Postitas Taliesin 10:07 2. Okt 2007
Hmmm...pikad rollid versus lühikesed rollid ja omatehtud versus GMitehtud rollid.
Pean tunnistama, et minu arust mingi korrelatsioon siiski rolli pikkuse ja mängumõnu vahel siiski on.
Ühiskond on suhete võrgustik, nagu mu kirjandusõpetaja tavatses ütelda, ja larp simuleerib mingit teatavat tükki mingist fabuleeritud ühiskonnast, omamoodi mikroühiskonda tegelikult.
Ja pikkades rollides on üleüldiselt ka rohkem infot kui lühikestes ja kui tegelasel on ikka ajalugu ja mitmetahulised suhted teistega, ühesõnaga, et on olemas lihast ja verest mikroühiskond, mille tekkimise tunne on minu arust tähtsam kui materiaalne olustik a la õllekapad ja viiulihelid, mis on ju ka iseenesest toredad(pseudokeskaeg ei ole lihtsalt minu tass teed, nagu inglased ütlevad).
Muidugi ei tähenda pikk roll head ja lühike halba mängu - selle aasta minu parim mäng (Kurja Nõia Kõrtsis) oli lühikese rolliga. Ja too mikroühiskonna tunne tekkis ikka. Nii et mine isahane tea.
Mängija kirjutatud versus GM-i kirjutatud: Iseenesest on see, kui mängija oma rolli ise kirjutab, tänuväärt nähtus nii mängujuhile kui mängijale, aga mängujuhil tuleb nüüd hakata mängija tegelast kuidagi teiste tegelastega siduma, mis võib päris raske olla (isegi juhul, kui töö tehakse pooleks - mängujuht annab need punktid, mida tema tahab, ette ja mängija siis teeb omad lisandused - ka nende lisanduste süžeesse toomine võib üsna keerukas olla, eriti, kui teised rollis on valmis).
Noid, kes rolli ise kirjutavad, ei ole tõenäoliselt palju ja seega saab mängujuht nendega tõenäoliselt hakkama, kui mängijaid piisavalt palju on (näit. kümne mängijaga mängus on mängija(te)l ise rolli teha lubamine riskantne ettevõte, sest on täiesti võimalik, et mängujuht ei suuda enam antud mängijat teistega piisavalt hästi siduda)
Samas, on teada, et ükski larp ei lähe niimoodi, nagu rollidest lugeda võib, sest keski ei tule niikuinii kindlasti kohale ja/või tuleb keski, kes viimadsel hetkel mänug tahab ning siis tuleb hakata improviseerima. Nii et sellist korralikult kokkutapitud larpi niikuinii ei saa, teatav vabadus võib ju mängijatel oma rollide alal olla.
PS: Mul on kogemusi eelkõige selliste mehhiko seriaalide stiilis larpidega, kus kokkusattumusi on rohkem kui Dickensi romaanides ja kõik kuidagi kõiki teavad. Täiesti võimalik, et muudes stiilides langevad minu püstitatud probleemid ära.
suurte autodega veetakse surma /päev on tuhm/ kivi on hall /elekter ei anna armastust/ -fs-