[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4505: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4507: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4508: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4509: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
Dragon.ee foorum • Vaata teemat - Raha mängujuhtimise eest

Foorumi Avalehele

Jäta vahele kuni sisuni

Raha mängujuhtimise eest

Kõik, mis jääb väljapoole maailma- ja editionispetsiifilistest probleemidest

Moderaatorid: surra, mart, Teemon, Irve

Kasutaja avatar

Raha mängujuhtimise eest

PostitusPostitas Irve 18:07 19. Jaan 2010

Irve
paranoik

Kasutaja avatar

Re: Raha mängujuhtimise eest

PostitusPostitas Tindome 18:24 19. Jaan 2010

Mina söödan DM-i tema tegevuse eest. Kui nüüd natuke arvutada, siis mängukorra (8-12 tundi) peale kulub keskmiselt umbes 100 krooni.
See teeb tunnihinnaks umbes 10 krooni. Kuid kuna mina ja teised mängijad sööme osa toitu ise ära, siis jätame nt 5.

(Muidugi, kui ma olen parasjagu vaene kui kirikurott, söödab DM mind. See viib tunnihinna veelgi alla, jääb vast mingi... 3 krooni :P)
Tegelikult ma võiks vajaduse korral rohkem süüa ka osta. Nt 200 krooni eest, millest mängujuht võiks ära süüa ja juua 100 jagu umbes, sest tal on eelisseisund =)
/ja oletame, et kui ma seda endale lubada ei saa, siis lihtsalt ei mängi.

Aga raha otse kätte maksta oleks kuidagi... imelik. Nagu... a mis sulle endale siis tegelt ei meeldigi minuga mängida, sa teed seda raha pärast? Ega ma ju ka siis pinda käia ei tahaks! Kui sulle ei meeldi, ärme parem mängime!
Kusjuures tõesti mitte seepärast, et DM ei oleks rahapalka ära teeninud vaid just seepärast, et sõpruskonna efekt kaoks ära ja alles jääks "tema: miski koolitaja - meie: koolitatavad"-suhe.
Mõeldav vast nt kuskil noortekeskuses kokkutulevale, omavahel võõrale mänguseltskonnale, kus mängujuht on sisuliselt klubilise tegevuse juht.
Kui mitte teha kirega, miks siis üldse teha?!
Tindome
Loitsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Bernard 18:37 19. Jaan 2010

Kurguni kinni makstud mängujuhi kohta ei tea. Ilmselt ma poleks nõus D&D eest nii palju maksma, et mängujuhi töö, tööna tasustatud saaks.

Samas mina olen küll valmis tunnistama, et meeldiv või mitte ja lihtne või mitte - mängu ettevalmistamine on tükk tööd ja selle eest mingi (kasvõi sümboolse) kompensatsiooni saamine/maksmine ei ole üldsegi veider mõte.

Asi muidigi ka võimalustes ja teadupärast "rollimängija põline rikas" ;)
Austusega, Allan Bernard /55 632 698/

Bernard
Saladuste kaitsja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Sorontur 19:00 19. Jaan 2010

Ei tule pähe ühtegi tuttavat DM'i, kes mängijaid tasustaks, ega tee seda ka ise - mängujuht on minu jaoks pigem mängugrupi liige kui liider. Kui nüüd üldistades väita, et mängujuhtimise motivatsiooniks on võimalus enda mänguloomelisi ideid teostada, on mängijad DMile sama vajalikud kui vastupidi. Nii et võimalus DMida ongi justkui tasu iseeneses.

Teisest küljest muidugi, midagi saada on alati hea - ning nõustun siinkohal täielikult hallhullukesega, et mängujuhina enda panuse eest midagi (toidu näol) peale maksta on, noh, natuke ebaaus. See tundub täiesti vastuvõetav (ja loomulik), et mängijad hoolitsevad ka mängujuhi toidu-näksimise/joogi eest, või siis moodustatakse ühine "kassa".

Võrdlusmomendiks, siis LARPide puhul on olukord natuke teine (kuigi selline arutelu on kusagil teemas vist juba ka olnud). GMide poolt väljakäidavad ressursid ning aeg on ikka kordades suuremad; samuti on (üldjuhul) võimalused mängijate valimiseks väiksemad, ning kõigi või enamustega ei pruugi neist lähemaid suhteid olla. Noh, et kui peale DnD sessiooni lahendad arusaamatused sõbraga omavahel ära, siis peale suuremat LARPi on foorumis alati seltskond pooltundmatuid irisejaid, olgu siis asja eest, või mitte.

Nii et GMina pean igati õigustatuks, kui osa mängueelarvest läheb korraldajate "hüvedeks", eriti kuna liiga tihti on tulnud omast taskust peale maksta - mitte niivõrd halva planeerimise, kui liiga ebakindlate muutujate tõttu.
Sorontur
Lohede sõber

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Irve 19:06 19. Jaan 2010

Meenus, et olen Paranoiat juhtides altkäemaksuna teeninud 25 krooni ja ühe paki krõpse. Vastu jagasin perverssust (=boonus täringuveeretusele).

Irve
paranoik

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Ove 19:13 19. Jaan 2010

Aastaid tagasi - oli see vist 2004, kui ma Elva kooli läksin mängu tegema, sain ma küll selle eest isegi raha :D
Tegu oli seal pigem mitte mingi suvalise fäntasimaailma etturite liigutamises, vaid ajalookohase ning valitud perioodi tutuvustava rollimänguga. Kui ma nüüd ei eksi, siis oli tegu 7. klassiga ning teemaks keskaeg. Sai alustatud Frangi riigi loomisega, kus mängijad olid ühed võtmetegelased... jne...

Võrreldes mängu ettevalmisuses tehtud eeltööga oli palk muidugi napp (tunde oli samuti vaid 2 nädalas)....
Aga raha ma sain :D
Tolajuss Mängla
Ove
Ruunitundja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas sentius 19:27 19. Jaan 2010

Mina oleksin perverssust armastava tööinimesena küll valmis hea mängu eest kinopileti hinna maksma - see, et raamatu järgi peaks üks sõpruskond tasuta mängima, on küll tore lahendus, aga mitte ilmtingimata ainuke. Katsu sa leida töötavatest inimestest (et ajad oleksid sobilikud ja elukogemus - maailmavaade kah) koosnevat mängugruppi, kus DM väga pikalt viitsiks-saaks panustada mängu. Selline leid on kulda väärt. Mind rahalised suhted selles mõttes ei heiduta - kui mulle film ei meeldi, siis ma ei lähe raha tagasi nõudma, vaid valin teinekord teistmoodi. Kui mulle see mäng ei meeldiks, siis ma ei osaleks mingi aja pärast enam, seega ka ei maksaks. Kui mulle aga mäng ja aeg istuvad, siis mingi sada krooni kolm korda kuus välja käia suurepärase meelelahutuse eest pole midagi. Pealegi, tunduvalt odavam, kui kahekesi kinno minna...
VägivaldneKarvasjalgneRabavistrikPistrikPart
ehk meeter hammast ja tilluke tuvi otsas.
------------
Õnnelikkus on kohustuslik!
sentius
Ruunitundja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Teemon 19:52 19. Jaan 2010

noh vaevalt keegi meite maal suudaks elatist teenida mängujuhina, see jääb nii või naa hobiks, mida tehakse päris töö kõrvalt
ja ma ei usu ka eriti mängu, mida mängujuht teeks peamiselt raha pärast (muu töö kõrvalt)

samas mitterahaliselt tema (võrreldes mängijatega) lisatöö premeerimine tasuta toidu/näksimisena kõlab OK. see oleks nii või naa rohkem selline sümboolne boonus (kui tuimalt rahasse arvestada, siis suht olematu tunnihind).
sõltub muidugi ka grupist ja inimeste maitsetest, kuipalju need ühtivad

kui mängujuhi premeerimine mingi boonusega on selline sümboolne, siis on ka ootused vastavad. aga kui premeerimine on juba reaalselt arvestatav summa raha, siis tekib mängijatel ka õigustatud ootus selle eest teatud asju saada. paraku võib tiba keeruline olla seda ootust ühtlustada terve grupi peale. ning kust alates pole see ootus enam täidetud ja tekib õigus raha tagasi küsida? tekib palju küsimusi ning et tihti on tegu mingi sõpruskonnaga, ei pruugi sõprade vahel rahalised suhted eriti kuhugi positiivsesse suunda välja viia

jama ei tekiks siis, kui grupi suhe mängujuhiga on puhtäriline (mitte sõprus), aga see eeldaks seda elukutselist mängujuhti ja ma eriti ei usu, et sellega saaks eestis leiva lauale teenida
Magistritöö teeb sääsest elevandi
Teemon
Nutikas Lutikas

Kasutaja avatar

PostitusPostitas sentius 20:37 19. Jaan 2010

Leiba lauale ei teeniks, mõnusat lisa aga tõenäoliselt küll. Mõtleme siin loogiliselt: kui mina oleks mingi taolise seadistusega käpp - ning mina olen äärmiselt äge inimene, järelikult peaks olema ka teisi, kes tahavad olla minu moodi - siis peaks ühe grupi kokku saama küll.

Siin saaks tülli ajada suuremad summad, suurusjärk kinopilet pole töötava inimese jaoks asi. Jah, tõenäoliselt see tundengitele ei sobiks - ning jah, mängujuht antud juhul oleks konkreetsest sõpruskonnast veidi eemalseisev. Samas on minu põnevaimad ja hirmutavamad mängukogemused just sellisest mängust (raha küll kõrvale jättes), kus mängujuht polnud mu isiklik sõber - see tähendas ka seda, et ta kuradima aus maailma ja mängijate suhtes ning ellujäämine oli siiralt sisuliselt arukate otsuste tasemel, mitte ei püütud sõbra vaeva tegelase näol asjata lörri lasta teda õige pisut aidates.

Loomulikult võiks seda maksu ka tasuda loomulikumal moel - stiilis nelipäkk õlut DMile iga mängu eest.
Siis pole otseselt rahatähed mängus ja asi tundub kuidagi puhtam. Mitte et mind see mustem variant kuidagi kohutaks.
VägivaldneKarvasjalgneRabavistrikPistrikPart
ehk meeter hammast ja tilluke tuvi otsas.
------------
Õnnelikkus on kohustuslik!
sentius
Ruunitundja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas arpeau 23:18 19. Jaan 2010

Sain - ja täitsa ametlikult ja ainult D&D mängu tegemise eest.
Tegin rollimänguklubi!
Kui õigesti mäletan, siis 60 krooni tund. Mängu tegemise ja(!) ettevalmistuse eest. Ja ma ei tee nalja, kui väidan, et ma ka valmistasin vastava arvu tunde tõepoolest. Mängud enamasti venisid pigem pikemaks kui jäid nö normtundide piiresse. Seda võiks siis nimetada "vabatahtlikuks tööks" ;)
Samuti olen teinud projekti-LARPe, kus töötasu sees. Ja kunagi olen ka osalenud GM'ina tellimusLARPil, kus GM'd said tasu. Tolle aja kohta korraliku nutsu :)

Nüüd, mis ma sellest arvan.
Tutvusringkonnas D&D eest ma raha ei võtaks ja maksta ju ka ei tahaks :)
LARPi eest olen nõus mängujuhile 'väikse' töötasu ette nägema. Tundub, et LARPiga on enamasti rohkem tegemist ja see võiks saada ka tasustatud.
Arpeau
arpeau
Manatark

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Teemon 12:52 20. Jaan 2010

selles mõttes ma olen nõus, et ei ole ilmselt väga keeruline panna kokku punt, kes oleks nõus igaüks ca kinopilet per mäng välja käima ehk ütleme kokku 500 krooni. aga kas leiab ka piisavalt tasemel mängujuhi, kes selle raha eest mängu ette valmistab ja läbi viib? ehk siis keegi, kes neid mängijaid isiklikult oma sõbraks ei pea?
kui selline kooslus ka reaalselt ühe "hooaja" vastu peab (sügisest suveni) ning rahul on nii mängijad kui mängujuht, siis olen valmis tunnistama, et mu kõhutunne vedas alt :)
Magistritöö teeb sääsest elevandi
Teemon
Nutikas Lutikas

PostitusPostitas Kriza 13:18 20. Jaan 2010

Näedsasiis - Saime foorumisse elu sisse.

Millest mul üldse selline mõte tekkis - lugedes kui palju on mängu otsivaid kodanikke ning samas teades ise, et kõik (isegi erudeeritud DM'id) pigem mängiksid kui juhiksid mängu, siis ühe variandina on ju pakkuda tasuline mäng välja kõigile huvilistele avatuna. Loomulikult on siin terve hunnik eeldusi - mängu aeg peab sobima, grupp peaks olema suhteliselt püsiv, mängijate arv on siiski piiratud, alaealistelt ei tohiks raha vastu võtta ilma vanemate loata (jne.), kuid minu isiklik arvamus on ikkagi see, et head DM'i otsitakse tikutulega taga ja nuiatakse, et "tee mängu palun", mis näitab, et turgu nagu oleks.

Isiklikult "töötan" DM'ina ikke suutäie eest, kuigi tavaliselt panustan snäkkidesse ka ise. Mõeldes selle peale, et kas raha eest pingutaksin mängu ülesehitamisel rohkem - siis vastus oleks JAH kindlasti. Samas olen ikka mänge teinud oma sõpradele ning oma maailmades proovin luua olukorra kus minul endal oleks samuti võimalikult põnev.

LARP teemal olen eelkirjutajatega igati nõus. Ettevalmistus ja korralduslik pool on kordades suurem ja minu isikliku arvamuse kohaselt võrreldav üritusturundusega. Sügav austus GM'idele kes LARP'e viitsivad vedada suhteliselt väikese kopika eest.

BTW - mulle meeldis see nelipaki-tasu mõte :P - minu jaoks oleks tõenäoliselt piisav.

Tervis,

Kriza
Kriza
Seikleja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas sondor 13:50 20. Jaan 2010

ma pole kunagi dm'inud... aga olen kõvasti dmi ja teiste mängjate jooke joond ja suitsu suitsetand.
yo.
your HEART is a MUSCLE the size of your FIST..
..keep loving - keep fighting..
sondor
Pädev Bard

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Jux 15:55 20. Jaan 2010

Minu arusaamade jaoks on see mõte ikka täiesti vastuvõetamatu pühaduse teotus. Aga kuidas oleks lisaks ka oskuslike PC-de tasustamisega, sest annavad ju nemadki väga palju, et mäng hästi kulgeks? Kui aga mäng ei suju, kas siis saan ma osa makstud rahast tagasi või pöördun tarbijakaitseametisse? Minule kui PC-le mõjuks selline asi ka alateadlikult nõnda, et nii, raha on makstud, lõbustatagu nüüd mind ja kui ta veel julgeb oma märkmetest sobrama hakata ja palub meil kannatlikult oodata. Milline ebaprofessionaalsus!

Üldiselt olen päri, et õnnestunud RPG sessioonid on kordades rohkem meeldejäävad kui ka kõige paremad kinoelamused, ent viimase puhul ei teki kõhklustki, et mitte maksta või et kas vähemaga ei saaks.

Lisaks on DM-il tublisti vaja vaeva näha ning olles ise seda natuke katsetanud, võtab see ikka aega rohkem, kui mul vaba aega sellele kulutada on. Seega mõte, et kas mängujuhi teenust kuskilt osta või selle eest raha küsida, ei ole väga kohatu.

Kokkuvõttes peaks mängujuhtimisega seotud tööd ikka hobikorras tehtud saama ning tasu selle eest peaks ikka emotsionaalne olema. Olen endiselt päri, et parimad asjad maailmas võiks tasuta olla ... või siis peaaga tasuta :nike:
Jux
Valguse hoidja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas oinasz 17:29 20. Jaan 2010

Konkreetselt mängujuhi tasustamise poolt eriti ei ole - on ju ka tema mängu osa ja naudib samamoodi kui mängijad ise (ideaalis vähemalt). Mida aga oleks viisakas mängijate poolt korvata, oleks näiteks söök, jook ja muu sarnane. Mängujuht hoolitsegu mängusiseste ja mängijad mänguväliste asjade eest. Nõnda vähemalt näen mina ideaalset korralduslikku külge.
Kärbitud!
oinasz
Rändlaulik

Järgmine

Mine Üldine arutlus D&D teemadel

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist

© Dragon.ee | E-post: dragon@dragon.ee | HTML'i kontroll