ma sain Talinast mingisugusest raamatupoest, mida tõenäoselt enam olemaski pole, kunagi õige mitu aastat tagasi kah kaks köidet kõnealust History of Middle-Earth sarja.
yks on Lays of Beleriand, sisaldab Turini loo vanagermaani värsis (allitereeruv, umbes sama värsimõõt nagu Rein Sepa tõlgitud anglosaksi asjades või Vanemas Eddas) ja Bereni-Luthieni loo aleksandriinis. Turini lugu (Lay of Leithian) oli täitsa kena lugeda, aga Luthieni lugu jäi mul pooleli, sest ma tundsin sel ajal aleksandriini ja lõppriimi vastu mingisugust põhjendamata vastumeelsust.
teine oli Shaping of Middle-Earth, mis sisaldab kõige esimesi Silmarillioni variante, mis on väga napisõnalised ja kroonikalikud. paar nädalat tagasi lugesin sealt mõne tyki.
aga tegelikult räägitakse, et History of Middle-Earthi sarjas olla kõige paremad kaks esimest köidet, mis kujutavad endast Silmarillioni ysna arhailises inglise keeles kirjutatud varianti (Esimese ilmasõja ajast, 1915 või nii, kui ma nyyd ei eksi, aga ma tõenäoliselt eksin, nagu kogemus näitab).