selle peale tekkis küsimus, et kas lihapuder ja selle toores pintslissepistmine ikka tõesti tatarlaste vällamõeldis olla?
boef a la tatar vist oli mu mälu mööda üks nendest roogadest, mil ajalooliste tatarlaste endiga vähe pistmist... mingi pääkoka knihv põneva palukese väljamõtlemisel ja serveerimisel pidusöögipäeval mil korstnapühkimine totaalselt ebaõnnestus...
4-5 saj AD Apiciuse rooma kööki valgustav kokaraamat tunneb igatahes hakkliha tarbimise kunsti ... aga see oli enne tatarlasi, kultuuriline kokkupuude roomlaste ja germaanlaste vahel oli kah vast enne tatari telklaagri-vallutussõdasid...
Toore liha söömine oli hallil ajal üldse üks tervise vaatepunktist üsna kahtlase väärtuseg ja seetõttu taunimisväärne tegevus.
Miskiste uuemate uurimiste kohaselt arenes inimaju ja ajutegevus inimese eellasest homo sapiensiks just seetõttu, et tegelased hakkasid toitu(liha) tulel küpsetama, mis vabastas organismis energiat, mis varem kulus toortoidu seedimisele, ning see energia suundus ajutegevusse (mingi katse kohaselt toideti 3 gruppi madusid ja mõõdeti nende organismi energiatarbivust seedimise ajal toore liha, küpse liha ja küpse hakklihaga... vähim hulk energiat kulus elukatel, kes sõid küpset hakkliha...) samas sellele vaidleb suur osa antropolooge esialgu vihaselt vastu...
milline on tegelikult meie igapäevase lihapalli ajalugu???