Postitas Frugo 0:29 26. Aug 2005
Oamavahel vesteldes pole ju tegelikult vahet millist terminit kasutada, kas D&D või drägun, larparitel on terminina kanda kinnitanud lühend LARP. Palju olulisemaks aga muutub täpse eestikeelse termini olemasolu ja kasutamine suhtlemisel inimestega väljaspool rollimängijate seltskonda.
Puutusin esmakordselt selle probleemiga kokku juba 2003 aasta kevadel oma lõputööd kirjutades ja ka hiljem kooli õoetajana tööle asudes ning meediaga suheldes.
Mulle sai üpris kohe selgeks, et rollimäng üldterminina ei kõlba, sest alati viis see asjasse mitte pühendatuid kuulajaid segadusse ja suurendas minu selgitamise vaeva, kuna rollimängu tüüpe on teatvasti teisigi....
Iga aastaga meie ühise harrastuse populaarsus kasvab ja loomulikult suureneb ka nende inimeste arv, kes sellest midagigi kuulnud on ning saavad aru, millest jutt käib. Aga jätkub ka neid, kes ikka veel ei oma meie rollimängudest vähimatki ettekujutust. Vot nendele inimestele tulekski mõelda. Uskuge mind, see teeb tutvustamise tunduvalt lihtsamaks, kui me kõigepealt anname lihtsa kuid tabava sõnaühendi, seejärel võib juba ka konkreetsemaks minna ja miks mitte ka ingliskeelseid termineid sekka lisada. Oleneb kui põhjalikku selgitust vajatakse.
Oma bakalaureusetöös kasutasin ma terminit fantaasia- rollimäng, mis oli ilmselt tuletatud ingliskeelsest terminist fantasy role-play. Sama terminit kasutas oma 2000 a. kaitstud bakalaureusetöös ka Liina Paadik, sealt ma selle võtsingi. Kuid üsna ruttu mõistsin, et see võib küll sobida D&D määramiseks, kuid kindlasti ei kõlba LARP tüüpi mängudele. Vaja oli terminit, mis võtaks kokku kõik seda tüüpi rollimängud, nii D&D kui ka LARP tüüpi mänge.
See võis olla 2003 sügis, kui hakkasin kasutama mõlema mängu iseloomustava üldterminina seikluslik rollimäng
Ma pole filoloog, kuid olen nende sõnaühendite osas mulle tuttavatelt eestikeele tundjatelt nõu küsinud ning olen saanud üsna positiivseid hinnanguid. Kuid Arpo Vatselile, kes oma pisipeda lõputööd kirjutamas oli, tundus see termin miskipärast kohmakana kuid üldiselt ilmselt sobivana ja ta mugandas selle seiklusrollimänguks. D&D tüüpi mänge nimetas ta fantaasia seiklusrollimängudeks, kui ma nüüd ei eksi, ja LARP tüüpi mänge füüsiliselt aktiivseteks seiklusrollimängudeks.
Vaidleks Arpole vaid ühes osas vastu: seiklusrollimäng kõlab, nagu oleks mängus vaid seiklust, kuid ei ole ju. Seikluslik aga viitab ühisele joonele, mis on kõigile seda tüüpi mängudele iseloomulik, kuid ei välista ka kõike muud.
Kokkuvõteks - on vaja terminit, mis oleks üldine kõigile seda tüüpi mängudele, ning termineid, mis tähistaksid igat mängutüüpi eraldi.
Pakun välja sellised variandid:
1. Seikluslik rollimäng - D&D ja Larp tüüpi mängud, miks mitte ka arvuti rollimängud (sellest maailmast tean ma liiga vähe, et otsustada)
2. Seiklusik fantaasia- rollimäng - D&D tüüpi mängud
3. füüsiliselt aktiivne seikluslik rollimäng - Larp
Kindlasti käsitletakse D&D ja LARP tüüpi mänge ka edaspidi akadeemilistes uurimustöödes ning järjest rohkem kajastatakse neid meedias. Seega on viimane aeg ennast kõigile mõistetavaks teha.