yks alternatiiv oleks iga tegelase oma moraalikoodeksi (ja iseloomu) põhialused kuidagi võimalikult formaalselt või yldiselt kirja panna, viis-kuus või siis kymme põhipostulaati, millest tegelane oma tegevuses lähtuma peaks.
formaalselt/yldiselt sellepärast, et oleks võimalik induktsiooni või deduktsiooni abil kontrollida, kas neid postulaate siis järgitakse või mitte.
druiidi moraal on ju suht kirjeldatav niimoodi ja milgi määral kirjeldatudki: et ei tee kellelegi elavale viga, ilmselt toetab konfliktides nõrgemat poolt jne; konkreetsetel tegelastel need põhipostulaadid ka erinevad ju.
see oleks lihtsustus, aga mitte nii primitiivne kui see kaheteljeline ja võimaldaks iseloomude või meelsuste (need sõnad on ölainmendi parimad vasted mu meelest) laiemat spektrit kui need yheksa, mis D&Ds tarvitusel. niimoodi on võimalik telgede arvu jätta lahtiseks ja samamoodi selle, mis telgede otstes on. ning võimaldaks teatavaid loomulikke maailmavaatesiseseid vasturääkivusi juba eos.
ja soovi korral saaks nii dualistlike telgede asemel kasutada kolmnurkseid või ruudukujulisi skeeme iseloomuomaduste kirjeldamisel. see nelja vanakreeka temperamendityybi mõte sobituks kah siia.
mina suudan selles yheksalises systeemis ainuyksi pilkamisi ja väga skemaatiliste tegelaste mängimiseks tarvitada, jaburused synnivad sedakaudu, et skemaatiline tegelane peab ebastereotyypseteski oludes stereotyypselt käituma ja tulemus ongi paras
commedia dell'arte.
yks mõte, mida ma kuulnud olen, aga korralikult viidata ei oska, on see, et Läänemere-äärsete inimeste temperamendityype esindavad ysna hästi neli "Kalevala" tegelast (keski soomlane mõtles selle niikuinii nende nelja kreeka temperamendi rahvuslikuks aseaineks välja, aga mis sest), ma nyyd täpselt ei tea, kes need neli olid, sest rääkija ei mäletand, aga pakun välja, et
Kullervoi Kalervoi poeg
Lemming
Ilmar Taevaste Taguja
ja Väinu
kes nägi Soome TV2 pealt sarifilmi "Rauaaeg" (näidati nyyd kuu aega teisipäevaõhtuti, neli osa teda oligi) või muid "Kalevala" variante või lugusid tunneb, võiks sel teemal mõtelda ja kaasa rääkida. muude jaoks võin hiljem juttu veidi hiljem jätkata.