Postitas Ove 22:28 15. Veebr 2004
Heidab Jackile kõõrdpilgu, mis iga vähegi nõrgema inimlapse paneks vähemalt pisutki taganema, sõnades: Ma jäin vaid üks kord hiljaks ning selle paari minutiga suutsid sa mu elu ära rikkuda. Seekord tulin ma just õigel ajal. Rohkem pole mul vaja muretseda...
Kuna sel nigunii enam tähtsust pole, siis, nagu sa tead, kuid teised mitte, minu nimi on Atinius. Enamus seletasid sa ise ära. Vähemalt minu nooruspõlve. Mäletan seda, kuidas ma sinuga seal kaljul võitlesin sama värskelt, nagu oleks see olnud eile, kuigi kõik teised mälestused on selle mõjul ähmastunud. Ta heidab Jackile jällegi kahtlustava pilgu, jälgides kõigi tema lihaste liikumist, tõuseb ja kõnnib Thekla juurde, kes just Linda poole pöördub, talle midagi öeldes. Paksuke krabab näitsiku käest oma pistoda, pöörab ümber ning kõnnib tagasi tooli juurde ja võtab istet.
Kalurid olla mind leidnud ning terveks ravinud. Selgus, et tõusuveed olid mu kandnud kaugele sellest kaljust, kus ma peaaegu oleks hukkunud. Tänu sinule. Niipalju kui ma sinu juttu kuulsin, tänan jumalaid, et nad arsti ei kutsunud. Enamus mu luid olid purustatud, kuid õnneks suutsin ma pärast kolme aastat uuesti kõndima õppida. Kõnelemise ning lugemisega oli asjad keerulisemad. Senimaani ei tee ma paljudel tähtedel vahet. Ta heidab Jackile vihase pilgu, pigistab tugevamini pistoda pihku, kuid siis lõtvub, nagu oleks talle meelde tulnud kääbiku ütlus.
Minu rännakud pole olnud seiklusteta. Olen korduvalt olnud surmasuus, kuid siiski pole need olnud nii lähedal lõpule, kui see kaljukaklus 13 aastat tagasi. Pean sind tänama, kuna vaid mälestus sinust on mind tihti elus hoidnud. Viha on siiski inimese suurin jõud.
Niipea kui suutsin end voodist üles ajada ning teha pisut jõulisemaid liigutusi, panid mu endised põetajad mind otseses mõttes orjatööle. Kuidagi oli neil ju vaja minu toit tagasi teenida. Rügasin korralikult päevad ning ööd, kui ükskord nende valvsus kadus ning leidsin, et minu toit on tagasi teenitud. Ruttasin kohta, kus oli hukkunud Liina. Teda ma veel mäletasin, nagu sindki. Mõrvar. Oli täsikuuöö. Oma õuduseks leidsin ta täpselt samas asendis, kus olin teda näinud ka sinuga koos. Tema valge kleit lehvis öises tuules, üks ots kivide vahel kinni ning tema veri kaunistas kivisid. Võtsin tema pea endale sülle - ta oli veel soe. Sel hetkel ma isegi ei hoolinud sellest, et olin eemal olnud mitmeid aastaid. Minus tärkas lootus teda päästa. Märkasin, et ta hingab. Hüüdsin ta nime. Teist korda. Ta ei vastanud mulle. Tundus, et ta vaid magab. Tema pea oli pisut verine, pühkisin selle oma käisega ära. Suudlesin teda, lootes teda nii äratada. Samal ajal liikus juhuslik pilv kuu ette.
Avastasin end suudlemas vetikatega kaetud kolpa. Hüppasin eemale. Hakkasin karjuma. Veri oli kividelt kadunud, kleidist olid järel vaid meriheinaga kaetud räbalad. Mind haaras õudus, kui tõeliselt tajusin, et ta on tõeliselt surnud. Nutsin tema säilmete juures terve öö. Jah ma NUTSIN. Karjub ta, endal pisarad silmis. Jack tajub, et tema lõpp ei ole kaugel ning mees võib ta kõrtsiruumis viibimisest hoolimata meeleheites tappa. Atinius rahuneb ning kõneleb rahulikumalt edasi, luuora teises käes:
Selle relva meisterdasin ma tema sääreluust, mille panin kõrvale, kui ta mulda sängitasin. Pisut kaugemale sellest saatuslikust kaljust. Käisin vaatamas ka oma perekonda - eemalt. Nad elasid ikka veski kõrval väikeses majas. Mul on vend, kes arvatavasti isegi ei tea minust. Nad paistsid olevat leppinud minu kaotusega ja ma ei sekkunud nende igapäevaellu. Võin sulle sellest rääkida, kuna sa ei ela enam kaua. Niipea, kui sa astud kasvõi sammukese üle lävepaku, ei või sind enam elavate sekke lugeda, kui seda üldse kunagi tehtud on. Sellest ajast peale hakkasin ma sind otsima. Kaotades kord lootuse ning aeg-ajalt jällegi leides selle.
Vaatajad märkavad, et mees on jutuajamise käigus Jack kööritamise vahele pistodaga püha märgi, mis sümboliseerib kaitset kõige ebapüha vastu. Kõigile teadaolevalt vaieldakse tänapäevani, pärast 300 aastat kasutust, selle sümboli töötamise üle.