Postitas YnX 20:24 10. Dets 2003
Gavrie vaatab piipu tõmmates ahju...: "tuld peame me austama... tuld ja vett ning exib härra kes ytles, et me tuld kasutame, me ju üksnes kartlikult palume temalt teeneid, tuues ohvreid, et ta meie juures püsiks. Vastutasuks saame sooja... saame oma toidu valmistatud, aga püüa vaid kasvõi korra leeki narrida, temaga mängida, hooletusse jätta - ning ei andesta tema sulle. Sa võid küll leegi summutada, aga ega see ei tähenda, et oled tulest võitu saanud. Ta oli enne meid ja jääb ka siis kui kõik muu elav maa pinnalt pühitud saab... igavesti"
Nüüd, sooja tule ääres olles tunneb Gavrie kui väsinud ta tegelikult on. Ohates vajub ta seina najale ning tõmbab sügava mahvi piibust. Hajameelselt, silmad poolkinni sõnab ta seejärel: "olete te märganud, et tulele silma vaadates... on väga raske valetada, temast õhkub sama tunnet, mis ema süles istudes..."
Kuna mees tajub nii mõndagi veidrat pilku selle jutujora peale tema suunas pöördumas, libiseb ta tasapisi teist paika otsima. Magada oleks hädasti tarvis, mõtleb nartsudes noormees, juba hakkavadki veidrad mõtted peas keerlema... oehh. Siis tuleb talle meelde Taibu. Kus too väikemees on siis? Siinsamas.
"Ah jaa... õigus, sinu varuosade asi. Tead ma arvan, et kõrtsmik meid eriti aidata ei oska, parem...", vaatav Gavrie suitsuses ruumis natuke ringi :"...parem ...uurime vast esmalt, ehk on siin mõnd abivalmis võlumeest" ning jätkab pomisedes poolsosinal :"mitte, et ma neid maagihakatisi usaldaks, aga muud valikut sul vist ei ole on mul tunne"
"Enne kui leiutati maamiinid, käisid naised meestest tagapool"