Ma saan aru et dualistlikud teooriad ei oma siinkandis vist eriti suurt populaarsust? Kuna nii Descartes kui Huxley versioon on ebaloogilised (religioossetesse tõlgendustesse ei viitsi laskudagi)?
Tegelast iseloomustavate paragrahvide olemasolu ei ole loogiline. See on absurd. See on D&D.
Kogu nende baasnäitajate olemus taandub tegelikult interaktsionismile. Ma ei ole näinud yhtegi erinevate paragrahvidega systeemi, kus kõiki baasparagahve ei saaks jagada nii-öelda fyysilisteks ja mentaalseteks. Ning tegelikult, kui hakata yldse paragrahve kunstlikult tekitama (sest RL neid ju ei ole) siis algatuseks poolitatakse paragrahv nimega Ego paragrahvideks Keha ja Vaim.
Kõik see mis edasi toimub on veel abstraktsem. Minu nägemus on see, et annab eristada Intelligentsi, kui taiplikkust, IQd, intellektuaalset potentsiaali ja mõttelennu keskmise kiiruse spidomeetrit. Ja Vaimu, kui elutarkust, tahtejõudu, kasvõi Lucase Forcei. Ning Keha saaks siis jagada Osavuseks kui täpsuseks, koordineerituseks ja niinimetatud finesseiks, Fyysiseks kui tooreks jõuks ja oskuseks seda jõudu rakendada ning Staminaks, kui kehaliseks vastupidavuseks - mingis tõlgenduses mõõdikuks, kauaks sul seda Osavust ja Fyysist siis jätkub.
Võib tulla norima, et miks ei ole vaimse vastupidavuse paragrahvi? Võib tulla õiendama, kysides et kas mõõgavõitlus käib nyyd osavuse või fyysise alla? Või mõlema? Ja et kuidas neid paragrahve siis ARVUDES väljendada. Misjärel tuleb pöörata pilk tagasi postituse algusesse ja nentida, et kogu see lahterdus on abstraktne absurd. Ja võib muidugi tulla ka kirema, et miks seda Karismat selles loetelus ei olnud.
Selles loetelus ei olnud peale Karisma ka paljut muud, mida ei saa otseselt väljendada mitte yhegi teise paragrahviga. Intuitsioon näiteks. Kas peaks äkki ka selle jaoks omaette paragrahvi tegema?
Lihtsam ja vähemalt siiamaani minu meelest ainuõige variant on unustada ära Intelligentsi ja Osavuse definitsioon Britannica järgi. Vaid võtta neid kui nimetuid näitajaid, mis mõõdavad yhe olematu ja vaid kellegi isiklikus fantaasiamaailmas konutava D&D tegelase kõiki omadusi. Nii absurdne kui see ka ei ole.
Ning jah, mina pooldan ka Karisma paigutamist Intelligentsi alla. Mis ei tähenda, et sellega siis arvestama ei peaks. Vastupidi.