Postitas ohpuu 4:07 6. Dets 2006
minu meelest on nii, et metamäng on rollist kõrgemale tõusmine, võttes vaatenurga, mida sinu rollil on võimatu omandada. nagu ettur hakkaks malepartiid mängima: mõtled mängust, kasutades oma teadmisi mänguvälja ja seal tegutsejate omaduste kohta, jättes sealjuures teisejärguliseks või tähelepanuta, kuidas sinu mängitud tegelane mängitavas maailmas tõenäoliselt käituks.
rollist välja langemine on teine asi. rollist välja langemist on tavaliselt väljapoole lihtsam näha, metamäng on tavaliselt kavalam ja võib jääda varjatuks.
metamäng on kergem tulema siukestes kohtades, kus tinglikud mängureeglid on keerulised või olulised. minu silmis on alati parem mängija see, kes reeglitele pöörab tähelepanu kolmandas või neljandas järgus.
klassikaline näide (minu meelest metamängulisest) halvast mängust drägunis on see, et tegelased kukutavad end mitu korda kõrgest kirikutornist alla, et näidata, kui kohutavalt palju HPsid neil on. seda selleks, et mängu sees kellelegi midagi selgeks teha.
teatavatel tingimustel oleks sellist asja võimalik ka rolli usutavalt sisse mängida, aga see eeldab mingit leidlikku kiiksu. näiteks Maidu mängitud NPC-šamaan seletas Oopsi mängus seiklejatele: "praegu on väga halb aeg hobuseid osta. tõesti väga halb aeg. ärge parem hobuseid ostke." aga sellist juttu rääkis ta sellepärast, et ta teadis – erinevalt mängijatest –, et Oops arvestab lahingutes (mida Oopsi mängus ikka ette tuleb, nagu Mait tema mängustiili tundes teadis) hobuseid võrdselt kombatantidega: igal hobusel on põhimõtteliselt sama suur tõenäosus langeda kollide rynnaku alla kui mängija mängitud seiklejal. (ja see oli ilmselt toonases Tartu drägunikultuuris ebatavaline, teadis Mait ilmselt.)
see lugu on minu meelest täitsa lõbus, sest Maidul õnnestus mänguväline teadmine selle sulitembuga maskeerida šamaani ettenägemisvõimeks ja seega "teadmisi pesta": võtta mängu sees usutavalt tarvitusele teadmisi, mis on omandatud mängumaailmast väljaspool. nu i šaman, lendab eri maailmade vahel, mis myhiseb.
arvaku igayks, mis tahab.