Postitas Tindome 22:32 17. Jaan 2010
Mängijaga tuleb läbi arutada loomulikult. Probleem antud teemal on lihtsalt selles, et introvertne mängija pole üldiselt ka suurem asi arutaja, ja samuti ei ole ta ise (eriti kui ta on üsna noor) teadlik/valmis tunnistama, et ta on uimasevõitu. Kui ta üldse midagi peale konkreetse rassi või ameti küsib, siis ikka võimalust maailma mõjutada (nagu enamik).
Isiklikult mina leian, et hästi kirjutatud roll annab väga head võtmed kätte mängumaailma ja tegelasse sisse elamiseks. Seda omaenda isikliku kogemuse põhjal, mis ütleb:
Ma võin endale ise ju väga kauni loo välja mõelda, aga kui ma tean, et ühtegi riba sellest tegelikult mängus ei ole (ei mu armastatud venda ega vihavaenlast ega ka kedagi, kes selgitaks mulle mu perekonnareliviikia tähendust), muudab see loo kohe odavamaks. Kasutumaks.
Ükskord ma mängisin amneesikut, kes teadis, et mängul pole kedagi, kes teaks midagi tema mineviku kohta, sest lp. mängujuht käis enne mängu minu juurest läbi ja vabandas, et oli mu rolli ära unustanud. Mida juhtub ja ma ei ole pahane, aga see lihtsalt hävitas mu jaoks kogu mängu. Kuna ma teadsin nagunii, et ühegi vahendiga ma ei saa välja uurida, kes ma olen, siis peale paaritunnist uurimist ja otsimist ma loobusin, tantsisin niisama ringi ja kokkuvõttes lämbusin igavusse.
Aga kui minu isiklik lugu e. roll on seoses teiste omadega (e. ma tean, et mingis osas on mängujuht seda ette valmistanud, maailma ja teiste rollidega sobitanud), siis isegi kui mul ei õnnestu rolli kõiki võimalusi realiseerda, ma vähemalt saan loota, et midagi kuskil on olemas. Et kusagil mängus võib olla keegi, kes teab asju, mida mul oleks vaja teada, või vastupidi, keegi, kes on kuulnud mu kuritegudest ja tahab mu kinni püüda. Mis tõstab meeletult minu motivatsiooni aktiivne olla ning tegutseda.
Aga ma ütlen veel korra - mina ei nõua kelleltki, et ta teeks mänge, mis mulle õiged ja head tunduvad. Ärge siis teie ka - kui teile ei meeldi rollidega mängud, ärge minge ja ärge tehke, aga ei tasu seepärast veel rollikirjutamist a priori maha teha.
Maitsed on erinevad.
Kui mitte teha kirega, miks siis üldse teha?!