WoD ehk World of Darkness on kaasaegse maailma tumedamas kloonis asetsev õudusmäng, mis on äsja uuenduskuuri saanud . Traditsiooniliselt saab seal mängida "surelikku", vampiiri, libahunti või maagi (kuigi varasemas variandis olid ka igasugused deemonid, kummitused, vaimud, muumiad, feed ja muud sarnased keda mängida sai). "Surelik" tähistab siis tavalist supervõimeteta inimest ja on jutumärkides seetõttu, et tegelikult on ka kõik teised elukad tapetavad.
Traditsioonilisest D&Dst eristab seda mängumehaanika (d10-süsteem, pole leveleid ega klasse) ning selle orienteeritus Loole mitte Madinale. Muidugi ka see, et tõsiselt haiget on tunduvalt lihtsam saada kui D&D's . Samas pole süsteemide erinevus nii radikaalne, et ilge piin d10le üle minna oleks ja d10 on minu arvates ka lihtsam "ära õppida" (paar kümneaastast saavad üsna edukalt hakkama).
Samas on nWoDi reeglid
väga vähese vaevaga (mille ma olen ära näinud
) mugandatavad ka keskaegseks või mis iganes mänguks. Kasutan ja olen rahul. Eriti kuna see on minu teada lisaks Aknale ja Paranoiale ainus süsteem, mida saab ilma probleemideta eestikeelsena kasutada.
Hiljuti oli "surelike" ehk tuumikraamat ka seadusliku PDFina tasuta saada, aga see võimalus asjale pilku peale visata on nüüd möödas.
Loodan, et oli abi.
Nüüd aga tuleb Higgins ja räägib, kuis Asjad Tegelikult On. - Payl