Seekord oli liiga palju kõrvalekaldeid raamatust halvemuse poole. Kui varasematega olin üsna rahul, siis seekord oli mitmes kohas tunne, et tegelaste tehtu ei ole mingiski plaanis loogiline. Näiteks see, kuidas mindi Sarumani prožektorsilma (oh kui halb mõte, silma pealolekut oleks võinud markeerida kasvõi mingi õhuvirvenduse või värvide tumedamaks korrigeerimisega) enda peale meelitama. Hoolimata põhjendusest et mitu orki mäe ja sõrmuse vahel on ja päkapiku tõsiselt heast drägoninaljast ajas see värk mind naerma. Nagu need mäetippude märgutuled, milleks oli kari mägironijaid üles tippu viinud paar tonni jämedaid palke, naerev voodistseen, põleva mehe tohutult pikk jooks ja ilmselt veel mõni koht. Ma ei suutnud seekord sisse elada. Sihtgrupp oli keegi teine - keegi kellele tuli iga võitu serveerida kuidagi põnevalt, keegi, kes ei näinud ära kõike seda, mis oli tulemas ja väga ilmne. Ka häirisid liigsed flashbackid et kust keegi mingi asja oli saanud ja miks keegi midagi tegi - see oli solvav ja tüütu. Ja seetõttu ei kibelenudki esimeses voorus kinno minema.
Visuaalselt väga ilus. Ma vaatangi seda filmi kui raamatu illustratsiooni - selles mõttes on väga hea film. Ülimuslikult hea lausa.
Oli ilusaid stseene, mulle meeldisid laulud, mulle meeldis Minas Tirith ja Cirith Ungol, Angmari kuninga kiiver oli tõesti ilus nagu ka Aragorni kroon. Detailid: valvurid ratsakuju ees ja valge puu ümber. Pippini laulu ja lahingusse sõidu sulatamine oli väga hea, suust tuleva verega oli kõll liialdatud - seda oleks võinud olla vähem, sõnum oleks säilinud. Pead, mis üle müüri saadeti. Surnute raja algus oli imekaunis, Algus Guglunkiga oli hea, haldjate retk oli ilus. Aga nad kõik seisid eraldi. Mul puudus see tunne mis tekkis raamatus, aga seda öeldes laskun vist libedale rajale, see ei olnud filmi eesmärk. Selles osas nõustun kassahiti väitega. Seda tehti ja seda on näha. Üldse tundub minu jaoks kogu selle projekti suurim kasu olevat see, et raamatust inspireerituna loodi imetlustäratav hulk esemeid, maale ja arhitektuuri. Ja selles osas on rekvisiitide tegijad vägeva töö teinud. Mul on väga hea meel, et mindi seda teed, turunduskasu ei olnud sellest nii suur, et see lugenuks.
Ja nii saabki film kümnest pallist 5 ja 9.
Nagu ikka, ootame pikka versiooni. Teine film läks pärast seda tunduvalt paremaks. (Mul on kahtlus, et
director's cut on sellest erinev ning hästi hoitud turundussaladus mida võime oodata veel paari aasta pärast mingis 12hour packis
)