Kuna teema pealkiri on üldisem siis arvasin jah, et võiks arutelu laiendada.
Ma ei mõelnud detailide all päris seda. Minu kontekstis olid ka näiteks valitud reeglid ja taustamaailm ainult detail.
---
Algsele küsimusele vastates: Maagia ei puutu siin absoluutselt asjasse, selle rohkus või vähesus mängu sujuvust ei mõjuta. Täpselt sama asjatu oleks küsimus kas võitlus või selle puudumine muudab mängu sujuvamaks. Olen osalenud sessioonidel kus võitlus röövib tohutu osa mänguajast ja lugu ei liigu praktiliselt terve mängu päeva jooksul edasi, samuti olen osalenud mängul kus võitlust ei ole aga mingil põhjusel puterdatakse ikka kogu aeg kas reeglites või mingitel segastel asjaoludel.
Sealjuures valdavalt pole maagia mind häirinud isegi Forgotten Realms'i mängides - seal ta lihtsalt on igapäevase maailma osa ning teda tuleb sellisena aktsepteerida (e. vastavaid reegleid reegliraamatust tunda) ning mänguga edasi minna.
Ning alati tuleks meeles pidada, et reeglid on ainult juhtnöörid - mitte hullusärk. Kui on põhjendatult vaja neid väänata, et lugu sujuvana hoida, siis väänatagu.