Leht 1 koguhulgast 2
Kööginuga ja Damaskus
Postitatud:
10:53 16. Aug 2008
Postitas Teleporno
Mu kööginuga on nats triibuline, kas see võib olla damaskuse teras??
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
10:59 18. Aug 2008
Postitas vanakaru
japsid teevad suht palju damasserist kööginugasid -- kui see on selline siis võib olla küll
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
21:54 18. Aug 2008
Postitas bricrius
Kui on ebaühtlased ja mitte sirged mustad triibud siis on suht kindlalt damasser aga kui on sirged ja ülevalt alla nagu minu noal siis on need ilmselt mingid lihvtriibud vms.
Vähemalt peaks nii olema.
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
9:50 20. Aug 2008
Postitas UL
jaapani kööginugadest:
https://www.brisa.fi/portal/index.php?o ... Path=94_51see on nüüd eraldi teema, kas "lihtsalt kihiline" asi on kah damasser või mitte....
damasser
Postitatud:
12:59 20. Aug 2008
Postitas mart
Mul on nii kodu kui töökoha lähedal hunnik poode kus selliseid müüakse. Peaks küsima noa passi vaadata. (Need maksavad "an arm and a leg", neil peaks olema pass kaasas.)
Tänapäeval valmistatud traditsioonilise jaapani tera kohta kasutatakse väljendit "liiga damasser" halvustavas tähenduses. Jaapani tera on veidi triibuline aga mitte nii palju. Jaapanlased on väga "traditsioonilised", päris damasser võib isegi paremini lõigata.
Oleks tore kui keegi (kes damasserit ise teinud on) ütleks mida see täpselt tähendab (asjatundjalt tahaks, wikipedia referaati ei soovi, olen seda lugenud ja muid asju ka).
Nagu mina (asjatundmatu) olen aru saanud:
1. On olemas täielikud feigid... söövitamine, lihvimine jne.
2. On olemas damasseri "moodi" asjad, mis teradena on väga head. (Nagu näiteks jaapani tera.) Osasid kutsutakse asjatundjate poolt damasseriks.
3. On "päris" damasser, mille valmistamise saladus on mitusada aastat tagasi kaotsi läinud. Räägitakse ainete sisaldusest ja ahjutüüpidest, mis mulle paraku vähe ütlevad.
Terav kööginuga (või kirves) on tähtis asi. See teeb toidutegemise väga-väga oluliselt lihtsamaks. Paljudele ei meeldi süüa valmistada just nimelt selle tõttu, et neil pole iial olnud teravad lõikamisvahendeid.
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
13:54 20. Aug 2008
Postitas Tindome
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
15:48 20. Aug 2008
Postitas Bernard
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
19:56 20. Aug 2008
Postitas vanakaru
mardile vastuseks
damasserit on põhimõtteliselt 2 liiki
keedetud damasser
ja sulatatud damasser
viimast nimetad ilmselt pärisdamasseriks
erinevus neil tehnoloogiline -
kedetud damasser on arenenud välja siinmail enneseda kui terast suures tiiglis tegem hakati ja see oli kole kallis sest saamiseks kasutet tsementeerimist -so õhukeste lehekeste kuumutamist võimalikult suletud anumas koos süsinikurikaste materjalidega -kondid süsi karastamine kuses jne jne kõike seda ikka selleks et saada raua sisse terasele vajalist % süsinikku - kihid keedeti nii et terasekihike jäi vaid lõikeservale ja relva kesosas oleks kah veidi süsinikukihte et ta lihtsalt tugevam oleks --so selle tegemiseks oli praktiline vajadus -asja ilu mis sinna juurde tekkis oli minu rumala hinnangu järgi lisaväärtus
pärisdamaskus ehk wootz või vene keeli bulat on tegelikult ombes sama vana tehnika kus tiiglis suure räbustikigi all sulatatakse kokku väikesed malmi ja raua tükid -- olulik on temperatuuri tajumine nii et kogu segu ei sulaks lausa kokku -- kui üks materjal sulab ja teine on pea sula siis sõltuvalt lisanditest ja C sisaldusest tekib mingil hetkel segu kus on eineva C sisaldusega kohad - aeglasel jahutusel tekib olukord kus tekib kohati C liig mid kristallub materjali sisse dendriidsete kristallidena mis moodustavad mustri --alul sellise kuupja krstallvõre sarnase -- hilisemal tagumisel see võre veits lõhutakse aga sellest moodustub siis muster mis sõltub sellest kuidas taguda --aga taguda tuleb väheke korraga sest materjal on suht habras töötlusel pärast pädevat termikat on aga kaunis ja kole hea
nohjah see kuidas asi detailides on pikk jutt vahe arusaamiseks ehk jagub --keda rohkem huvitab võiks googeldada wootz-i näiteks
on veel damasseri sarnased asjad kuhu on söövituse v laseriga tehtud keedetud damasseri muster --aga need tunneb kaugelt ära
nojah so ei ole see tarkus jäägitult kadunud midagi
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
0:45 21. Aug 2008
Postitas Teleporno
Eino, sellist kokandusteemat küll ei tahtnud eriti äratada siin. Postitus oli mul suht naljana mõeldud, triibud ikka sirged. No shit et see mul damaskuse teras pole, ma kahtlen, et sa saad komplekti damaskuse terasest söögitarbeid 99.- krooni eest säästumarketist, need lõikavad vaevu plastikutki.
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
11:16 21. Aug 2008
Postitas pronto
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
15:36 21. Aug 2008
Postitas Tindome
/ostnud oma raha eest köögiatribuutikat tubli 8 aastat ja kinnitab, et süüa saab teha ka ilma high tech vahediteta täiesti suurepäraselt ning kui aeg-ajalt luisku tarvitada, saab täiesti ok-tasemel lõikamisvahendid ka vanaema käest saadud ülejääginugadest,
snoobid sellised!
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
21:49 21. Aug 2008
Postitas Teleporno
Aga nagu kurjadest ja idiootsetest TopShop reklaamidest näha, on mõni nuga nii nüri, et sellega peab leiba ca. 10 minti nn. lihvima, et viilu kätte saaks. Muidugi oleneb ka sinust endast, kuidas sa nuga kasutad. Mingi 6 aastasena, oli minul ka palju jama, et saada korralikku saiaviilu lõigata, millele mett hea peale määrida. Välja tuli mingi 3cm läbimõõduga saiaviil.
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
11:03 22. Aug 2008
Postitas pronto
Makaroni keetmiseks ei pea tõepoolest nuga väga terav olema.
Re: M: nuga, damaskuse teras.
Postitatud:
11:31 22. Aug 2008
Postitas Tindome
/ei hakka tõestama, et ei ole kaamel ja oskab tomatit ja liha lõigata, elage oma elu omade uskudega.
Re: Kööginuga ja Damaskus
Postitatud:
1:44 15. Okt 2008
Postitas ohpuu
ei noh, vanaemast yle jäänud noad võivad täiesti vabalt olla Solingeni terad
meie perekonnale on pärandatud suguvõsa pealt nõusid ja nuge-kahvleid, nii et nõukaaegseid nuge põle kunagi õieti tarvis läind. ja kui mõni ka osteti, siis tundsin juba väga noores eas vahe ära. hea riist ei pruugi olla ka väga kallis, teda ei pea poest otsima. ja luisu tarvitamise oskus on tänapäeval juba iseenesest parasjagu snooblik hobi.