Röövel Vitali ja varas Volodja on vabameeste kultuuris tähtsal kohal. Nimelt on nad müütilised tegelased kelle seiklustest kõrvemaa metsades on palju räägitud. Sellest kuidas nad röövisid kolonistidelt ja andsid vabameestele, nende armulugudest Uniooni ja Konföderatsiooni noorte meedikute-neidudega ja palju muud. Pole siis ime, et vabameeste vägesid juhtinud ja ka seda kohust täites langenud mehed olid just Vitali ja hiljem, Volodja.
Mul lasus siis kena kohustus juhtida vabameeste (teistele tuntud ka kui bandiidid) vägesid ning lisaks olla ka abi-GM. Tunnistan ausalt, et kahe vangi õnnetu mängualgus oli suuresti minu süü. Olime enne mängu asja läbi arutanud ja siis oli plaan, et vange mängivad mingil hetkel lihtsalt kaks meest bandiitide ridadest. Aga kuna mängu alguses anti mulle hoopis kaks päris-kolonisti vangideks siis ei ühendanud mu mõistus ära et võiks neile ju ka tegevust leida ja neid bandiitidena kasutada. Seda enam et pilooti mänginud meest ma just niimoodi rakendasin. Vähemalt sai natuke vestlust arendatud nende õnnetutega ja ilm oli ka ilus, ei pidand nad vihma käes kössitama.
Mängu alguses saatsin välja luurepatrullid, ülesandega välja uurida kolonistide baaside asukohad. Miiniväljadest lääne pool oli neil käsk tulekontakti vältida. Otse loomulikult sattus üks patrull sellest hoolimata tulekontakti, mispeale ma teistelt GM'idelt kiirelt vasta näppe sain
Aga see selleks, loodetavasti oli mängijatel põnev.
Minu jaoks võibolla kõige absurdimaigulisem hetk oli Uniooni punkerbaasi ründamine. Kuna mäng oli jõudnud sinnamaale kus tundus et oleks hea hakata natuke koloniste susima ja kruvisid kinni keerama siis võtsin neli meest ja läksin punkri poole. Kolmele neist sai ülesandeks läbi männivõpsi idast ligi hiilida, kontakti otsida ja tähelepanu endale tõmmata, samal ajal kui mina neljanda võitlejaga pidin põhjapoolt tiibama ja siis kaotusi tekitama. Mõttes kirjutasin juba oma kolmiku maha ja lootsin et suudame vähemalt 1:1 kaotustega läbi saada. Suur oli siis mu üllatus kui lõpuks võsast välja jõudes nägin et meil Heinarchiga polnud midagi enam teha. Meie kolmemeheline siduv grupp oli baasist lihtsalt üle jooksnud.
Asi muidugi sellega ei piirdunud, Uniooni hädakutsungite ja üldise lahingukära peale hakkas koloniste igast suunast kohale valguma. Mina ja Heinarch saime suht kohe surma, Alex ja Alfons (Dan) pidasid veel üsna kaua vastu, enne kui Uniooni abiväed kohale jõudsid ja toimus mingi suurejooneline blue-on-blue kolonistide vahel mida ma isiklikult pealt ei näinud. Samas Iti hädakisa oli bandiitide laagrisse kuulda, ja nii uskumatu kui see ka pole, oli vahepeal isegi osaliselt aru saada MIDA ta ütles. Taaskord tõestus selle kohta et mehed kuulevad naishääli palju paremini ja kaugemale kui teiste meeste omi
Sellele järgnesid veel mitmed patrullid ja kontaktid metsavahel. Meeldejäävamaid hetki neist:
1. Aurini tegelane tulemas tagasi laagrisse nägu säramas nagu oleks miljoni võitnud. Tuli välja et oli ka põhjust, ühe valanguga 4 meest korraga maha niita, sellist võimalust ei tule iga päev.
2. Metsik jebimine villises sõitvate Konföderatsiooni poistega. Muidu oleks me ehk eemaldunudki, aga võimalus üks sõdur vangi võtta (ja pärast klišeelik hukkamine läbi viia) oli lihtsalt liiga vastupandamatu. See oli ka kindlasti ekstreemseim madin kogu mängu jooksul, sest ühel hetkel oli Heinarchi relva aku tühi ja mul moon otsas. Ivell oma poltlukuga snaipripüssiga aga ilmselgelt mingit üliefektiivset mahasuruvat tuld masina pihta anda ei saanud. Heinarchil muidugi moona oli, aga mittesobivates ja mid-cap salvedes, kust vähemalt mina ei suutnud lahingolukorras moona lihtsalt välja kallata. Niiet villis sai lõpuks minema peletatud kuskil 20-30 kuulise varuga. Ainus hetk mängul kus ma üksiklaskudega lasin
3. Hukkamisele eelnenud stand-off teepeal villise ja vabameeste vahel. Ja see vaatepilt, kuidas peale situatsiooni tuliseks minemist, põõsastest järsku 4-5 vabameest parvena välja kargasid ja ümber pööravasse villisesse kuskil ühe meetri pealt sisse hakkasid valama. Üsna jõhker vaatepilt, hoolimata faktist et kõigil olid alla 120m/s relvad.
4. Suutäis ketšupit on ikka üsna rõve küll :p
Miks bandiitide lõpurünnak läks nagu ta läks?
a) peale edukat lahingut Uniooni koriluskomandoga vaatasin seljataha, nägin vikerkaart ja kelkisin, et õnn on vabameeste poolel. Ilmselge ärasõnumine
b) rakendasime sama plaani mis varemgi, üks grupp läheb siduma ja tähelepanu endale tõmbama, teine põhjapoolt tiibama. Lihtsalt numbrid olid erinevad, 4 meest siduvas, 8 tiibavas grupis. Aga tiibava grupiga märkasime hoopis põõsastes passivaid merc'e, läksime neid torkima ja kaotasime lõpuks viis meest. Samas torkimata ka ei saanud neid jätta kuna ma arvasin (ja õigustatult nagu hiljem välja tuli) et nad muidu lendavad meile seljatagant sisse kui me rünnakule läheme. Selja taha kattegruppi jätta poleks ka jõudu olnud. Niiet sellisest situatsioonist edukalt välja tulemiseks oleks pidanud ilmselt merc'idele mingisuguse petterünnaku tegema või mingit muud moodi nende tähelepanu eemale tõmbama/nad siduma.
Aga lõppkokkuvõttes, fakt et ründas vaid kaks neljast vabameeste gruppi, ei olnudki võibolla kõige hullem. Sest saab ka vabameestel lõpuks jõud otsa.
------------------
Lisaks tahaks rääkida ühel teemal mis siin on esile kerkinud, nimelt spetsialistid, nende relvastamine ja nende mitte laskmine.
Häda on nimelt selles et spetsialiste on äärmiselt raske eristada sõduritest kui kuulid lendavad ja vastastest näed rohu/põõsaste vahelt vaid jalga või kõrva. Paratamatult juhtub siis nii et kõik kehad lastakse läbi niikaua kuni tulistamine lõpeb. Sama õnnetus võib ka haavatuid tabada kusjuures. Jah, see kes teid lasi pani tähele kuidas te lõtvusite, kukkusite või karjatasite tabamuse peale, aga teine mees 10 meetrit paremal võibolla näeb teid alles siis kui ta sööstu ettepoole teeb, ja ei saagi aru et te tegelikult ei lase. Ja loomulikult laseb ta kui ta just kindlalt aru ei saa et sihtmärk talle mingit ohtu ei kujuta. Farmer Bob'i päästiski see et ta viskas end kuhugi lohku selili ja tegi seda sõduritest pisut eemal. Siis kui me teda nägime oli ka selgelt näha et tal pole relva ja et tal on käed kenasti pea kohal.
Lahendusi näeks ma järgmiseid. Selgesti eristatavad kostüümid spetsialistidele. No näiteks valged kitlid biotehnikutele vms. Peakattedki oleks piisav, näiteks farmeritel punane kiiver vms. Paistab hästi silma ja tõenäoliselt saab vaene farmer palju vähem pihta.
Samuti peaksid spetsialistid ära õppima et kui kuulid lendavad siis tuleb kasvõi nina mutta pista ja kulmudega kaevik kaevata mitte tulla uurima et kes see siin nüüd laseb. Tunnistan, et ka lahinguväljal ringi jooksvale meediku ära laskmine ei tekitaks erilisi süümekaid, niikaua kuni tegemist oleks vaid haavamisega. Pole ju mul vaja et just neutraliseeritud vastane peale stimulandisüsti jälle mind laskma hakkaks.
Võttes kätte aga relva kaob seegi õhkõrn kaitse mis spetsialistidel praegu on.