Talina tantsuklubi tegi nyyd reedel just väljasõiduyrituse Vormsil. võtsid oma pillimehe kaasa (või mitu, ei old kohal, ei tea) ja puha.
kas siis ei võiks järgmise juuniori eel kah lihtsalt tantsuklubi listis kuulutada, et näete yritus tulemas, pillimees saab tasuta osa võtta ja syya (pluss vabatahtlikud annetused nendelt mängijatelt, kes võtavad talle päris raha annetada), tantsuklubi inimesed, kes endast teada annavad, jälle soodsamalt, kui inimestega tantsida võtavad... või midagi sellist?
suve ajal Talina tantsuklubi pole ja Tartus on teda kord kahe nädala takka. ma usun, et paljud larbivõhikutest tantsuklubilised tunneks huvi veel yhe võimaluse vastu tantsida ja võiks yhtlasi hakata larbi vastu huvi tundma. kasutada võib neid en masse mingite kõrvaltegelastena, õukonna või "tavaliste kõrtsikylastajatena" või "kylanoortena", kui igayks neist ei oska ega mõista esimese korraga paugupealt endale rolli mängu sees laiemalt välja mõelda. kui kasvõi yhe pillimehe ja viis korralikult tantsida oskajat kokku saab, siis saab moodustada ehk ka viis tantsijat paari, mis kõlbab kylapidu simuleerima hädapärast kyll. vähem oleks tõesti lahja.
iseenesest oleks kena, kui mõni larpar mõne tantsuloo juba enne larpi selgeks õpiks (nt selle plaadi järgi, mida minu käest saab, PS abiks), aga mul pole suuremat usku sellesse, et väga algaja ja lugu viiendat korda mängiva pillimehe pilli järgi eriti mugav tantsida oleks. ja lõõtsamehi-kanneldajaid-torupillimängijaid vist larparite hulgas niiehknii eriti palju pole. kui mõni on, andku teada ja tehku sellessamas teemas häält. mõnda tantsu on võimalik tantsida ka parmupilli järgi, aga neid tantse suurem jagu tantsijat rahvast praegu niikuinii tantsida ei oska.
neljas võimalus on muidugi laulmise järgi tantsida, aga selleks on tarvis vähemalt neli kõva häälega viisipidajat inimest kohale, kes tantsulaule juba tykk aega laulnud on ja oskavad korralikult eest võtta. näiteks osa rahvast või Viljandis õppinud/õppivaid tegelasi. aga nigu tavaliselt pillimehelegi, tuleb neile välja käia kohale sõitmise raha, tasuta ööbimine ja toit vähemasti. kui yritus on tasemel, siis pole midagi rohkem tarvis ilmtingimata juurde maksta, aga sihukesi pakkumisi tuleb oskajatele juba nii palju, et niisama lõbu pärast pole oskajatel enam teab-mis lusti mängida-laulda.
selle kogu jutuga ma ei välista mingeid tantsu- või laulu- või pillimänguproove, kus varem nendest asjadest kaugel seisnud rahvale tavalisemat repertuaari tutvustataks, et nad oskaks veidi paremini kaasa tantsida, laulda või mängida, kui selline larp kätte jõuab, kus sellest mängusiseselt tulu tõuseks. pigem peakski selliseid proove tegema, parem kui mitu. neid oleks tark korraldada samades kohtades ja samadel aegadel kui muid larbi trenne, aga ka sinna oleks hea saada pillimees ja mõni tegijam inimene, kes midagi õpetada oskaks. seda on vaja aga veidi korraldada.