Niiviisi, nagu näha, on päevakorrale kerkinud (ja meeletult jõudsalt) selline omapärane zhanr nagu cg-anime, mille üle minul kui korraliku 3DCG andunud armastajal on ainult hea meel.
Olles hiljuti näinud ära GITS2: Innocence'i (Ghost In The Shell 2: Innocence), arvasin, et wow, see oli tippkena, aga... nüüd tuli Appleseed ja astus GITS-le pähe.
Appleseed on mõnus vaatamine küberpungi austajatele, ettevaatlikult soovitatav paindlikele animefännidele, kindel maiuspala ilusa actioni sõbrale, aga lausa kohustuslik oma võrreldamatult kauni visuaalse külje poolest.
Filmi põhjaks vanameister Masamune Shirow manga, mida ma pole küll ise lugenud, aga taustalugu oli üsnagi klassikaliselt küberpungilik, midagi eriti omapäraselt üllatavat ei olnud.
Tegevus kogu filmi vältel tormas kohutavalt kiiresti, hüpeldes täiusliku animatsiooni ning stiili poolest ihukarvu püsti kergitavate võitlus-/lahingustseenide ja tasaste mõttepauside vahel.
Ilmselt on tarvis Appleseedi tõeliseks nautimiseks lugeda eelnevalt vastavat mangat, leidmaks sideme kõigi esitletud karakterite vahel. Tegelaskujud, mis peaksid taolise teose kõige tugevam külg olema, jäid lausa häirivalt nõrgaks.
Lisaks sisu poole pealt veel... peab üritama mööda vaadata klisheelikest momentidest.
Nüüd häbiväärse aspekti juurde... muusika... nagu kommenteeris siin foorumis samwise'i nime all tuntud inimene: "Nooh... rohkem pole tarvis öelda - Paul Oakenfold". Ja siis veel Basement Jaxx, Carl Craig jms. Küsimus: mida kuradit??? Aga olgu, eks see jää igaühe enda otsustada, minu arvamuse kohaselt taolised rütmid animefilmi kohe mitte üldse ei sobi.
Visuaalid... ma isegi ei julge kirjeldada kui kohutavalt kuradi hea ekraanil toimuv välja näeb. Varem armastasin mõningate animefilmide puhul öelda: "neid vaadates unustad, et vaatad joonisfilmi", appleseed aga viis kõik järgmisele tasemele, ehk siis, tõeline tippanimatsioon... see, mida meile esitlevad kõik ülejäänud tegijad (jah ma arvan julgesti siia alla ka Pixari ning WETA Digitali ntx) kahvatub päris korralikult, ehk siis Appleseedi juures aeg-ajalt, mitte, et ei unustanud, et tegemist on joonis+arvutianimeeritud filmiga, aga lausa ei saanud aru enam.
Appleseed on vaata et visuaalselt täiuslik - pisiasjade kaunid disainilahendused, arhitektuur, lahingussteenid, mida vaadates kõik sõnatuks jäävad (või kostub üksikuid kommentaare a la "aia"; "ossa tra"; "valus" vms) - võta ükskõik milline kaader ning tee sellest poster ja pane seinale, üks parem kui teine.
Kokkuvõtteks: Keegi ei peaks ilma jääma millestki nii ilusast, kuigi natuke paha maik jääb suhu tänu mõningatele prohmakatele. Tilk tõrva meepotis... appleseed on meepott, kuhu oakenfold ning vist ka mõned usa suured rahamehed oma paska sisse tilgutasid... AITÄH neile igal juhul
Appleseedi ametlik koduleht >>