Postitas raTsu 19:43 1. Apr 2005
Kulla filoloog! Miks peaksid minema mu teate peale nõnda leili? Võtan seda vaenuliku suhtumisena, samas kui sa võiksid põhjendada oma teooriat ja oma seisukohti, miks ulme ja õudus ei sobi. Sa loe oma teade uuesti üle ja ütle siis, kas sellised retoorilised nipid, millega sa mind vist kõrtsijoodikuks üritad nimetada, kes elufilosoofiat (sinu jaoks võibolla mõttetu) mullitab, annavadki õigupoolest sinu allkirjastatud eksperthinnangu.
Mida sa koolis õppisid (peale mütoloogia ja teiste heade asjde, milles ma üldse kahelda ei soovi), me paraku keegi ei tea ja sinu allkiri on sinu enda, mitte minu või kellegi teise jaoks. Mis su akadeemiline karjäär siin tähendab (hoia endale oma "filoloog"), kui sinu vastuväide seisneb su emotsionaalsel hoiakul, et "raTsu jaoks on kõik ulme, mis ei ole kriitiline realism või naturalism" - sinu sõnad, sinu üldistus, sinu loogika.
Esiteks, see on foorum. Teemaks nimelt zhanrite määratlus ja olemus (esineja aethralis paistis ka unustavat, et teema on tõstetud just olemuste kohta, seega just filosoofiline), mida võiks selgitada, kuna kellelgi on tekkinud küsimus, miks ulme ja õudus koos käivad...
Teiseks, kirjandusest otseselt näiteid tuua on iseasi, umbes nagu ma tõin filmidest. Siiski ei ole foorum määranud siin muud kui Looming/Ulme ja Õudus/ Teema pealkiri/ esimene teade Krikult just sõna kallal, küsimus tuumse selgituse järele...
Tõesti, kõik pole kindlasti ulme. Teemat tahetakse vaidlusada tema esitatud vormi pärast. Irve andis sellele mu meelst eespool juba piisava ja lühikese vastuse, ent see ei puudutanud teatavaid teemaga seotud küsimusi. Võibolla on siin kellelegi talumatu, et toon rida näiteid, mis ei vasta kellegi koolituse omadele. Kahju tõesti, kui siis kellegi filoloogia mõte kohe kahtluse all on, nii et unustatakse kiiresti, millest jutt, et oma vahe või nüri mõistus lagedale tuua. Asjad ei ole nii, Tribulant. Sa eksid!
Tahan veelkord öelda, et kui teema on Õudus ja Ulme siis nad sobivad just teatava paralleelse zhanrilise ülalpidamise ja kõrvutatavate plaanide tõttu kokku. Katsed teatavaid konjunktsioone rakendada ja "selgitada" ulme positsiooni õuduse suhtes teatavas valemis (mis mulle viljatu tundus) vajavad siiski rohkem tööd. Niimoodi tekstianalüüsi seminarides tegema ei õpetatud, neid konjunktsioone õpetati just analüüsima. Vastasel juhul jääb peale kellegi retooriline tõekspidamine ja valem "Ulme=miski" lõppeb sellega, et ulme võrdub miski ja õudusest võibki rääkida alamliigina, mida on tarbetu teema all eraldi märkida. Ühesõnaga: miks Ulme ja Õudus, aga mitte Ulme ja õudus, või koguni lihtsalt Ulme? (See pole poliitiline ega retooriline küsimus, see on küsimus, mida võiks arutada ja justnimelt filoloogiliselt ja kriitiliselt, arvestades, kuidas Kriku ta püstitas ja mida teised on seejuures lisanud)
platform of flatworms