Mina olen jällegi selle poole fänn, kes koolist koju tulles kas RTL-i või siis SAT-1 pealt ST:TNG-d nägema juhtus. Samuti ka Battlestar Galacticat.
Kui suuremaks sain siis BG enam ei huvitanud, aga ST seda enam.
Ma ei pooldaks väidet, et Star Trekis valitseb kommunism, ST tegelased on siiski sõjaväelased v. "meremehed" - enamasti on kõik, kes laeval viibivad auastmega, kui nad ei ole just mõned kusagilt päästetud põgenikud või külalised. Lisaks veel ehk ka mõni poliitik ja muidugi baarmen (kes ST:TNG-s on vägagi värvikas kuju). Mõningad osad toimuvad samuti ka koduplaneedil, ja seal küll ei paista asi kapitalismist erinev olema.
"valgete laevade" föderatsioonis ei ole sugugi vaid maalaste laevad, on ka tohutult palju muid rasse, keda ka päris tihti näeb.
Samuti on seriaalis veel päris mitu muud impeeriumi a'la Klingonid (kes on tohutult paeluv rass siiski, soovitaks ka klingooni keelt uurida) , Romulaanid (kes meenutavad suht häid poliitikuid siiski).
Ei ole seal väga palju moraali avastanud, pigem just on see seriaal minu tolerantsi ja ksenofiilsust arendanud, võimet mõista, et on ka teisi õigeid lähenemisi, kui meie kultuuri poolt kaasa pandud. Enamus osi on eraldi vaadatavad. Eriti TNG-s, DS9 ja Voyager omavad natukene rohkem ka seriaali läbivaid tegevusliine.
Mis aga puutub kumminägudesse ja eriefektidesse, siis ST:TNG kummimaskid on ülihead, mittemärgatavad. Muidugi, ma TEAN, et see on grimm jm. aga ma ei märka/näe seda seriaalis. Kui on just vaja näiteid halvast grimmist tuua siis esimesed 2 osa mida ma B5-st nägin lausa hiilgasid sellest küljest.(mis määras ka arvamuse seriaalist, võib küll hea süzee olla, aga suhteliselt halb teostus, ja kui ma midagi VAATAN siis, ei taha ma tegelaste väljanägemist juurde mõelda, selle jaoks on raamatud.)
Muidugi, ega ka ST:original series eriti ei hiilga, aga see oli ka ikka päris mitu aastat enne muid näiteid tehtud, kuigi, ega ka Cylonid palju väärt ole (kuigi, nood tekitavad küsimuse, et kumb oli enne, kas Cyloni visor või K.I.T.T. )
Millest puudu jääb sellistes seriaalides - mittehumanoidsed eluvormid. ST-s ei ole neid eriti palju. Ja muudes on ka umbestäpselt ühekäesõrmede jagu, samas kui muid humanoidseid rasse on kümnetes. ST-st mäletan noid borgide vastu sõdivaid teisedimensiooni bioloogilisi laevu ja asukaid, kes nägid päris lahedad välja. Samuti miskit hüpertelepaatsed "amööbi" mingis osas. Muidugi, DS9 vortexi sees elasid ka mingid energiaolevused.
Tõsi, põhjused on muidugi ilmselt finantsiaalsed.
Muidugi ei arvesta ma lemmikloomadega, kes on teinekord päris edukad tegelased(Data kass ntx.). Samas muidugi võib vähemalt TNG kohta öelda, et inimesed on seal parajad lemmikloomad ("Q" liin)
Lahedaimad treki tegelased on DS9-st ehk Ferengi kaupmees Quark (Ferengid on muuseas suhteliselt tasemel kauplejad, nende filosoofia aluseks on väide, et "iga kauba jaoks on galaktikas alati nõudjad ja pakkujad, meie leiame nad üles" või midagi säärast - võib kasvõi vaadata neid kahte osa, kus baasikomandöri poeg ja Quarki vennapoeg pesapallikaardi (või palli) saamiseks tohutu hulga järjestikuseid tehinguid teevad.) ja muidugi Odo, kes moodustab Quarkiga lahutamatu paari, esimene üritab igatepidi rohkem nihverdada ja teine üritab esimene nihverdusi metsa keerata
TNG puhul on asi keerulisem, Worf muidugi, puhtalt tema kehastatava aukoodeksi pärast. Q. Ja muidugi baarmen "Guinan" (keda mängib Whoopi Goldberg:) )
Voyageris on lahedad "kodustatud" borgid. Chakotay muidugi ja Doctor ka. Aga üldiselt meeldis Voyager vähem, kui TNG v. DS9, sama pean ka Enterprise kohta ütlema.
Veel eriefektidest, footonrelvad e. laserid vms. (v.a. torpeedod aga nood on pigem plasmarelvad, e. projektiilid) on Star Trekis vast füüsikaliselt korrektsed (pidevad, mitte mingid naljakad aeglaselt läbi maailmaruumi roomavad punktiirid)
Nu jah, aitab ehk ka.