Postitas Hel 18:40 28. Jaan 2014
Nii!
Mina olen nüüd otsustanud, et kui peaks juhtuma, et see lause, mille kohaselt kuninga tütar ei saa trooni pärida, ära muudetakse, siis hakkan mina jalgu trampima ja kisama. Minule meeldib see mõnus ja otsekohene seksism ning soopõhine segregatsioon!!!
Olen käinud Juunior-LARPidel selle sarja esimesest aastast ja kolmandast mängust alates. Juba metslaste seas oli levinud (mängijate endi loodud) kontseptsioon, et mehed annavad naistele nuiaga pähe, lohistavad koopasse, ja... Olen käinud igasugu teistelgi mängudel. Ühel teisel mängul lõin täiesti vabatahtlikult endale karakteri, kellel aadlidaamina lubati vaid pingil istuda ja näputööd teha. See ei takistanud mul aga öösel ninja olla ja luurel käia või järgmisel päeval oma kaunis kleidis mõrvakatses osaleda ning peaaegu edukas olla (kuni reetmiseni), seejärel vanglast kaks korda põgeneda ja lõpuks (vähemalt enda arvates) märtrisurma surra. Kolmandal mängul mängisin tulevast (ehk pulma ootavat) hertsoginnat ehk suvalist väikeaadliku tütart, kellel ei olnud ametlikult mitte ühtegi isiklikku tiitlit või mingisugust varandust, ammugi veel õigusi, ent kes käis ja lõi hertsgilossis jalaga uksi lahti, keelas, käskis, poos ja lasi, sest tegelane oli oluliselt vabama liikumisõigusega ja vähema kontrolli all kui härra hertsog isiklikult. Väidetavalt kartis isegi hertsog mind. Ühel neljandal mängul olen muide mänginud noormeest, kes vabandas oma araablasest sõbra vaikimist sellega, et viimane naistega otse ei räägi.
Ilmselt on nüüd aeg kinnitada, et olen naine. Täisvereline ja ülimalt uhke ja rahul oma sooga.
Pseudoprobleemide tekitamine ei ole minu silmis aga ei väärikas ega edasiviiv. Ma ei muretse selle pärast millise mulje oma õigustest ja võimalustest saab minu väikene 11 aastane õde, kelle järgmisele mängule endaga kaasa võtan, sest ma tean, et ta näeb seal mängul võrratuid tugevaid eeskujusid, ja seda nii meeste kui naiste seas. Kui ta peaks tahtma valitsejat mängida, siis ma lihtsalt võõpan ta mustaks ja teen temast tumehaldja, kes tuleb rassi seast, kellel on matriarhaalne ühiskonnakorraldus.
Küll aga häirib mind see kui minnakse ajaloolise väärtuse kallale. Just seda see 10 aasta tagune Ajatu Põhjamaa kirjeldus minu jaoks on. See on tükike ajalugu nii Ajatu Põhjamaa kui Juunior-LARP'i võtmes, mis on mõnus ja muhe ja natukene naljakas ja kindlasti armas just sellisena nagu ta on. See peegeldab mingeid ajaloolisi suhtumisi meie endi maailma inimajaloost ning keerab sellele fantaasiamaailmale sobiva vindi juurde. Ma ei näe aga, et see kuidagi maailmas toimuvat võiks piirata või ahistada, sest erandeid ja säravaid näiteid on alati. Ka inimajaloos.
Kõige tipuks on minu silmis väga raske elada neil, kes teevad süüa täpselt kokaraamatu järgi. Aeg-ajalt tuleb ikka ette, et mõni sööja mõnd toiduainet ei kannata või midagi on just otsa saanud nii kodus kui poes. Tihti tuleb läheneda loominguliselt ja tegeleda tõlgendamise, asendamise ning uue loomisega. Vaene Ursula ei saanud küll tol hetkel trooni pärida aga olgem ausad, peamiselt seepärast, et tema vend, Erik, oli kadunud ja kui kroonprints on ikkagi olemas, mis sest et kadunud, siis pole õel troonile asja. Mis ei tähenda, et Ursula oleks selle olukorraga rahul olnud ja poleks selle suhtes midagi ette võtnud...
Lõpetagem see sõnadesse kinni haakumine, see kammitseb rõõmu ja liikumisvabadust. KÕIK on võimalik. Ning üks lause "ajaloos" ei defineeri ega määra lõplikult midagi. Isegi mitte maailmas prevaleerivat suhtumist, sest kusagil ei ole öeldud, et see on kõigi suhtumine või ainuvõimalik lähenemine. Selle asemel, et otsida probleeme, otsige lahendusi, keelatu asemel otsige lubatut!
Kusjuures. Kesse kurask üldse tahaks kuningas/kuninganna olla? Hirmus vastutus, vähe rõõme ja null privaatsust ning liikumisvabadust. Phäh!
Kas sa usud, et sa suudad või sa usud, et sa ei suuda, sul on täiesti õigus. – Henry Ford