Postitas piir 4:22 28. Okt 2005
Nojah, inimesed imestavad, miks on paljud asjad veidrad. Tegelikult on see ju väga lihtne. Lihtsalt praegused noored on lääne-ihaluses elanud põlvkonna järgmine põlvkond. Peagi saabub põlvkond, kes end sellele ihalusele vastandab, siis jällegi põlvkod, kes end omakorda neile vastandajatele vastandab.
Inimesed imestavad, miks Eestis sünnib rohkem abieluväliseid lapsi, kui kuskil mujal Euroopa Ühendriikides. Seegi on sellesama lääne-ihaluse vili. Inimesed rügavad end segaseks majalaenu võtmiseks kvalifitseerumise nimel ning surnuks, kui laen juba kaelas.
Ma ei kõnele hetkel sellest, et lääs on paha või ida on hea, vaid põhjustest, mis on, nagu on. Mu kõneluses pole jäetud tähtegi hinnanguile, ma lihtsalt kirjeldan.
Minu meelest on natuke naljakas kasvõi see, et ei viitsita isegi uut retoorikat välja mõelda. Nõukogude ajal räägiti, et jõuame ühe viisaastakuga roiskuvale kapitalismile järele ja läheme mööda. Kui Eesti Vabariik oli veel rippumatu, kõnelesid europropagandistid, et jõuame Soomele järele 15-aastaga. Kui Eestit hakati nimetama EL-i osaks, hakati rääkima, et meil läheb veel 25 aastat, et jõuda järele arenenud riikidele. Tegelikult ei jõua ei Eesti ega ükski teine endine Nõukogude Vabariik mitte kunagi lääneriikide tasemele. Selle eest hoolitsevad juba lääneriigid ise.
Nüüd peaks muidugi defineerima, mis on lääneriikidega sama tase, aga selleks puudub mul küll hetkel vähimgi tahtmine.
Kas teema lukku nüüd?