Ok ma parandan siis ennast või õigemini täpsustan. Mis puutub saabli ja skimitari või isegi shamshiri teemasse. Saabli algajastute kandis seega 19 saj. alguses oli tal jah ratsaväes kasutusel. Eriti Napooleon kasutas seda ennekõike ratsaväe relvana. Küll aga see kasutus hääbus üsna kiirsti, kuna tulirelvad olid tolleks ajaks ammu olemas (minuteada hakati neid juba varajases Renessansis tootma ja see on 14 saj). Vähe sellest, oli tol ajastul ka kahurivägi olemas (artillery). Pole justkui eriti mõtet loota mõõgapeale, kui sind lastakse enne maha eksju.
Mis aga nende kahe mõõga erinevusse puutub siis üks on pärit kesk aasiast (Pärsia, Mongoolia, Tatarlased jne), samas kui saabel on minuteada ikkagi euroopa päritoluga. Lisaks veel on saabel siiski kas 19 saj algus või 18 saj lõpu relv (nedes andmetes ma nii kindel ei ole) aga kindlasti on skimitar vanem. Minu andmete kohaselt on skimitar ja shamshir juba 11. saj kasutuses.
Ning auväärt Vanakaru saabel kujunes paraadrelvaks juba 19 saj keskaegu. Vähemalt nii lugesin mina raamatutest... Paraku kahjuks isiklikud kogemused puuduvad.
Mis puutub 1. ilmasõja relva, siis me võime ka teineteisest mööda rääkida. Mina tean niipalju, et tol ajal olevat vene kahuriväel olnud abirelvaks ca 40 - 50 cm pikkune tera millel oli nii selja kui tera osa teritatud. Tera ise oli üsna tugeva kaarega.
Ning tänud parandamise eest, ma jah mõtlesin lõikepinda, mitte lõikekaart. Minupoolne vale sõnakasutus.
Mis puutub terase puudusesse siis, ega seda neil niipalju käes ei olnud kui eurooplastel. Võtame ntx Jaapan, kus oldi relva ka paljudel muudel aladel metalliga oluliselt kokkuhoidlikumad kui euroopas. Muidugi jah Hiina ja Pärsia alad ei olnud eriti vaesed sellekohapealt.
Mis puutub kasutus tehnikatesse siis parreerida saab kül kõverateralise mõõgaga, sa saad ka parreerida katanaga nagu sa parrerid saabliga. Samuti sa võid ju ka kasutada samasuguseid blokke ka vibukaarega või kirvega KUI tahad, küsimus on lihtsalt kas see on ka efektiivne. Ärgem unustagem, et võitlus tehnikad on loodud effektiivsuse mitte effektsuse peale.
Kui kellegil on täpsemaid andmeid siis oleks teretulnud täiendused, et teinekord sarnaseid vigu ma oma kommentaarides ei teeks.