsiliselt "pärisem". Kuna vajan oma luid ja liikmed igapäevaselt, kannan peidetud turviseid lisaks ajaloolistele. Samas olen teinud ja teised on teinud sedasama võitlust ka ilma käeturviseta ning hoobid kätte ei ole sugugi niivõrd tavalised kui võiks arvata. Soovitan harjutuse mõttes ja kergelt proovida võidelda kasvõi trennis nii ka teistel. Käekaitsmed maha ja teadlikult hoida käsi kilbi varjus. Mul on jäänud mulje, et hästiturvistatud käsi pigem soodustab käelööke, kuna sõdalane muutub hooletuks oma käe kaitsmisega.
Olen üsna veendunud, et KUI oleks vaja võidelda päriselt, lõppeks võitlus mitte murtud käeluude, vaid torkega näkku, kubemesse või kaela. Ehk siis puhtalt subjektiivselt, omaenda kogemuste najal, arvan et käekaitsme leiud tollest ajast on põhjendatult vähesed. Ma ei tea täpselt kuidas võitlesid tollased sõdalased aga ei nõustu väitega, et mingi käekaitse "alati pidi olema".
Minu nägemus, mida jagan teiste Muinaslaagri korraldajatega. Ei pea nõustuma ei Kristjan ega keegi teine. Aga vähemalt konkureeriva mõttena võiks olla meeles järgmine kord, kui katsetate uusi ideid võitluses