Postitas Caelan 15:31 13. Mär 2010
Migreeni puhul peaks minu arust olema esimene samm kindlaks teha asjad, mis migreeni põhjustavad. Alati ei õnnestu nende triggerite vältimine, nagu ka mitte migreeni vältimine, aga vähemalt oskad lähenevaks katatroofiks valmis olla.
Minul näiteks hapnikupuudus (ei saanud lapsena kinos käia, sest ventilatsioon oli kehv ja peavalu võttis pärast silmanägemise); soojus (halvendab hapniku omastamist, päikesepaistelise ilmaga ilmselt kaasneb ka liiga ere valgus, nagu ka kinos aitab kaasa hele ekraan pimedas ruumis...); unerezhiimi häired (annab ravida lõunauinakuga, saan terve nädala hakkama, magades öösel 3-4 tundi, kui saan päeval lisaks vähemalt pool tundi magada); pinge (nädalase stressi puhul pärast pingelangust, kui pinge ja stress kestavad kauem, siis lõpuks koos nendega).
Arstid ütlevad, et valu ei tasu kannatada, tervisele on kasulikum võtta valuvaigistit. Kui mõelda, et valuga kasvab organismis stressihormooni hulk, siis võib selles iva olla. Samas ise üritan rohtude kasutamist vältida viimse võimaluseni. Hoo tulek on minu puhul ette ennustatav vähemalt tund aega. Enamasti on vatine tunne peas. Mõnikord teravnevad meeled, eriti kuulmine ja haistmine, valgustundlikkus kasvab. Siis on paras aeg tegutsemiseks, võtta midagi külma (juua külma, näo pesemine külma veega, jahe dušš, õue värsket õhku hingama, kui seal jahe või külm on), kui ei ole aega midagi sellist teha või see ei aita, siis valuvaigistid (paratsetamool, ibuprofeen ei mõju mulle ühegi valu puhul, nagu ka mitte teistele mu sugulastele). Kui valu on käes, siis Panadol Extra või Panadol Rapid, mis pisut tugevamad, kui ainult paratsetamool. Väga hullus olukorras (oksendamine, nägemis-, kuulmis- ja tasakaaluhäired) Solpadeine (paratsetamool+kofeiin+kodeiin, kuigi räägitakse, et opiaatidest ainsana just kodeiin ei tekita sõltuvust ja käsimüügiravimites on see doos nagunii ohutult väike, väldin seda väga ja võtan seda efektiivsuse tõttu tõesti viimases hädas).
Mõnikord aitab kaela ja turja masseerimine, võibolla see parandab pea verevarustust. Samas mitte alati. Vanaema on saanud abi Mirralgini kaelale määrimisest (selgroost pisut eemale kahele poole juuksepiirile), samas pole see minu puhul aidanud (ma ei ole küll Mirralgini suhtes immuunne, sinikaid, lihas- ja närvivalu ravib minulgi). Seega ma ei tea, kas see väga universaalne rohi migreeni puhul on. Aga võibolla aitab.
Igal juhul ei tohiks lasta hool päris käest ära minna. Esiteks on hoo alguses kuluvad ravimidoosid suhteliselt väiksemad. Ja teiseks, kui sa juba valust püsti ei seisa ja käed värisevad, siis ei jaksa ka väga midagi ette võtta. Lihtsalt ükskõiksus tekib.