Postitas Olorin 1:46 14. Dets 2005
Sisse astub läbimärg haldjas, kes on endale keebi ümber tõmmanud ja kapuuts varjab ta nägu. Seetõttu polegi alguses temast muud näha, kui et ta väga pikk on. Pikk haldjas astub kiiresti edasi lähima laua poole ja võtab sügavalt välja hingates istet. Ta lükkab kapuutsi taha ja nüüd näevad kõik ta nägu (mis pole haldja kohta just väga vana), ta rohelisi silmi ja väikest suud, tema pikki tuhmblonde juukseid, mis hetkel läbimärjad on ja tema pikki teravaid kõrvu. On aru saada, et ta on väga väsinud ja enne jutu alustamist tõmbab ta korraks hinge kuni kõik teda uudishimulikult vaatavad.
Oeh, alustab ta.
Mõtlesin juba, et ei saagi öömaja, kaotasin juba lootuse, aga suured tänud teile, kes te sel hilisel kellaajal veel võõra sisse lasite. Ma pean tunnistama, et sattusin siia kõrtsi juhuse läbi. Nimelt olin ma karavanis, mis teel ühest linnast teise, mõlemad siit väga kaugel, kuigi mitte nii kaugel, kui mu kodumaa. Tee peal ründasid meid trollid ja neid oli nii palju, et vastupanu oli mõttetu. Kõik panid eri suundades ajama ning trollid ei järgnenud - küllap nad said oma tahtmise. Mina jooksin kuis jalad võtsid ja olingi äkitselt metsa eksinud. Varsti leidsin ma ühe tee ja olin oma arust kindel, kus suunas on lähim linn. Seda linna, mida lootsin leida, ei tulnud aga niipea. Jõudsin hoopis teie kõrtsi ukse ette ja et trollide rünnakust pea kaks päeva oli olnud, olin ma loomulikult väsinud ja näljane. Ja olen ikka veel. Sellepärast palun sind, kõrtsmik, kalla mulle üks kange ja ära muretse, sest küll minul ka raha maksta on. Kui teil veel toitu järel, siis ei ütle ma sellestki ära, aga öömaja on muidugi kõikse tähtsam.
Haldjas on ilmselgelt rahul, et lõpuks võib end kolde ees soojendada ja sooja toitu süüa. Äkitsel meenub talle midagi.
Näed siis, unustasin end tutvustada! ütleb ta väikese naeratusega ja kummardab siis. Minu nimi on dan Learevan ja ma tänan teid külalislahkuse eest. Olgu elu teie kõrtsis alati muretu!
hmmm... mh?