Postitas Kuldmari 4:39 24. Jaan 2004
Ehk pakub huvi, et "Tehanu" ei ole siiski veel viimane Meremaa tsükli raamat. Kohe peale Tehanu ilmumist tuli välja jutukogu "Tales from Earthsea", millest osa räägib Meremaa tegemistest ajal, mil Ged ja Tenar veel sündimata olid.
Peale jutukogu on 2001. aastal ilmunud seni viimane Meremaa tsükli romaan "The Other Wind", mis räägib sellest, kes on Tehanu ja kes on lohed. Nagu le Guin ise räägib (Kuldmari tõlge, mis on kiire ja räpakas ning ei pretendeeri täiuslikkusele):
"Tehanu kirjastamise ajal panin sellele raamatule alapealkirja - 'viimane Meremaa tsükli raamat'. Ent ma eksisin, ma eksisin!
Mulle tõesti tundus, et see lugu on nüüd lõppenud; Tenar sai lõpuks oma teise kodu ning ilmselt olid nad Gediga õnnelikud kuni elu lõpuni ja kuigi ma just päris täpselt ei teadnud, kes oli Tehanu, ei läinud see mulle ka eriti korda.
Aga siis hakkas minema.
Ja lõpuks läks mulle juba päris palju asju korda: kas võlurid peavad elama tsölibaadis, kui nõiad seda ei pea? ja kes on lohed? ja kuhu lähevad Kargadi inimesed pärast surma?
Vastused neile küsimustele leidsin juttudes, millest koosneb raamat "Tales from Earthsea".
Siis võisin raamatus "The Other Wind" teada saada, kes on Tehanu ja kes on lohed.
--Ursula K. le Guin--
= kõik saab ükskord otsa =