Postitas Duke 0:16 31. Mai 2005
Habe kohendab end toolil ja võtab uue kapa joodavat, tundes, kuidas esimene sisemust soojaks teeb ja natuke häälepaelu pehmendab.
Et kuda mina.. See on üiks pikk ja seganõ lugu. Ega esiti poldki siukest plaani, et geroiks saada, alustab ta ja vaatab ringi, kas häält tõsta või madaldada. Aastate jooksul on päkapikk õppinud, et õlledefitsiiti tuleb kuulutada valjult ja uhkusega, endast rääkida aga ainult neile, kes kuulavad. Ja vaikselt silma peal hoida, et vale isik kuulama ei satuks. Ta rehmab sõjahaamri poole ja alustab:
Kõik algas, nääd, Lohetapjast. Ku mina veel peris noor olin, vaivalt enda sepakoja olin saanu, leiti mäe seest üits ilmatuma pirakas kristall, lausa lapse mõõtu. Punanõ kui veri ja kole kõva. Esiti vaatsid kaevajad, et väeriskivi rubiin, aga ei. Vai ehk on kah, aga miskit on sial sees veel, peris puhas ei ole. Eks kaevajad ollud kole pettunu, pirakas väeriskivi ju suur varandus, a ei selliss ähmast kristalle keegi osta. Toodi mulle kord kauba pääle, kui ühte väertuslikku turvist paekasin. Ütli, et näh, osaval noorel sepal hää tagumenti toetada. Aga ei mina kurtnu, nägin ära, et sess kena haamer tullõ.
Hirmkõva on too kraam, kass kuud tahusin vasarapääd muu töö ääre pialt ja ikke polnu lõppu kuskil. Lõpuss vaatsin, et, nääd, läheb raud kuumaga pehmemass, ehk läheb too ka. Kuumutsin siit ja säält, ei tolku miskit. Kutsusin siis linnast maagi abissama, too posis oma veikse leegi püsti, aga kuuma, nii et kojanurgas tahtis juogivesi tündrest ää aurata. Pika oraga susisin kristalli sinnapoole. Vaivalt sai kristall leeki puutu, kui tuli oli läenu kõige kuumusega. Aenult kristall helennas hämaras toas imeperase kumaga. Ei ollu mina miskit seesugust eales nähnud, vana maag oli kaa näost plass. Ütli, et too on väega kristall, olla leegi endasse imenu. Käski, et ma ligi ei lähess, tema tulla homme raamatu seltsis tagasi ja ütleb, kas ja kuda too leegi võim sialt välla saab.
Kapp tõuseb suule ja rääkija muheleb kavala pilguga.
Ei mina teda ootama jäänd. Töö vaja teha, mõtsin, et veidi tahun veel, õige pisut. Panin siis peitli vasta kristalle ja andsin haamriga veikse matsu. Hia, et käess ilma ei jäänu... Veikse haava sain.
Rohkem enda kui teiste jaoks võetakse kapp korraks teise kätte ja Habe uurib pikka sügavat armi üle vasaku peopesa.
Kui olin käe kinni sidunud, leissin haamre ja peitli ka üles. Üks ühes, tõine teises nurgas, lapikud ku tinaplönnid. Ja kuma oli kadunud. Järgmine hommiku siis näitasin niid maagile. Seletsin, et ma uurisin välla, kuda tolle väe sialt ära saab. Hurjutas tõine mind pikalt-laialt, tahtis kristalligi ää võtta, a ei ma andnud. Mis minu jagu, see minu. Ess ta sai aru ka, et tollest üks hüva haamer tullõ. Räekis, et tavaliss leeki, nääd, ei kustutanu, aga positud imes kohe ää. Näekse, kristall kogub posimise võimu ja annab löögi ajal ää. Terane vanatoi oli too.
Egass miskit, tegin lahinguhaamre valmis, maag pani tollele kristalli eest ilusa nime, Lohetapja. Oless ma siis teadnud, mis sest tullõ, ehk poless lasknud. Vaevalt pool aastat sain veel sepaametit hoida.
Olivad teise mäe rahvas pääle sattunud uinuva lohe koopale ja tolle rumala pääga üles aanud. Tuld ja surma purskas lohe, lõhkus varisend kaljust välla ja hakkas rahvast murdma. Tahnud oma vara tagasi, uut juure vai muidu kurja teha, ei mina tea. Mitu väge läinuvad ta vastu, ei keegi tagasi tulnu. Saadeti siis minu juurde, andku ma väega haamer, üsskõik, kas ise kaasa läen. Ei noid huvitanu, kas nimi oli asja vai ilu perast, ess neil oli surm silme all. Minul kõhe hinges ka, aga kaasa läksin. Ega too lohe oless nendest küll saand, perast veel oma mäe rahva kallale.
Tõise mäe rahvast oli na kiduravõitu, ei jaksanu nende rammumehed mu haamert vega viibutada ja egass ma pikalt lasknud pusida ka. Ku ma jo seal olin, siis tullõ töö ää teha. Sepakätel sitkust küll, harjutanu ka veidi. Kakskümmend sõdalast saatsivad lohet nägema, mina sinna otsa.
Lohe koopas oli rõske ja tummine õhk. Laternatega läksime ja suud pidi tõmmasime hinge, kuni jõudsime hiigelsuurde koopasse, ei ollud ülemiss võlvi napis laternahelgis märgata. Mõtsin veel esiti, et katsuss lohele juttu aada, lähess too unele tagasi, aga ei ollud sess mahti ega midagit. Teretuse sain varamäe manu hüüda, ku lohe möergas ja jalgile tõusis, kullased mündid soomuse asemel, ja kaskümmend meest ku üks kadus kaljunukkade varju. Õi old mul keskile pääsu. Helepunane leek tuli lohe lõugade vahest ja mina mõtsi, et nüid on kõik. Haameri sirutsin veel leegi poole, silmnäo varjasin varrukasse ja ootsin kuuma. Lohetapja, nääd, päästis. Sumises hirmsat moodu, vars oli tuline ku hõõguv süsi ja jättis märgid pihku, aga kõik püüdis kinni. Ku jälle vaadata sain, kumas koobas kirkalt punasess valgusest, Lohetapja helgiss võis võlvid ja kõik ää näha. Hirmus vägi oli sees.
Ega mul suurt mahti plaani pidada olludki. Lohe läss veel kurjemaks, römises raevuga, ää tahtis lömastada. Õnnega sain kõrvale ja valasin tubli mataka kullase jala pihta.
Päkapikk peab taas pausi, et kurku kasta.
Ei ole ma eales nii kõva häält kuulnu, ku tookord. Ess lohe oli kole kuri, ei teadnud ta seesugust taplust oodata. Posimise vägi, mis ta oma tuless sain, pidi tublisti rohkem valu tegema, ku minu käte ramm. Möirgas pikalt ja vaimuga, sirutas tiibasi ja rammis tõise jalaga kullakuhja. Aga too oli alles algus. Peris pikalt mengisime taga sääl kõutsi ja hiirt, rumala pääga puhus mulle veel tuld korda üks-kaks, siis sain minagi kõutsi osa katsuda. Peris napilt sain mõne korra ää põigata, ja riivamisigi tegi tublisti haiget, ess hiljem sai loetud, mitu konti lohe mul seesmuses puru lõhkus.
Ku lohe pää lõpuss varakuhilale kukkus, olid tõised kassküd ka platsis. Pika oraga veel suskasid, et kindel oless. Suured peod peeti, mind ja haamert veeti käte pääl igale poole, ega ise polesski jaksand perast taplust. Lohe vara jaotsid kahe rahva vahel ära, ei keski ilma jäänd. Aga mulle ütli kõik, ei Duridin sinuss seppa saa, piad jäemagi rahvass abistama.
Ei antud säält piale enam mahti sepatööd teha, küll oli röövleid, küll tõisi vaja takistada, aiva kaugemalt tuldi otsima. Lõpuss ütsin, aitab. Ku ma seesorti töö pial oon, lähen teekäijaks, aitama sääl, kus tõised ehk ei saa. Ja siin ma nüid olen, aastid perast toda korda, palju üht ja tõist nähnu.