1. Ma ei hakka elus tõestama, mis teeb
fantasyst
fantasy. Egas ma hull ei ole. Lugematu hulk minust targemaid mehi on seda teha pyydnud ja ei ole hakkama saanud. Parim definitsioon, mida mina kuulnud olen, on:
Fantaasia - mõttekujutuslikel aineil loodud teos
See on väga yldine määratlus. Mistõttu tema tõesus ei ole ka kaheldav.
2. Mytoloogia on aga aine, uurimissuund või teadus, mis tegeleb myytide võrdlemise, analyysimise, mõtestamise, kokkukorjamise ja muu sellisega. Myyt, ehk siis asi millega tegelemises mytoloogia seisnebki, on pärimuslik jutustus või legend maailma, inimeste vms. tekkimisest, jumalatest, kangelastest ja paljudest asjadest veel. Täpsema definitsiooni saamiseks kasutage teatmeteoseid, mitte mind. Tähtis on see, et tegu on uskumusliku asjaga. Kui paljud teist tegelikult usuvad, et Elrond kunagi päriselt Sõrmuse Rivendellist välja saatis?
Mytoloogiat oma loomingus kasutanud kirjanike hulk ulatub tuhandetesse, parimaks näiteks pole aga mitte Tolkien, vaid Goethe ja Mann.
Tegelikult ei ole mina õige mees sel teemal sõna võtma. Ehk keegi targem võtab jutujärje yle ja aitab mu välja?
3. Dister. Mitte dister
.
4. Kuidas seletada et
fantasy on tekkinud mytoloogia baasil? Minu isiklik arusaam (ärge lööge, ma pole spetsialist ja ei väidagi et ma tõtt räägin) on see, et
fantasy tekkis kirjanike loomingust, kes kasutasid oma teostes mytoloogilist baasi. Ehk siis
fantasy kasvas välja myytidest. Samamoodi nagu naturalism kasvas välja realismist, manerism renessansist etc.