No vaevalt küll, aga igaks juhuks ei julgenud kohe välja hüüda.
Asi iseenesest väga lihtne. Tuleb hankida mõned paarid pikki kudumisvardaid, jämedusega 5-6 kõige parem, Abakhanis on neid müüa, aga miski 50 eeku kallid raisad, kui keegi leiab odavama koha, siis on see teretulnud. Kaltsu hankimine ei tohiks ka keeruline olla, kõlbab igasugune materjal peaaegu et villase mantliriideni välja, aga villane kulub vaiba sees kähku katki, nii et seda ei maksa.
Kalts tuleb lõigata ribadeks, aga mitte nii, et ühest tüki otsast teise, vaid Z -kujuliselt, see tähendab, et lõikad peaaegu tüki lõpuni läbi ja siis hakkad riba laiuse võrra kaugemalt vastassuunda lõikuma, otsa jätad jälle kinni jne, nõnda et ühest väikesest riidetükist päris pika riideriba saab. Soovitav riba laius on umbes 2 cm, aga paksema materjali puhul võib kitsam olla ja päris õhukese puhul laiem. Kui on kahtlusi, sikutage riba käe vahel ja vaadake, kas käriseb. Ah jaa, ribade otsad sõlmin mina lihtsalt häbematult kokku ja jätan vaiba alumisele poolele. Proovisin alguses õmmelda, aga see oli aeganõudev ja kärises kergemini lahti kui sõlmimine.
On võimalik kududa korraga ka umbes 1,5 m laiust vaipa, aga see kulub kiiremini katki, seega soovitan kududa tükkidena, mina võtan alguses vardale 30 silmust, võib proovida ka 25 - ja siis muudkui kuduma tavaliste parempidiste silmustega. Kui vaibatükk juba umbes 50 cm pikk, tuleb ots lõpetada (seda oskab mõni kogenum kuduja kohapeal kindlasti õpetada) ning võib järgmist tükki kuduma hakata. Töö alguses peab ainult kokku leppima, mitu silmust on tükk lai ja mitu sentimeetrit pikk, et tükid pärast kokku klapiksid. Ja neid valmis tükke saab kenasti vanast nailonsukast samas tehnikas lõigatud ribaga omavahel kokku heegeldada just nii pikaks ja laiaks vaibaks kui tarvis. Nailonsukast nöör on selleks parem kui mitteveniv. Ning sellise lapivaiba plussiks on veel see, et katkikulunud tükid saab üsna lihtsalt uutega asendada.
Ja ongi nagu kogu moos. Mul endal on selliseid kaltsuvaipu praeguseks vist üle kümne tehtud, ja mitte mingid pisikesed vaid nii 1,5 x 2 m.
Jõudu tööle.