LÕPMATUS
Päikesekiired langevad viimaseid minuteid vanale kivisillale keset metsa. Kvartsikillud helklevad meeleheitlikult hääbuvas kuldses valguses, nagu oleks see nende viimane päikeseloojang. Jõgi on kuivanud. Kolletav rohi sahiseb tuules. Päike vajub aina madalamale. Peagi tuleb öö, kelle ees ei leia halastust keegi. Istun kivil ning ootan.
Ja ta ilmub koos viimase valguskiirega minu kõrvale, toetub oma sauale ning vaatab mind mõtlikult. Nüüd on hämar. Ma sooviksin midagi küsida, kuid ei julge seda hetke purustada.
Ta istub mu kõrvale. Valge habe helendab maad võtvas pimeduses. Pahklikud käed hoiavad saua, aastatest puretud nägu jälgib mind.
“Sa ju tead, miks ma tulin,” ütleb ta terve igaviku hiljem. Noogutan. “Kuid mida sa minult ootad?” tahab ta teada. Olles plaaninud midagi öelda, vakatan. See on küsimus, millele ma hetkega vastust leida ei suuda. Lõpuks võtan end kokku ja sosistan pimedusele enda kõrval: “Need on mu viimased hetked. Miks ei võiks ma oma soove vähegi mõista? Teada, mida ometi tahan?” Ta vaikib. Ka mina teen seda. Ning metsas ei kostu ühtegi häält – Aeg oleks kuis peatunud, takerdunud õhus võbelevate võltside sõnade taha, mille lausumise hetkel oleksin võinud vanduda, et need on puhas tõde. Kuidas ma soovin, et elaksin siiani pimeduses, unistustes. Igavikuni. Lõpuni. Olen maailma jaoks Tundmatu, kuna tema piirid mind enam kammitseda ei suuda.
“Tõesti, sa oled teiste jaoks kadunud,” lausub ta, lugedes mu mõtteid. „Kuid kas polnud see su enda soov? Miks üritad Aega tagasi keerata? Kas igatsed tagasi pimedat teadmatust maisete võlude rüpes?”
Aga miks ka mitte, küsin endalt mõttes. “Kahetsus,” ütlen mehele, “tulvab minust üle igal hetkel, kui näen elu, mis maailmas pulbitseb. Miks loobusin sellest üldse? Enam ei oska ma vastata.” Ohkan. See ohe jääb maailmale kaugemaks kui tuul ja lumi, mis valitsevad paiku, kuhu kellegi jalg iial astunud pole. Ta tõuseb mu kõrvalt. Tähed kahvatuvad. Kuidas küll Aeg nii kiirelt on lennanud?
“Sa lahkud,” ütlen ma. See pole küsimus. Ta noogutab. “Ma luban sulle midagi,” ütleb ta. “Koos viimaste päikesekiirtega lahkud sa siit, et alles Aegade Lõpus tagasi pöörduda. Sest siis oled sa tõeliselt valmis kõndimaks siinsetel radadel hoolimata Aja kulust.” Kohkun. “Kuid seda Aega, mida mulle annad, on enam kui lubatud!” “Tõsi,” lausub ta pikkamisi. “Ehk kunagi mõistad sa, et armastus mida pakkunud olen, pole sulle nii võõras olnud, kui oled arvanud. Ehk kunagi mõistad mu tõelist kuju ning meenutad, kui see seda väärt.”
Vaatan teda ainiti ning näen mehe tegelikku olemust, tema hinge, mõtteid. Pisar langeb mu põsele ning vajub mööda seda pikkamisi alla, vastuolus Ajaga, mis mulle antud. Põlvitan tema ette ning haaran ta karedad käed, mida Saatus oma soovide kohaselt vorminud on. Aeg möödub ning mees seisab ikka seal, mina tema jalge ees. “Andesta mulle,“ sosistan kurbusest kokkutõmbuva südamega ning hoian tagasi pisaraid, mis Aega lihtsalt raiskaksid. “Mul pole põhjust seda mitte teha,” vastab ta kurval häälel. “Sa loomulikult mõistad, et sul tuleb kasutada võimalust, mille olen sulle andnud.” Noogutan. “Kas jääd veel minuga,” küsin. “Kuni lõpuni,” vastab ta. Ning istub mu kõrvale.
Päike tõuseb ning valab ümbruse üle oma kuldse valgusega. Minu oma paradiis, mõtlen. Miks üldse tahtsingi siit lahkuda? Aeg möödub. Liiga kiirelt. Ka vaikides. Talletan iga momenti oma mällu ning kurbus mu sisemuses nöörib mu kõri. Ma ei suudakski midagi öelda. Juba on pool päikesest puulatvade taga. Tõuseme koos. “Kas hetk on käes?” küsin. “Peagi,” vastab ta. Nii me seisame, kõrvuti, oodates kurbusega loojangut. Ja lahkumist.
Viimased päikesekiired valgustavad kivisilda, millele nüüd jõudnud oleme. Astun silla äärele ning vaatan alla. Ta seisab seal, üks käsi toetumas kepile. Vaatan maailma, millest lahkumisest olen unistanud ning vaikin. Päike loojub ning tunnen, kuidas tõusen lendu, kaugenen koos tuulega kohast, mida jõudsin nõnda kiirelt armastama hakata. Mees seisab sillal ning vaatab mulle järele. Aeg on minu jaoks peatunud ning ei liigu edasi enne Lõppu, mil naasen siia, lumiste mägede taha. Kuid enam ei oota ma Surma.