Tere
On plaanis korraldada Tartus jaanuari teisest poolest alates väike projekt, mille esmaseks eesmärgiks oleks korralike Muinas-Eesti/viikingi ajastu (ca.1100) kostüümide valmistamine.
Jaanuari teises poolest alates, kui sess läbi ja kooliellu ka juba sisse elatud, toimuks paar ülevaatliku loengut ajastu riietuse eripärast ning detailidest - õmblustehnikast, kaunistustest ning tegumoest, millega iga inimene saab oma kostüümi, teha võimalikult isikupäraseks.
Peale loenguid toimuksid jaanuari lõpust veebruarini praktilised töötoad, kus inimesed saavad kokku tulla ning asjatundjatelt oma töö mingi etapi läbimiseks nõu küsida. Suur osa praktilisest tööst toimuks siiski töötubade väliselt iseseisvalt.
Kuna kostüümi materjal on üsna kallis (150 eeku kilo-ca 100 eeku meeter), siis soovitan huvilistel hakata juba praegu raha kokku hoidma (tean-tean – jõulud ja uus aasta – halb ajastus, aga kui huvi on siis ma arvan ei saa need sündmused takistuseks). Minu enda arvutuste kohaselt läheb minu kostüümi peale maksimaalselt ca. 1000 krooni kokku. Kostüüm koosneb villastest pükstest, umbkuuest (kes tahab, see võib ka linase särgi lisaks teha, samuti sõba), saääresidemetest/mähistest ning kui vähegi jõuab, siis nahast jalanõudest. Materjaliga on lood kurvad sellepärast, et seda peab isiklikul initsiatiivil poodidest (Abakhan!) otsima, aga leidmiseks on ka ligi poolteist kuud aega.
Teine eesmärk oleks ca veebruari lõpus, kui veel lund maas on, teha kostümeeritult paar lühemat orienteerumist/matka, liikudest vastselt valmistatud riietega punktist A punkti B, et tunnetada, kuidas oli tolle aja inimestel oma riietuses kevad-talvistes oludes liikuda.
Oodatud on nii taaskehastajad, larparid (kes saaksid endale ilmastikuoludele hästi vastupidava autentse kostüümi pseudo-muinas/keskaegsete larpide jaoks) kui ka niisama huvilised, kes tahaksid mõnel festivalil ajastukohasemalt riietatud olla. Loomulikult võivad tulla ka naissugupoole esindajad, kes soovivad endale ajastukohaseid seelikuid-tuunikaid.
Kuna see on eelkuulutus, siis mul on vaja teada eelkõige, kui palju oleks üritusest osavõtjaid, et saaks teha konkreetsed ettevalmistused ja kuupäevad paika panna. Andke oma huvist teada siin teemas või privas. Ja kõik küsimused on samuti oodatud.
Joosep „Draug“ Laik
-------------------
Uuendatud