Nii see on, nii see on. Arusaamine on tähtis.
Mis ühele on õigem vale, see teisele on õige valem.
Ja nii edasi. Peaasi, et kõik saavad millestki aru. See, et peaaegu kõik saavad ühtemoodi aru ongi common sense[i]. Osa inimesi kasutavad muidugi ka matemaatika, loogika ja eksperimentide abi, et asjadest aru saada ja need ongi teadusliku maailmapildi osalised. Ma nüüd ei ole kindel, et teadus ongi [i]common sense, aga teadusel on siiski piisavalt autroriteeti, et seda muuta. Aga ka vastupidi: kindlasti on kurikuulsaks ja kõiki ära tüüdanud teemad loote tüvirakkude uuringute keelustamiseks ja nii edasi. Üldiselt, tundub nii, et teadus võib tekitada uusi tõekspidamisi, ent ei suuna neid otseselt. Üldiselt aktsepteeritud tõekspidamised võivad seevastu takistada/suunata teaduse suunda: sõja ajal on leiutatud igast imevigureid, rahuajal aga kardetakse tundmatut, ning see üldiste tõekspidamiste umbusk on teadusliku maailmapildi enda jaoks irratsionaalne ja arusaamatu.
Üldse on mulle jäänud mulje, et tavaarusaama ja teaduse vahel on teatav lõhe. Tavaarusaam näib justkui nõudvat vastandamist ning teaduslik maailm vastandab ennast mitteteaduslikule maailmale samamoodi nagu kunagi kiriklik maailm vastandas ennast kunagi maisele. Põhjuseid ja põhjendusi on ilmselt nii palju, et neid ei hakka siin arutama.
Minu jaoks avaldub se muljena, et usk teaduse kõikvõimsusesse on pime, ei ole tegelikku arusaamist teadusest. Ja kasvõi see huvi, mis tahab vastandada teaduslikku maailmapilti religioossele maailmapildile või kurat teab millele. See vastandamine ongi väga tüüpiline common sense teema, aga vat mõne asja jaoks on lahterdavast arusaamisest vähe. Samas teaduselt just seda oodataksegi, mida muiste religioonilt? Mis on hea, mis on halb, mis väärt vitsa on, mis präänikut?
Kui tulla maailmapildi juurde, siis negatiivsena näen just asjaolu, et teaduslik maailmapilt vastandab ennast mitteteaduslikule maailmapildile, aga see on teadusliku maailmapildi poolt enesele kehtestatud kunstlik piirang. Vastandamine ainuüksi ehk ei olegi probleem, aga kui vastandamisest saab eitamine, siis kas võib olla tegu sama piiratud suhtumisega, nagu teadusliku maailmapildi eitamine? Kas tõesti on hädavajalik valida teadusliku või ebateadusliku maailmapildi vahel? Kas vastandamine toob kasu või kahju? Miks? Kuidas? Ehk on tegu küsimusega, mis jääb maa ja taeva vahele kõlkuma ja millele ei saa ilmaski vastata?
Kui sellele küsimusele väga maalähedaselt vastata, siis ma arvan, et jama on selles, et teadlased ja tavainimesed lihtsalt ei suhtle omavahel ja ainult ajavad kampas oma jama. Sellist lollust, et tavainimene ei taha teadusest aru saada on ilmselt kõikjalt kuuldud. Samas ma ei kahtle hetkegi sellist, et mõnikord ei taha teadlane tavainimesest aru saada. Arvestades asjaolu, et iga tavainimene ei ole teadlane, ent teadlane -vist- ikkagi on tavainimene, siis on tegu kummalise olukorraga, kus inimene justkui eitab umbes poolt maailma ning pretendeerib samas väga heale maailma tundmisele. Lollus.
Mittesuhtlemine või eitus enamasti probleemi lahendamisele kaasa ei aita. Kui teadus ennast täielikult vastandab arusaamatule, siis see muutubki arusaamatuks. Kui teadus pretendeerib veel universaalsusele ka, siis on juba kuri karjas: iga üks saab omamoodi aru, lõppude lõpuks, ja ei ole siin mingit universaalsust. Teaduslik maailmapilt on küll väga tore ja mõnus, maalitud paljude kunstnike poolt, kes elavad selles maailmas ja on sellest ikkagi omamoodi aru saanud. Las see pilt olla ja maailm ka. Saagem objektiivseks, aga jäägem siiski subjektiivseks ka, capisce?
Muide, kas see teema on Kuldlohe Kõrtsis sellepärast, et see lihtsalt kujunes selliseks või siis sellepärast, et keegi ei viitsinud enam selles teises arutelu sektsioonis midagi kirjutada?