Ork (ork:orki on viisakam, aga ork:orgi tekitab palju lõbusaid sõnamänge) ja varg jms on muidugi Tolkilt pärit.
Kobold on täiesti rahvamytoloogiline, nimelt saksa rahva. Mäe-=metsavaim, pisike ja vahel tige, vahel meie essytäjä mõõtu. Lähemalt vt. kodanik Goethe "Faust" (vastav loits on suhteliselt alguses: "...salamander, loitma löö, koobold, tee oma töö!") - seal elemendivaimuna.
Peninuki päritolu on segane.
Kolumats on hirrrmus hiline. Peamiselt kunstkirjanduslik. Pystitan käesolevas kohas teooria, et on seotud golemitega (kes teadupärast pesueht itsked on); kui ykski folklorist vedu ei võta, teen kunagi sel teemal artikli.
Monstroossus on siiski sõnavärd, kyll on eesti keeles
monstrum. Ja monstera, aga see on lill.
Eiseni raamatuid tasub yldse lugeda. Ja kui keegi unistab maailma mytoloogiaid yhtsesse vastavusse seadvast systeemist, siis mingu nurka ja....noh, yldiselt, häbenegu. Põle olemas ja ei tule ka.
Eesti mytoloogiast laenata ju saab, aga seda pikemalt d&d systeemi seada ei tasu vaeva, systeem lihtsalt ei kohandu. Usutagu mind, ma tean, millest räägin. (Kes ei usu, otsigu yles muistend koodnimetusega "Kana veab saadu". Võib ka Sippolt kysida. Kunagi, kui siin tekib mingi folklooririda, võin ka jutustada Udmurdi Anekdooti Šaitanist ja jahimehest.)
Kylmking=kooljas, mardus ei ole täpselt sama, aga sõltub esinemiskohast kihelkonniti.
Mumm=tont=koll, väga yldine termin. Umbes nagu monstrum. Või koletis.
(Jah, ja ärge "Rehepappi" ka folkloristiliselt täpse allikana võtke.)
Gnoom on algselt jällegi lihtsalt Väikese Rahva esindaja nagu elf, kobold, troll ja kes kurat kõik veel. Väikese Rahva liigitamisega on enamikul inimestel tõsine segadus, kõik systeemid on kunstlikud. Kuni vastupidist pole tõestatud, kipun ma isiklikult uskuma, et gnoomid on D&D 1st editioni synnitis. Vanasti olid nad dwarfid.
Loe raamatuid, mis ma muud oskan ytelda.
Miks peaks keegi neid ymber jutustama? Phäh.