[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4505: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4507: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4508: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4509: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
Dragon.ee foorum • Vaata teemat - Abortidest (k.a. lapse kaotamisest) rollimängudes

Foorumi Avalehele

Jäta vahele kuni sisuni

Abortidest (k.a. lapse kaotamisest) rollimängudes

Päris elus rollimäng

Moderaatorid: Irve, chloe, Sorontur, Gregik, Aweron, Priist, Bernard

Kasutaja avatar

Abortidest (k.a. lapse kaotamisest) rollimängudes

PostitusPostitas Florian 13:46 13. Nov 2006

Kallid larpide loojad. Ma ei võta nüüd enda eest sõna ainult, vaid ka mitmete tuttavate eest.

Mis oleks kui hakkaks aborditeemat larpide siseselt vähemaks võtma. Kõikidel viimasel neljal mängul, kus ma olen mänginud on kellelgi tuttavatest ikka terav aborditeema (sunnitud aborti tegema, teinud seda oma vabal tahtel, kaotanud lapse vägivaldselt) sees olnud.

Mängijad ei lähe ju otse ütlema mängujuhile, et see teema ei meeldi neile, viisakusest loojate vastu. Selleks ei peagi isiklik side olema, aga aborti teinud naist või abordiks sundinud meest mängida, kuid ei saa eitada, et teema on igal juhul ürpriski ebameeldiv. Eriti kui arvestada, et mõnel võib tõepoolest isiklik seos olla. Iga kümnes naine kaotab reaalelus lapse. Ja veelkord - see on äärmiselt üleekspluateeritud teema ning paneb inimesed rollilehti lugedes vaid ohkama.

Tänud kuulamast. Poolt- ja vastuargumendid teretulnud.
Elul on ilusa une nägu
Florian
Raudkäsi

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Die 13:53 13. Nov 2006

Säärast teemat pole veel kasutanud. Ei kasuta ka. Reaalsus reaalsuseks, aga mõne asja jätan ma GMina lihtsalt rahule. Ja abort on üks neist.

Ja ma usun, et ma protestiks, kui keegi mulle säärase punkti rolli sisse kirjutaks.
Kui oled kaelani sitas, ära pead longu lase (Saksa vanasõna)
Die
Lohede õpilane

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Bernard 14:41 13. Nov 2006

Pole siiamaani teemaga kokku puutunud mängudel - võib täitsa olla, et mulle lihtsalt pakutakse teist sorti rolle ;). Oma mängudel pole kasutanud.

Sellest õhkõrnast piirist moraalselt kõlbelise (ja loo seisukohalt õigustatud) rollimängulise realismi ja labasuse või solvava mängumaterjali vahel on enne ka juttu olnud. teemal vist võeti sõna. (läks käest ära)

IMHO taandub kõik välja kahele lihtsale tõele:
* Iga mängujuhi õigus on teha sellist mängu nagu ta soovib.
* Iga mängija õigus on mängida ainult sellistel mängudel nagu ta soovib.

Sellest johtuvalt olen mängijana lihtsalt ära öelnud rollidest/mängudest mis mingitel põhjustel mulle ikka üldse ei meeldi (ei ole mul vaja minna sinna vägisi enda ja teiste tuju rikkuma).

Samuti olen mängujuhina lihtsalt ära öelnud mängijatele kellele lugu mingil põhjusel ikka üldse ei meeldi (ei ole mul vaja neid sinna vägisi enda ja teiste tuju rikkuma).

Kui on probleem siis tuleb sellest rääkida või asjast eemalduda. Vastasel juhul olete ise probleemi osa.

Kui roll on solvav või haavav (elik ebameeldiv) siis tuleb kohe sõna võtta - tagantjärgi targutamine on rohkem nagu tänitamine.

Jään endiselt oma arvamuse juurde, et vaimset vägivalda larbil ei poolda. Seega lihtsalt loobun vastavatest rollidest ja/või mängudest. Samas olen täiesti teadlik, et on inimesi kes pooldavad ja pole minu asi neid hukka mõista.
Austusega, Allan Bernard /55 632 698/

Bernard
Saladuste kaitsja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas hoarmurath 16:09 13. Nov 2006

Esindan ainult omaenda arvamust, kui tekstis pole vastupidi öeldud.
hoarmurath
Tuleloitsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas uzbad 16:14 13. Nov 2006

uzbad
Paadunud tolkienist

Kasutaja avatar

PostitusPostitas ohpuu 16:29 13. Nov 2006

ohpuu
Saladuste kaitsja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Florian 17:23 13. Nov 2006

Tapmine on jah jube, aga abort on mumeelest veel eriti räige asi mida rolli sisse kirjutada, sest sellega võib olla inimesel isiklik side. Teine asi on see, et kui sa pead näiteks mängima välja naist kes ootab aborti.
Või kui sa pead mängima naist, kes on just lapse kaotanud. Tihti on sinna juurde mõeldud ka jube stoori, kuidas see juhtus.
Üldiselt on need mumeelest tundlikumad teemad kui sõrmede maha raiumine tagatoas.
Eelnenud küsimusele: ma õnneks ei tea ühtki juhtumit, kus aborti oleks läbi mängitud.

See oli tegelt vaid ettepanek, nagu ma saan aru, siis paljud (mehed) leiaksid endi jaoks olevat selle teema siiski intrigeeriva. Iga mängujuhi vaba valik ja nagu Bern ütles, saab ka keelduda.
Elul on ilusa une nägu
Florian
Raudkäsi

Kasutaja avatar

PostitusPostitas uzbad 18:00 13. Nov 2006

Kui kristalselt aus olla, siis lapsevanemana pole see teema minu silmis sugugi teab mis intrigeeriv.

Lihtsalt pelgan, et antud teemapüstitusest tiivustatuna ning valitsevast Euroopa (Liidu) vaimust kantuna võib hakata välja kooruma teisigi tõsiasju, mis ühel või teisel viisil riivavad kellegi (inim)õigusi ja tundeid.

See aga omakorda läheks olemuslikult teatavasse vastuollu LARP-induse kontseptsiooniga, mis pigem peaks olema indiviidi avardav, mitte piirav.

Kõik loomulikult mõistuse piires.

;)
uzbad
Paadunud tolkienist

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Krafinna 18:11 13. Nov 2006

Minu jaoks mängida just last kaotanud naist on pehmelt öeldes võigas. Aga loomulikult on igal mängujuhil õigus teha, mis tahab. Ja mängijal ka õigus, keelduda.
Samas, kui saad tervelt päev varem teada, et pead sellise asja välja mängima, noh, palju võimalust keeldumiseks?

Ja intrigeerivusest ei saa ma üldse aru. Kuidas saab lapse kaotus olla intrigeeriv... Ja päris tüütu on mängida tühjust. Tühi olemist.
Ma ei tarbi narkootikume.
Krafinna
Loitsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas lendya 19:16 13. Nov 2006

tunnistan ausalt, viimasel mängul, kus käisin, ei saanud ma tegelase kirjeldusest aru, et kas olen lihtsalt haige v6i rase. kuna tegelane ise eitas igasugu rasedusev6imalusi, eeldasin, et olen t6epoolest lihtsalt haige. aga pärast mängu teada saada, et oli plaanitud abort ilma tegelase käest kysimata, tekitas tegelikult ääretult vastiku tunde.
v6ibolla olen mina imelik, aga v6ibolla lihtsalt naine. sest t6esti on abordijärgne lein olnud läänemaailmas väga tabu teema, ja paljud naised on pidanud yleyldse eitama, et nad sellise asja läbi kogesid reaalselt siiski lapse surma.

ja kui olen mänginud läbi mängus kellegi sugulase,kallima, v6i taolise surma, siis on see olnud omamoodi sydantl6hestav.
olen ka kaotanud päriselus lähedasi läbi surma, ja see on olnud omamoodi valus, kuid seal onsiiski alati olnud minujaoks surma aksepteerimine ja edasiminek.
kuid see lein, mis tekib lapse kaotamisest, on midagi, mis aastaid ja aastaid hiljem paneb tahtma oksendada.
segadus, mis minus selle rolliga tekkis, oli t6enäoliselt piisavalt alateadvuse tasemel, et mu tubli m6istus selle kähku mu jaoks lukku pani.
kyll aga tean, et tulevikus ei taha ma enam kordagi mängusees rasedusega kokku puutuda. (nagu ei mängi mina isiklikel p6hjustel ka enam iial usuriituste läbiviijat).

samas m6istan, et igayhel on oma valik mängida seda, mida tema tahab.
ja ilmselt pole ma enda kehtestamisel ja m6istmisel piisavalt adekvaatne olnud.
ja v6ibolla on asi vaid minus, kes läheb liialt rolli sisse...

tänan, florian, et selle teema t6statasid - aitasid vähemalt minul enda jaoks paar asja selgeks m6elda.
lendya
Mõistuse Hääl

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Irve 20:21 13. Nov 2006

Isasena ei ole ma eriti pädev naisteasju ja emotsioone arutama. Mul endal isiklikult on sel teemal umbes: "mis see siis ka ära ei ole" suhtumine.

Küll aga on siin paar asja:
Esiteks on mängijal alati võimalik oma rolli korrigeerida kui see talle miskit pidi vastumeelt on. Ja see pole ainult aborditeema: kui tundub, et sa ei naudi mängu, räägi murest mängujuhiga ja leidke koos lahendus juba enne.

Teiseks on igasugune lein rollimänguliselt väga raske asi. Piirab kohutavalt: sest leinav inimene on passiivne ja üksindust otsiv -- ühesõnaga ristivastupidine sellele, mida ootab larp mängijalt. Seepärast ka mitteadekvaatne leina läbimängimine lõviosas mängudest: naljatlemine + ignoreerimine. Ma ei tea siia lahendust peale selle, et mõnedes fantaasialarpides saaks mängida leinavaba ühiskonda.

Kolmandaks mängujuhi vastutus. Mina mängujuhina näiteks abordiküsimuse osas ei oleks ära teadvustanud, et see võib kuidagipidi raske olla. Tundub selline "ikka juhtub" ja konfliktivõimalusega teema. Samas mõtlen veidi teistes sfäärides ja vaevalt, et oleksin ise sellise situatsiooni peale tulnudki. Samas on kohti küll, kus tuleks mängijaga ette ära konsulteerida, kas ta on nõus: ma ei mäleta, kas sinult, Flo, uuriti koolilarbi puhul raseduse kohta ette. Ma mäletan, et koosolekul oli arutelu küll, et kas sobib, aga edasi on mul lünk.

Samas on paratamatult mingeid asju, mis osadele on solvavad/kurvad/ebameeldivad ja pahatihti ei ole need mängujuhtidele ette teada. Kõnni nagu miiniväljal.

Seega tore, et teada anti; samas jään seisukohale et kui see sala-abort välja jätta, millega tõesti ei saa, peaks mängijal olema võimalik oma rolli probleemi korral korrigeerida.

Irve
paranoik

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Tamerlan 20:23 13. Nov 2006

Minusugune küünik aga arvab, et mängida võib kõike. Kui hakata vaatama joont selle järgi, mis läbielamisi kellelgi isklikus elus äkki võiks olla, siis ei tohikski midagi mängida.

Ehk tahab keegi korraldada midagi eriti võigast, mäkbetlikku ja koledat, mängija lihtsalt otsustab, kas mängib või ei. Kui mina kunagi mängujuhina (võib-olla) annan kellelegi rolli, et ta peab oma ema surma eest kätte maksma ja selgub, et ta tõeline ema oligi tapetud, siis ei tunneks ma mingeid süümepiinu.

Kui ma pean mängima mõrtsukat ja näiteks Afganistanis missioonil olles olen mõned mustad maha löönud, kas siis peaksin olema kuri mängu korraldajate peale?
Tamerlan
Ruunitundja

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Krafinna 21:20 13. Nov 2006

:)
Viimati muutis Krafinna, 16:50 14. Nov 2006, muudetud 1 kord kokku.
Ma ei tarbi narkootikume.
Krafinna
Loitsija

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Irve 23:35 13. Nov 2006

Irve
paranoik

Kasutaja avatar

PostitusPostitas Florian 23:50 13. Nov 2006

No Irve pole vaja põdeda, ma olen ise lihtsalt raseda-rolle kirjutanud enam kui ühe ja see post on ka selline enesedistsipliinina hariv elements. Ei tasu arvata et ma mingi pühak olen.
Lihtsalt mulle tundub, et aitab küll selliste teemade üleekspluateerimisest. Eriti kui on inimesi, kes saavad sest liiga.
Lae lõi ette, pea läks selgeks.
Viimati muutis Florian, 19:39 14. Nov 2006, muudetud 1 kord kokku.
Elul on ilusa une nägu
Florian
Raudkäsi

Järgmine

Mine Larp

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 17 külalist

© Dragon.ee | E-post: dragon@dragon.ee | HTML'i kontroll