Postitas aethralis 9:34 26. Mai 2004
Üldiselt arvan, et kui raamat on (palju) üle 500 lk kirjutatud, siis peaks selleks ikka väga mõjuv põhjus olema. Väga vähe on lugusid, mille jutustamiseks on rohkem lehekülgi tarvis. Ja viimasel ajal on mul pigem selline tunne, et _lihtsalt ei viitsi_ seda selgelt lehekülgede määrimiseks välja punnitatud teksti lugeda. Kohati isegi piinlik. Vaatad, mida kirjamees teeb ja mõtled, kas tõepoolest toimetajad / kirjastused sunnivad teda. Või miks sellist jama produsteerida?
Ja mis puutub sellesse, et maksab ikka sisu, siis on see keeruline küsimus. Raamatud antakse välja ju igasuguseid, järelikult vähemalt kellelegi kirjastuses on need meeldinud (ma ei hakka siin rääkima sellistest tüüpidest, kes omast taskust kogu trükivärgi kinni maksavad). Toimetaja ja kirjastuse ülesanne on ju anda välja raamat, millel võiks ostjaid olla. Seega siis sisu peaks juba ette enamvähem ära planeeritud olema. Nüüd tuleb see osa, kuidas lugejale vastu tulla. Kas fantasy-lugeja tahab triloogiaid? Siis anda kirjanikule piitsa ja lasta tal triloogiaid kirjutada! Ja nii edasi. Aga sellise poliitika järel kannatab minu arvates teoste kvaliteet jällegi... Ma arvan, et see küsimus on siin sellest probleemist ajendatud.