"Avaloni udud" oli tõeoolest tore töötlus, äärmiselt naiselik, naisterahva kirjutatud. Selliste ajalooliste teemade töötluste vastu, mille kohta nagunii adekvaatset infot pole, pole mul isiklikult mitte midagi. Ootaksin vaid kahte asja, et olemasolevate legendidega ollakse tuttavad ja et töötluste käigus mulle mingit ideoloogilist jama pähe ei määrita. Positiivse näitena ajaloolisest romaanist tooksin Waltari "Turms, surematu" ja negatiivsena Gravesi "Mina, Claudiuse".
Mina propelleri asemel ei pelgaks leegionäride sisse panemist, sest legendis on nad ju ometigi olemas, kuigi ajalooliselt on tõenäoline, et viienda alguses oli saar nendest puhas. Lisaks, osades kohtades hingitses arvamus, et elatakse lääne-roomas päris kaua, näiteks hispaania lõuna osas kuni muhameedlaste tulekuni, see on ammu peale oletatavaid arthuri aegu. See, et rooma ja artur kokku ei sobi tundub ikkagi olevat Bernardi "perversne eralõbu" (nagu ta ise seda kirjeldas, või oli see hoopis film, mis talle ei meeldinud?)
"Avaloni ududest" on film ka tehtud, paraku kehvem kui raamat.
Arthuri teemalistest filmidest soovitan soojalt Boormani "Excaliburi" mis on üsna legendikohane, kuigi mitte ajastukohane. Tehtud kusagil kaheksakümnendate alguses aga näeb väga efektne välja. Tänu oma imekaunistele plaatturvistele
ja väga maitsekalt kasutatud rohelisele refleksvalgusele, mis looduses tehtud stseenid nõiduslikult särama paneb (võib-olla annab seda võtet isegi larpides kasutada). Näitlejad on ka head.
Siis eksisteerib veel kaheosaline teleseriaal "Merlin". Täiesti vaadatav, kuigi seal oli kohti mis mulle eriti ei meeldinud.
Mis puutub sõnadesse Pariis, par-Ys ja parisii, siis tean väga hästi, et siin on mingi segadus aga lahendust pole veel leidnud. Võib-olla on nad kõik kuidagi oma vahel seotud või siis jälle et ei ole. Parisii tuleb osade väitel keldi keelest, osad ütlevad jälle, et on seotud Isisega, no vot ei tea (kui viitsiks otsida, leiaks ka ütlejate nimed kätte). Aga see par-Ys arvamus on täiesti olemas ja leidus nii Andersoni raamatus kui ühes entsüklopeedias (hetkel täpselt ei mäleta millises).