Postitas Magnus 13:31 2. Dets 2011
KIIRKULLERIGA KIRI GLADFORDIST
Tervist, lugupeetud seltsiliikmed.
Saabusin üleeile just taas vana hea Inglismaa pinnale.
Ei ole veel jõudnud kõigega tutvuda, kuid paistab, et lugupeetud seltsi juhataja avaldus uue juhataja valimistest on liiga vähe aktiivsust ja elavust tekitanud, seetõttu panen üles, kui te pahaks ei pane, enda kandidatuuri.
Mina ja selts
Kuna minu ajalugu LAMSIga algab juba enne liitumist, alustan algusest.
Esimene kokkupuude oli peaaegu 18 aastat tagasi, 1908 Kanadas.
Tollane LAMSI kõrgelt austatud liige geograaf Prof. Stocking, kes kahjuks küll praeguseks
siit ilmast lahkunud on, oli tulnud ekspeditsioonile kaugesse põhja, kui ilmastikutingimused
raskenesid. Noor mina ja mu kaaslased, kes me hetkel seal kandis raudteetöölistena jõude istusime oodates uue materjali saabumist, palgati ekspeditsiooni abistama. Nii tutvusingi
ma esmakordselt selle auväärse seltsiga.
1911 Londonis sattusin austatud professori loengusse ja seetõttu asusin õpingute ajal suhtlema mitmete tollaste aktiivsete LAMSI liikmetega ja pakkusin ka aegajalt palgatud tehnikuna tuge ettevalmistustöödel, mistõttu 1913 alguses mind lõpuks liikmekandidaadiks ja seejärel kiiresti liikmeks võeti.
On tõsi, et insenerina mul puudub akadeemiline taust ning teadusega puutun ma kokku vaid sel kujul, et kuidas seda kõige sujuvamalt rakendada inimese hüvanguks.
Küll aga loodan ma puuduva tasa teha oma laialdase administratiivse kogemusega. Oma seltsis veedetud poolteistaastakümne jooksul olen ju korduvalt meie austatet teaduritele pakkunud praktilist tuge ja tehnilist nõu, samuti majutust kus iganes maailma otsas ma ise parajasti viibisin, kui kellegi tee sealt kandist läks.
Seltsi väliselt on töökogemust välitöödel tehnilise projektijuhatajana ning peaprojekteerijana. Minu töö tõttu olen mööndustega elanud aasta või rohkemgi peaaegu igas maailmajaos.
Seltsi laienemine ja tulevik
Kuna olen reisist väsinud, räägin pikemalt kogunemisel.
Põhilised teemad, mida käsitlen:
Briti impeeriumi muutuv koht maailmas, seoses viimaste aegade muutuste ja meelsustega Indias, Aafrika, Iirimaal, Austraalias, Euroopas
ja mujal maailmas ning kuidas see mõjutab seltsi.
Kuidas taastada seltsi Suure sõja eelne vägevus ja idealism, sest paraku mõjutavad Suure sõja tagajärjed meid siiani. Nagu näha, on liitub piisavalt uusi inimesi, aga muret tekitab hoopis teine ots - kahjuks on märgata suurt kauaaegsemate liikmete kõrvalejäämist ja äravajumist seltsi tegevusest. Vaja on kindlasti tagada järjepidavus ja kogemuste edasikandumine,
Praktilisema poole pealt on mul ideid, kuidas partnernlussidemete abil täiendada logistikavõrgustiku, kuhu iganes vaja.
Leian, et hästi korraldatud logistika, varustuse olemasolu ning hooldamine (teadusaparaadid esiteks, aga ekspeditsioon läheb hukka ka ilma kõiki võibolla vähemtähtsamana tunduvaid tarbeesemeid omamata) ja tugipunktide haldus on igati olulised, et austatet teadurid saaks just oma uurimisalale keskenduda organisatoorse ja administratiivse töö asemel. Hoolitsen, et ükskõik mis looduse tingimustes oleks kõigil vajadused ja võimalusel isegi mugavused tagatud.
Peatse kohtumiseni,
Connor O'Sullivan
AJALEHENUPP DAILY MIRRORI SELTSKONNAKÜLGEDEL
Southamptoni sadamas olla väidetavalt nähtud SS Far Southi pealt maabumas härra Connor O'Sullivani, pikaaegset Londoni Akadeemilise Maailmarändurite Seltsi liiget. Aastaid tagasi on nimetet härrasmees on varem ajalehtede külgedel kõmu oma poliitiliste väljaütlemistega. Jooksva aastakümne vahetusel, Iiri sõdade paiku, süüdistasid tema rivaalid iiri päritolu meesterahvast ebalojaalsuses Briti kroonile, kuid mitmed kõrgel positsioonil isikud kinnitasid, et see mitte tõsi ei ole.
Terava keelega Lord Gregory Happerit, kes meie lehe lugejatele hästi tuntud on ja kes eelmise aastakümne lõpus LAMSI kandideeris, kuid vastu ei võetud, kuuldi mõni aasta tagasi ütlemas:
"Kelleks see mees ennast peab ja miks tema siin Londonis figureerib? Lähen kuulama eksklusiivset sümfooniaettekannet, lootes leida ennast väärikast seltskonnast, ja näe, kes istub minu kõrval? Neetud Iiri Raudteetööline!"
Daily Mirror soovib härra O'Sullivanile edu ja häid pühasid.