Munaeksperiment
Postitatud: 14:53 13. Apr 2006
Niisiis, lihavõtted ja pühademunad on ukse ees. Juba pikalt oli mind vaevanud üks küsimus. Olin kuulnud nii ja naa suguseid teooriaid ja kuna Adamsoni loeng jäi täna ära, otsustasin oma uudishumu rahuldada ning:
Tegin katseliselt kindlaks kui kaua tuleb keeta muna, et saada perfektne, vedela kollasega keedumuna.
Katse ise oli järgmine, ajasin keema 3 liitrit vett ja asetasin keevasse vette 10 muna (munade kaalud olid vahemikus 60-70 grammi). Nelja minuti möödudes hakkasin mune järjest, iga 30 sekundi tagant välja võtma, sellest johtuvalt võtsin viimase muna välja 8 minutit ja 30 sekundit pärast vette panekut. Välja võttes märkisin markeriga munale numbri.
Kõik munad lahti koksides, selgus, et perfektne oli muna nr. 7. Seega muna mis kees 6 minutit ja 30 sekundit. Nr. 6 oli liiga vedel ja nr. 8 juba liiga kõva.
Kinnitamiseks kordasin katset veel kolme munaga individuaalselt (st. panin keevasse vette korraga ainult ühe muna). Esimest keetsin 6 minutit, teist 7 minutit ja viimast 6 minutit ja 30 sekundit. Teine katse kinnitas esimest (parima tulemuse andis 6.30).
Kordasin katset veel kolmandal korral, kus keetsin veel kolm muna (seekord kõik korraga) ja kõiki 6 minutit, 30 sekundit. Ka kolmas katse kinnitas eelmiste tulemusi.
Kõikide katsete puhul "ehmatasin" mune kohe pärast välja võtmis, 10 sekundi jooksul külmas vees.
Kõikidel katsetel oli veavõimalus +-5 sekundit, munade sissepanekul ja väljavõtmisel aga üldiselt kinnitasid kõik katsed üht väidet: Perfektse vedela kollasega muna saate, kui asetate keskmise muna keevasse vette 6 minutiks ja 30 sekundiks.
Häid munadepühi,
Teie eksperimentaalkokk
Tegin katseliselt kindlaks kui kaua tuleb keeta muna, et saada perfektne, vedela kollasega keedumuna.
Katse ise oli järgmine, ajasin keema 3 liitrit vett ja asetasin keevasse vette 10 muna (munade kaalud olid vahemikus 60-70 grammi). Nelja minuti möödudes hakkasin mune järjest, iga 30 sekundi tagant välja võtma, sellest johtuvalt võtsin viimase muna välja 8 minutit ja 30 sekundit pärast vette panekut. Välja võttes märkisin markeriga munale numbri.
Kõik munad lahti koksides, selgus, et perfektne oli muna nr. 7. Seega muna mis kees 6 minutit ja 30 sekundit. Nr. 6 oli liiga vedel ja nr. 8 juba liiga kõva.
Kinnitamiseks kordasin katset veel kolme munaga individuaalselt (st. panin keevasse vette korraga ainult ühe muna). Esimest keetsin 6 minutit, teist 7 minutit ja viimast 6 minutit ja 30 sekundit. Teine katse kinnitas esimest (parima tulemuse andis 6.30).
Kordasin katset veel kolmandal korral, kus keetsin veel kolm muna (seekord kõik korraga) ja kõiki 6 minutit, 30 sekundit. Ka kolmas katse kinnitas eelmiste tulemusi.
Kõikide katsete puhul "ehmatasin" mune kohe pärast välja võtmis, 10 sekundi jooksul külmas vees.
Kõikidel katsetel oli veavõimalus +-5 sekundit, munade sissepanekul ja väljavõtmisel aga üldiselt kinnitasid kõik katsed üht väidet: Perfektse vedela kollasega muna saate, kui asetate keskmise muna keevasse vette 6 minutiks ja 30 sekundiks.
Häid munadepühi,
Teie eksperimentaalkokk