Postitas ohpuu 21:45 3. Jaan 2006
põle raamatut lugenud, seega põle minu arvamine oluline. aga kuuldu põhjal olen nõus Tribulandi ja Jackiga. loe parem Ecot sinna otsa (tõepoolest, "Foucault' pendel", ingl "Foucault's Pendulum" on kavalasti tehtud ja hea raamat), või siis "Püha verd ja püha Graali", saad romaanist ja seda kujundanud tekstuaalsest traditsioonist paremini aimu.
templiryytleid ja vabamyyrlasi puudutavad vandenõuteooriad on muidugi Euroopa kultuuri kuldvaras juba ammu. kymneid ja sadu raamatuid on tehtud sellest rasvast. aga konkreetselt "Da Vinci koodi" kohta on liikvele läinud valem, et isand Brown varastas "Püha vere ja püha Graali" põhisisu enam-vähem yks-yhele (ideede-teooriate tasandil, nii et plagiaadis syydistada keeruline) ning keevitas sinna otsa kogu selle Leonardo da Vinci teema, mille yhendamine on kuidagi kunstlik.
(aga mis sa hing teed ära, kui templiryytlite ja vabamyyrlaste teema tänapäeva ameeriklastele vähe tuntud nimesid pakub? võtad muidugi kellegi väga tuntud tegelase, näiteks "Mona Lisa" autori, ja siis lased tema selja peal liugu. tyypiline bulvari(aja)kirjanduse võte. niimoodi myyvadki asjad paremini. inimesed, kes lugejaid iga päev edukalt tillist tõmbavad, ei saa ju ometi eksida.)
eesti kirjandusest on soovitada muidugi veel Karl Ristikivi "Viimne linn" ja "Surma ratsanikud" ja sinna otsa "Nõiduse õpilane", mis milgi määral samade salayhingutega tegelevad. või noh, sinna kanti liiguvad. "Viimne linn" algas minu mäletamist mööda Templiordu rahva põletamisega, "Nõiduse õpilane" käsitleb kõiki keskaja ja varauusaja hermeetikuid ja maage, "Fausti" kõrvale kah hea lugeda. "Surma ratsanikud" on niisama tore lugemine ja annab muu hulgas aimu poliitilisest ja kultuurilisest olukorrast Vahemere idaosa ymber, mis on väga suuresti kogu toonast ja mõni sajand hilisemat Lääne-Euroopa kultuuri kujundanud.
noh, ajaloohuvi tekitajana on raamat tore. et äkki mõni Dan Browni lugeja jätab mõne nime sealt meelde ja siis loeb paremaid raamatuid, mida nende kaudu yles leiab. samuti võib ju palju promotud Potteri lugejatest aegapidi kasvada välja C. S. Lewise ja J. R. R. Tolkieni ja Michael Moorcocki lugejaid.